Οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τη «συντριπτική πλειοψηφία» των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, διαπιστώνει επιτροπή του ΟΗΕ. Μάλιστα, στις παραβιάσεις συμπεριλαμβάνονται επιθέσεις κατά αμάχων, που αποτελούν πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Σε έκθεση, που αφορά σε γεγονότα σε τέσσερις επαρχίες στη βόρεια Ουκρανία, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Ουκρανία επισημαίνει ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αδιακρίτως περιοχές που προσπαθούσαν να καταλάβουν και «επιτέθηκαν σε αμάχους που προσπαθούσαν να διαφύγουν».
Επίσης, διαπιστώθηκαν κακοποιήσεις και από ουκρανικές δυνάμεις. Μεταξύ αυτών, δύο περιπτώσεις ατόμων που αν και δεν μετείχαν στις εχθροπραξίες, δέχθηκαν πυροβολισμούς, τραυματίστηκαν ή βασανίστηκαν.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τη συντριπτική πλειονότητα των παραβιάσεων που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης διαπράξει παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο περιστατικών που χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα πολέμου», ανέφερε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε μια περίληψη της έκθεσης.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους
Η έκθεση κάλυψε γεγονότα που καταγράφηκαν στο βόρειο Κίεβο, τις περιφέρειες Τσερνίχιφ, Χάρκοβο και Σούμι στο χρονικό διάστημα μεταξύ του τέλους Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022, μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Και οι τέσσερις αυτές περιφέρειες έχουν από τότε ανακαταληφθεί πλήρως από την Ουκρανία, μετά την αποτυχία της ρωσικής επίθεσης στην πρωτεύουσα. Οι ουκρανικές δυνάμεις που ανακατέλαβαν περιοχές κοντά στο Κίεβο βρήκαν δεκάδες πτώματα σε δρόμους και τοποθεσίες μαζικής ταφής ανθρώπων που σκοτώθηκαν υπό ρωσική κατοχή.
Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους, αν και έχει ισοπεδώσει χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις σε όλη την Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτού που αρχικά αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της γειτονικής της χώρας.
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θα τιμωρήσει όσους από τις δικές του δυνάμεις διέπραξαν κακοποιήσεις, αλλά πιστεύει ότι ο αριθμός τέτοιων περιστατικών είναι μικρός.