Υψηλές πληρότητες καταγράφονται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου με την πλειοψηφία των περιστατικών να αφορά σε γρίπη Α και σε αναπνευστικές λοιμώξεις και συγκεκριμένα νοσηλείες με τον ιό RSV, ο οποίος στους ενηλίκους προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα ίωσης όμως, στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα και πνευμονία. κ. Ο RSV είναι ο πιο συχνός αναπνευστικός ιός στα πρόωρα, στα νεογνά και στα βρέφη και στα παιδιά έως δύο ετών. Κατά κανόνα όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 2 ετών έχουν αποκτήσει ανοσία στον ιό, σημειώνει η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής, Ελισάβετ Γιαννούση, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη εν μέσω πανδημίας λόγω των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας.
«Η εικόνα είναι δύσκολη. Είχε αρχίσει μια μεγάλη αύξηση των ιώσεων πριν τα Χριστούγεννα που διήρκησε όλον τον Δεκέμβρη. Είχαμε μεγάλη δυσκολία να διαχειριστούμε την κατάσταση και στα επείγοντα, αλλά και στις κλίνες της Παιδιατρικής. Αυτήν την στιγμή είναι σε έξαρση η γρίπη, όπως και οι κοινές ιώσεις. Επίσης, σε έξαρση είναι η βρογχιολίτιδα στα βρέφη. Ο covid υπάρχει, ευτυχώς δεν μας απασχολεί στα παιδιά. Κυρίως η γρίπη Α μας δυσκολεύει, έχουμε και κάποια σποραδικά περιστατικά της γρίπης Β. Κυρίως όμως έχουμε περιστατικά με γρίπη Α, που ταλαιπωρεί αρκετά με πυρετό και δυσκολία στο αναπνευστικό τα μεγαλύτερα παιδιά. Η βρογχιολίτιδα (ιός RSV) προσβάλει κυρίως νεογνά και μικρά βρέφη. Πρόσφατα, είχαμε ένα βρέφος 20 ημερών που το στείλαμε στη Μονάδα Νεογνών. Νοσηλεύουμε 40 ημερών, 50 ημερών και προκαλεί αρκετές δυσκολίες. Τον ξέρουμε αυτόν τον ιό, τον περιμένουμε κάθε χρόνο. Στην περίοδο covid είχε εξασθενήσει. Φέτος, όμως, ήρθε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και σε μεγαλύτερη έκταση. Έχει προσβάλει ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά. Ενώ περιορίζοντας στα μικρά βρέφη, επειδή δεν το κόλλησαν ως νεογνά και βρέφη, τώρα προσβάλλονται στα δύο τους χρόνια. Έχει αλλάξει λίγο η κατάσταση. Αυτήν την στιγμή στην Παιδιατρική, ευτυχώς, έχουμε κάνει εξιτήρια. Φροντίζουμε να κρατάμε τα παιδιά όσο το δυνατόν λιγότερο, γιατί δεν είναι ένα ευχάριστο περιβάλλον για τα παιδιά. Με το που είναι ασφαλή πηγαίνουν σπίτι. Αυτήν την στιγμή δεν είναι γεμάτη η κλινική, όμως, μέχρι εχθές ήμασταν στο 90% πληρότητα. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που αύριο μπορεί να μην ισχύει, ευχόμαστε να μην γίνει. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι γεμάτο με ιώσεις, κάτι βέβαια που είναι αναμενόμενο για τον χειμώνα. Από τις πληροφορίες που έχουμε από τους λοιμωξιολόγους και τους καθηγητές μας, όλος ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η κυρία Γιαννούση.
Σε αντίθεση με την πολύ μεγάλη έξαρση που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα και την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, όπου η παιδιατρική κλινική ήταν γεμάτη και τα παιδιά ασθενείς σχημάτιζαν ουρές στα επείγοντα του νοσοκομείου, τις τελευταίες 3-4 ημέρες παρατηρείται μια κάμψη στη γρίπη και στον RSV, όπως λέει η κυρία Γιαννούση.
Βέβαια μένει να φανεί τι θα γίνει από τις επόμενες εβδομάδες με δεδομένο ότι από Δευτέρα ανοίγουν και τα σχολεία, οπότε οι συναθροίσεις θα είναι συνεχείς.
