Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, χθες, η εκδήλωση με θέμα «Υγεία και Παιδεία τον καιρό της Πανδημίας», που διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, και έλαβε μέρος στον προαύλιο χώρο του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.
Η Ιωαννίδου Ελένη, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνο και πρώτη ομιλήτρια της χθεσινής εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις οδηγίες διαχείρισης υπόπτων περιστατικών στα σχολεία. Σύμφωνα με την ίδια, ο νέος κορωνοϊός, αποτελεί μια πρόκληση για την ανθρωπότητα, καθώς είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους και έχει μεγάλη μολυσματικότητα. Το εύρος των συμπτωμάτων καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των κρουσμάτων, ειδικά τις νεαρές ηλικίες όπου η νόσος εκδηλώνεται με ήπια μορφή.
«Ο κορωνοϊός έχει ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Στα παιδιά η νόσος εκδηλώνεται με ήπια μορφή και δεν παρατηρείται ιδιαίτερη μετάδοση. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται καθόλου, γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός τους. Είναι δύσκολο να τα βάλουμε σε ένα καλούπι και να τα μάθουμε να συμμορφώνονται στα μέτρα, κρίνεται όμως απαραίτητο στην παρούσα φάση. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Βέβαια, είναι γεγονός ότι δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή των οδηγιών αυτών».
Η Μουρελάτου Μαρία, Βιολόγος – Καθηγήτρια στο Λύκειο Ατσιποπούλου, συνέχισε τη ροή της ομιλίας, ξεκινώντας με έναν παραλληλισμό της μάσκας με το κράνος προστασίας. Όπως και η μάσκα, έτσι και το κράνος όταν επιβλήθηκε για πρώτη φορά, επέφερε σοβαρές αντιδράσεις στον κόσμο. Οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν, πίστευαν ότι καταπατώνται τα δικαιώματα τους, μέχρι που τελικά αντιλήφθησαν τη σημαντικότητα του κράνους, ως μέτρο ατομικής προστασίας.
«Οι στρώσεις της μάσκας φιλτράρουν τα σωματίδια που βγαίνουν από το στόμα μας, σταματώντας τη μετάδοση του ιού. Δεν είναι τυχαίο που στην Ταϊβάν, γειτονική χώρα της Κίνας, από τα πρώτα μέτρα που επιβλήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με αποτέλεσμα τα συνολικά θύματα του ιού να είναι μόλις 7. Παραδέχομαι ότι η μάσκα είναι άβολη και ότι τα παιδιά τη χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο, ωστόσο θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αξιοποίηση του μέτρου αυτού και όχι να κάνουμε παράπονα. Στην τελική η απόφασή μας να βάλουμε ή όχι τη μάσκα, επηρεάζει πιο πολύ τους άλλους και όχι εμάς. Εξού και ο λόγος για κοινωνική ευθύνη».
Η κ. Μουρελάτου, έκανε λόγο και για τη μείωση των μαθητών ανά τάξη, φέρνοντας το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, όπου προκειμένου να καλυφθούν οι διδακτικές ώρες, κάνουν μαθήματα μέχρι και σε εκκλησίες! Επίσης, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται εσφαλμένα, ότι θα διαλύσει τον κλοιό της πανδημίας.
«Να σημειωθεί κιόλας ότι η παρασκευή του πιο σύντομου εμβολίου που δημιουργήθηκε ποτέ, διήρκησε 4 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, το εμβόλιο που υποτίθεται ότι θα βγει τον Νοέμβρη και θα σκοτώσει τον κορωνοϊό, θα έχει μόλις 50% αποτελεσματικότητα. Αν αναλογιστούμε κιόλας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν να το κάνουν, καταλαβαίνουμε ότι δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από αυτόν τον ιό. Γι’ αυτό το λόγο, η χρήση της μάσκας, αποτελεί αυτή τη στιγμή, τη μοναδική προστασία που μπορούμε να έχουμε».
Κλείνοντας, ο Βαρδαλαχάκης Γιάννης, Οικονομολόγος – Υποδιευθυντής στο ΙΕΚ Ρεθύμνου – Μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕΡ, έκανε λόγο για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (αποστάσεις, lockdown, απαγόρευση συναθροίσεων), οι οποίες έχουν μεν θετικό ιατρικό αποτέλεσμα, έχουν όμως αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι, η υφέση που σημειώθηκε από την αρχή της πανδημίας είναι μεγαλύτερη από αυτήν της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, ο κ. Βαρδαλαχάκης σχολίασε τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ελλιπή και εικονικά.
«Η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας. Έχει επιβάλλει μια σειρά μέτρων, απλά για να είναι καλυμμένη, ούτως ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει ενδεχόμενα προβλήματα. Τα σχολεία αποτελούν υγειονομικές βόμβες και η μόνη ουσιαστική λύση περιλαμβάνει τη μείωση των μαθητών ανά τάξη, αφού η τηλεκπαίδευση αποδείχθηκε ότι δεν είναι εκπαίδευση. Είναι κοινή διαπίστωση εξάλλου ότι με την εκ περιτροπής διδασκαλία γίνεται καλύτερο μάθημα».
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Στεφανάκης Γιώργος, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου προς όλες τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα του Ελληνικού Συστήματος Υγείας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις απορίες των παρευρισκόμενων, οι οποίες απαντήθηκαν από τους παραπάνω ομιλητές.
Εμμανουέλα Φωτάκη/ Creta24