Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας διαμετακόμισης που εκπνέει στο τέλος του 2024, μετέδωσαν τα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Η μελλοντική διαμετακόμιση φυσικού αερίου εξαρτάται από το εάν η Ουκρανία θέλει τη συνέχιση της συμφωνίας ή όχι, φέρεται να δήλωσε ο Νόβακ.
Η πενταετής συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, η μόνη εναπομείνασα εμπορική και πολιτική συμφωνία μεταξύ της αντιμαχόμενης Μόσχας και του Κιέβου, εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024.
Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα, έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
«Η διαμετακόμιση μέσω τους εδάφους της εξαρτάται από την Ουκρανία. Έχουν τους δικούς τους καθιερωμένους κανόνες. Εξαρτάται από την επιθυμία τους. Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει» δήλωσε ο Νόβακ όπως μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να παρατείνει την πενταετή συμφωνία με το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών, την Gazprom ή να υπογράψει μια άλλη συμφωνία.
Τον περασμένο μήνα, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου είπε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία ζήτησαν από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου.
Ενώ η ΕΕ έχει μειώσει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, ορισμένες χώρες της κεντρικής Ευρώπης εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία. Η Αυστρία εξακολουθεί να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου της μέσω αυτής της οδού.
Η Ρωσία εξάγει σήμερα το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη μέσω δύο μόνο οδών: μέσω ενός αγωγού σοβιετικής κατασκευής που διέρχεται από την Ουκρανία και μέσω του αγωγού TurkStream προς την Τουρκία, ο οποίος διέρχεται κατά μήκος του πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ρωσία προμήθευσε συνολικά περίπου 63,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω διαφόρων οδών το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom και υπολογισμούς του Reuters. Ο όγκος αυτός μειώθηκε κατά 55,6%, στα 28,3 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι.
Στην κορύφωσή τους το 2018-2019, οι ετήσιες ροές προς την ευρωπαϊκή περιοχή έφτασαν τα 175 με 180 δισ. κυβικά μέτρα.