Συστάσεις στους γονείς από τους παιδιάτρους
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, καλό θα είναι να λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας ειδικά για τα παιδιά. Χαρακτηριστικά η κυρία Γιαννούση, τονίζει: «Αυτό που συστήνουμε ως παιδίατροι είναι, όταν κάποιο παιδί έχει συμπτώματα λοίμωξης να απομονώνεται στο σπίτι του. Δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό ή σε εκδηλώσεις, ενώ είναι άρρωστο, ώστε να μειωθεί η διασπορά. Βασικό είναι να φροντίζουμε τις συνθήκες υγιεινής, με συχνό πλύσιμο των χεριών του παιδιού, αλλά και των γονιών που το φροντίζουν, γιατί μεταδίδουν τους ιούς με τα χέρια από το ένα παιδάκι στο άλλο. Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν υπάρχουν μικρά βρέφη κάτω των έξι μηνών στην οικογένεια, κυρίως νεογέννητα, που δυσκολεύονται από τη βρογχιολίτιδα. Αυτά πραγματικά πρέπει να βρίσκονται σε απομόνωση από επισκέψεις και μεγάλη προσοχή με τα αδερφάκια τους. Σημαντική είναι η πολύ καλή επικοινωνία του γονιού με τον παιδίατρο. Όταν ο γονιός βλέπει κάτι που δυσκολεύει το παιδί του ή δεν μπορεί να το εξηγήσει, εννοείται ότι θα επικοινωνήσει με τον παιδίατρό του και εάν χρειαστεί να καταφύγει και στο νοσοκομείο. Όπως γίνεται συνήθως με τις ιώσεις, απλώς είναι ο όγκος μεγαλύτερος. Οι ιώσεις δεν είναι διαφορετικές από άλλες χρονιές. Αυτό που έχει συμβεί φέτος είναι ότι έρχονται μαζεμένες. Αυτό που επιδεινώνει την κατάσταση είναι το στέλεχος της γρίπης που κυκλοφορεί, είναι αρκετά δυνατό για τα παιδιά».
Όπως προσθέτει, δεν συντρέχει λόγος να μεταφέρονται τα μεγάλα παιδιά στο νοσοκομείο αν το μόνο τους σύμπτωμα είναι ένα μπούκωμα: «Το παιδί δεν υπάρχει λόγος να το φέρεις στο νοσοκομείο και να υποστεί την αναμονή, την ταλαιπωρία. Υπήρχαν φορές που προσέρχονταν 80 παιδιά στο νοσοκομείο μέσα σε μια μέρα. Καταλαβαίνετε ότι η διαχείρισή τους ήταν δύσκολη. Άρα, δεν χρειάζεται ο γονιός να φέρει ένα μεγάλο παιδάκι που απλώς έχει ένα μπούκωμα ή να έχει πονόλαιμο. Επομένως, ένα κριτήριο είναι η ηλικία. Ένα μικρό βρέφος, κάτω των τριών μηνών με πυρετό, πρέπει να έρθει στο νοσοκομείο οπωσδήποτε ή να μιλήσει με τον παιδίατρό του». Αντίθετα αν το παιδί δυσκολεύεται στην αναπνοή του επιβάλλεται η διακομιδή του στο νοσοκομείο: «Εάν ο γονιός βλέπει δυσκολία στην αναπνοή, περίεργους ήχους στην αναπνοή, όπως λένε να «σφυρίζει», να «βράζει», πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό».
Επαναλαμβάνει παράλληλα τις συστάσεις για τον εμβολιασμό της γρίπης των παιδιών σύμφωνα με τις οποίες αυτός κρίνεται απαραίτητος: «οι συστάσεις εξακολουθούν να τονίζουν ότι αν υπάρχει μικρό βρέφος στην οικογένεια, νεογέννητο ή κάτω των έξι μηνών, πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά και οι ενήλικες της οικογένειας. Επίσης πρέπει να εμβολιάζονται παιδάκια που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους ή άλλα χρόνια νοσήματα. Είναι πολλά τα παιδιά στο Ρέθυμνο που με τις ιώσεις κάνουν βρογχιολίτιδα. Άρα ο εμβολιασμός πρέπει να καλυφτεί με τη γρίπη. Ο παιδίατρος κάθε παιδιού θα το κρίνει αναλόγως».
Δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες λόγω γρίπης
Εν τω μεταξύ την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας έστειλε στα σχολεία εγκύκλιο που ορίζει ότι οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή, εφόσον οι μαθητές προσκομίσουν γνωμάτευση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας. Με την ίδια εγκύκλιο συνιστάται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.