Απέναντι από τους φυσικούς της δικαστές θα βρεθεί σήμερα το πρωί το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο του «ποινικού δελτίου» των τελευταίων ετών, η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Εννέα μήνες μετά την προφυλάκισης της, η 34χρόνη γυναίκα θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατ΄ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα», της κόρης της Τζωρτζίνας. Της πρωτότοκης κόρης της, 9 ετών, στην οποία –σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα- «η κατηγορούμενη χορήγησε μη επακριβώς ταυτοποιήθησα ουσία, κατασταλτική του κεντρικού νευρικού συστήματος, με πιθανότητα που αγγίζει τη βεβαιότητα η ουσία αυτή να είναι κεταμίνη. Μία ουσία που συγκαταλέγεται σε εκείνες που είναι ικανές να προκαλέσουν ανακοπή και η οποία επέφερε πτώση των σφύξεων και μηδενισμό του κορεσμού στο οξυγόνο».
Ωστόσο, η διαδικασία της «εμβληματικής δίκης», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης, Αλέξης Κούγιας, δεν αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, καθώς ο γνωστός ποινικολόγος προτίθεται να ζητήσει την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, επικαλούμενος κώλυμα που συνδέεται με εν εξελίξει δίκες στις οποίες παρίσταται.
Δεκάδες γιατροί, ιατροδικαστές και νοσηλευτές στο δικαστήριο
Με την έναρξη της δίκης πάντως αναμένεται να δώσουν το παρών στο δικαστήριο περισσότεροι από 30 γιατροί και νοσηλευτές από τα νοσοκομεία, όπου χρειάστηκε να νοσηλευθεί το 9χρονο κορίτσι. Ειδικότερα, έχουν κληθεί γιατροί από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, από το Νοσοκομείο του Ρίο, από το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Επιπλέον, παρόντες στο δικαστήριο θα είναι ιατροδικαστές και υπεύθυνοι τοξικολογικών εργαστήριων, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με την πολύκροτη υπόθεση.
Η διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, από τη στιγμή που θα αρχίσει να μετρά, προβλέπεται πάντως να είναι μακρά, δεδομένου ότι έχουν κληθεί 53 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ η πλευρά της κατηγορούμενης έχει προτείνει 20 μάρτυρες υπεράσπισης, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ιατροδικαστές.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία από την πρώτη στιγμή επιμένει στην αθωότητά της τόσο για το θάνατο της Τζωρτζίνας, όσο και για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας, για τους οποίους θα απολογηθεί την προσεχή Τετάρτη, θα προσπαθήσει να αντικρούσει τα επιστημονικά δεδομένα της υπόθεσης ισχυριζόμενη ότι την κεταμίνη δεν τη χορήγησε η ίδια, αλλά οι γιατροί.
Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα η δολοφονία της Τζωρτζίνας σημειώθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2022 στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ είχε προηγηθεί η απόπειρα δολοφονίας της στις 11 Απριλίου 2021. Τότε το παιδί, είχε εισαχθεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας, χωρίς καμία παθολογική ένδειξη και είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή, η οποία, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, ήταν αποτέλεσμα χορήγησης πιθανότατα κεταμίνης. Το συμβάν αντιμετωπίστηκε μετά από τεράστια προσπάθεια των γιατρών, η Τζωρτζίνα επέζησε, όμως είχε υποστεί υποξική – ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια.
Τελικά, σύμφωνα με το βούλευμα, η 34χρονη, στις 29 Ιανουαρίου 2022 στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μετά από δικές της ενέργειες κατάφερε να εξοντώσει την κόρη της, με μία μάλιστα βασανιστική για το παιδί «διαδρομή προς τον θάνατο».