Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ρωσία: Κυρώσεις στην πυρηνική της ενέργεια απαιτούν Πολωνία και Ουκρανία

Πρέπει να διαβάσετε

Διεθνείς κυρώσεις κατά του κλάδου της πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας ζήτησαν να επιβληθούν σήμερα Πέμπτη οι Πολωνία και Ουκρανία. Οι δύο χώρες όπως υποστήριξαν φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να βλάψει την ενεργειακή ασφάλεια και τις οικονομίες της Ευρώπη, εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το δέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ωστόσο δεν περιλάμβανε τον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας εξαιτίας της αντίθεσης από ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Αν θέλουμε να αναπτύξουμε πυρηνικά, πρέπει να αποκλείσουμε τη Ρωσία από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA)», δήλωσε η Άννα Μόσκβα, η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας, σε διάσκεψη για την ενέργεια στην πρωτεύουσα της Κροατίας το Ζάγκρεμπ.

«Πρέπει να τερματίσουμε οποιαδήποτε πυρηνική συνεργασία με τη Ρωσία και πιστεύω ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να το πράξει. Πυρηνικές κυρώσεις, επόμενο πακέτο, αυτή είναι η μελλοντική μας πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία ακριβώς πριν από ένα χρόνο κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με έξι αντιδραστήρες, παραμένει κοντά στην πρώτη γραμμή, με κάθε πλευρά να κατηγορεί η μία την άλλη ότι το βομβαρδίζει διακινδυνεύοντας ένα πυρηνικό ατύχημα.

Η Μόσκβα ανέφερε ότι η κατάληψη του σταθμού στη Ζαπορίζια συνιστά έναν «πολύ μεγάλο κίνδυνο για τις οικονομίες μας, για την κοινωνία μας, για την ασφάλειά μας. Είμαστε γειτονικές χώρες, κάθε μέρα αναλύουμε τι μπορεί να συμβεί».

Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία βομβαρδίζει τις γραμμές μεταφοράς και τους υποσταθμούς των πυρηνικών μονάδων της Ουκρανίας, αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες χωρίς ενέργεια και θέρμανση για ημέρες σε θερμοκρασίες πολικού ψύχους κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Θα πρέπει να απαλλαγούμε από τους Ρώσους στον κλάδο των πυρηνικών, σε έναν πολιτισμένο κόσμο δεν μπορούν να είναι παρόντες ως εταίροι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Τζέρμαν Γκαλουστσένκο στο ίδιο συνέδριο. «Καταστρέφουν τα πάντα, καταστρέφουν και τους επτά πυλώνες της πυρηνικής ασφάλειας».

Η Ουκρανία κατάφερε να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση στους πολίτες της και τώρα εργάζεται για την ανοικοδόμηση του δικτύου με εταίρους από τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πιθανούς στρατιωτικούς κινδύνους που θέτει η Ρωσία, δήλωσε ο Γκαλουστσένκο στην υπουργική συνάντηση της Συνεργασίας για Υπερατλαντική Συνεργασία για την Ενέργεια και το Κλίμα (P -TECC). Όπως προσέθεσε, η χώρα του ήθελε να αποκεντρώσει την ενέργεια προκειμένου να καταστήσει πιο δύσκολο για τους Ρώσους να επιτεθούν στις μονάδες.

Η Ρωσία απέσυρε επίσημα τη συμμετοχή της στη νέα συνθήκη START για τα πυρηνικά την περασμένη Τρίτη, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι τη χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικούς στρατηγικούς στόχους.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα