Με αυξημένη συμμετοχή πενήντα περιπτέρων με παραγωγούς παραδοσιακών και καινοτόμων προϊόντων άνοιξε τη Τρίτη τις πύλες της η 9η γιορτή Κρητικής Διατροφής, η οποία πλαισιώνεται με ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Μια γιορτή που έχει καθιερωθεί ως θεσμός για την πόλη του Ρεθύμνου με διοργανωτές την Περιφέρεια, τον δήμο και το Επιμελητήριο που κάθε χρόνο την εμπλουτίζουν σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα προϊόντα της κρητικής γης και να αποκτήσουν το «εισιτήριο» για τις διεθνείς αγορές, αλλά παράλληλα οι διοργανωτές στοχεύουν μέσα από τις παρουσιάσεις και τις συνεργασίες που κάνουν με παραγωγούς να προβάλλουν τον πλούτο της κρητικής παράδοσης και του κρητικού πολιτισμού.
Φέτος μαζί με τα περίπτερα των παραγωγών που εκθέτουν τα προϊόντα τους όπως τυριά, κρασιά, μέλι, παξιμάδια, χαρούπι ρόδι, σαλιγκάρια, ελαιόλαδο αρωματικά φυτά και την κρητική ζυθοποιία που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης αλλά και τους χειροτέχνες, στη γιορτή συμμετέχει με δικό του περίπτερο το πανεπιστήμιο Κρήτης όπου παρουσιάζει το πρόγραμμα «Idaology» που αφορά στο ποιμενικό βίωμα και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά στις κοινότητες της Ίδας του σημερινό Ψηλορείτη, μέσα από εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.
Οι επισκέπτες της γιορτής μπορούν να έχουν μια βιωματική εμπειρία στον χωροχρόνο.
Παράλληλα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου συμμετέχει με δικό της περίπτερο παρουσιάζοντας τη μοναστηριακή κουζίνα της Κρήτης, ενώ ο δήμος Ρεθύμνου με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος παρουσιάζουν στο περίπτερό τους το πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων το οποίο θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία στον δήμο Ρεθύμνου.
Οι πόρτες του Δημοτικού Κήπου ανοίγουν καθημερινά στις 7:00 το απόγευμα, ενώ το μουσικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στις 23:30. Η είσοδος τη Τρίτη αλλά και την τελευταία μέρα (Δευτέρα 10 Ιουλίου) θα είναι δωρεάν. Τις υπόλοιπες μέρες η είσοδος είναι 5 ευρώ και 2 ευρώ για τα παιδιά 6 έως 12 ετών.
Τα εγκαίνια της 9ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής πραγματοποιήθηκαν από τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομο.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Γιώργος Γιακουμάκης ο αντιπρόεδρος Μανόλης Ψαρουδάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης, οι αντιπρυτάνεις Δ. Μυλωνάκης και Κ. Σπανουδάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου που είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα περίπτερα να δοκιμάσει τα προϊόντα, αλλά και να γευτεί αντικριστό, αφού το πρόγραμμα περιείχε παρουσίαση της κουζίνας της περιοχής του Μυλοποτάμου με παραδοσιακές συνταγές αντικριστό, τσιγαριαστό και χαρούπι παγωτό.
Ξεχωριστή νότα στη βραδιά ήταν ο όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης που χόρεψε υπό τους ήχους του Βαγγέλη Γκαλονάκη ενώ, η βραδιά έκλεισε με συναυλία κρητικής μουσικής με τον Γιώργη Φασουλά και τον Κώστα Καλλέργη.
Στόχος η διασύνδεση των κρητικών προϊόντων με τον τουριστικό κλάδο

Για τη στόχευση της Περιφέρειας Κρήτης που αφορά στη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές: «Για μια ακόμα χρονιά εδώ στο Ρέθυμνο αναδεικνύουμε τα κρητικά προϊόντα που πρέπει να τα διασυνδέσουμε με τον τουρισμό, να τα προωθήσουμε στις αγορές του εξωτερικού. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές σε όλους τους εκθέτες και εμείς από την πλευρά τη δική μας στηρίζουμε κάθε δράση που αναδεικνύει τα ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης, καθώς πρωτογενής τομέας και τουριστικός τομέας δίνουν δυναμική στο νησί μας».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, από την πλευρά της τόνισε: «Για μια ακόμα χρονιά άνοιξε τις πόρτες της η 9η Γιορτή κρητικής διατροφής. Φέτος είναι αναβαθμισμένη η γιορτή μας, έχει περισσότερα περίπτερα με καινοτόμες επιχειρήσεις, με χειροτέχνες αλλά και με φορείς του τόπου που συμμετέχουν. Υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο δήμος Ρεθύμνου, έχουμε πολλά προϊόντα ντόπια, τυριά, μέλι, ελαιόλαδο και καινοτόμα προϊόντα όπως σαλιγκάρια, βιολογικά προϊόντα και καλλυντικά και καλούμε τος πολίτες να επισκεφτούν τον Κήπο, να δουν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα και να απολαύσουν το πλούσιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους».

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής εντάσσεται στις δράσεις εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Κρήτης Γιώργος Γιακουμάκης, επισημαίνοντας ότι: «Για άλλη μια φορά φέτος με τη συνεργασία της Περιφέρειας, του δήμου και του Επιμελητηρίου συγκεντρώνονται στον Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου οι παραγωγοί προϊόντων που θέλουμε να αναδείξουμε. Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη και θέλουμε να δώσουμε την εξωστρέφεια που απαιτείται. Αυτό σε συνδυασμό με άλλες δράσεις αναδεικνύει την ποιότητα και την απήχηση που έχουν στο καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα της κρητικής γης».
Ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Πόλης Θωμάς Κρεβετζάκης αναφέρθηκε στη φετινή διοργάνωση και το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που όπως είπε είναι αφιερωμένη στην κουζίνα του νομού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για 9η χρονιά ο Δημοτικός Κήπος φιλοξενεί τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Φέτος είναι αφιερωμένη στην κουζίνα του νομού και οι πέντε δήμοι συμμετέχουν με τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερες γεύσεις που έχουν καθιερώσει τον νομό σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Σε αυτά που ξεχωρίζουν φέτος είναι το αφιέρωμα στη μοναστηριακή κουζίνα της Κρήτης, καθώς και η συμμετοχή του πανεπιστημίου – ως επιστέγασμα της προσπάθειας διασύνδεσης με την τοπική κοινωνία που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό – με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ψηλορείτη μέσω εφαρμογής τρισδιάστατης απεικόνισης, όπως επίσης και το περίπτερο της Εφορείας Αρχαιοτήτων που έχει μια τεκμηρίωση της ιστορίας της κρητικής κουζίνας από τα μινωικά χρόνια μέχρι και τα χριστιανικά. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ πάντα το αντικείμενό μας ήταν η διατροφή, φέτος παρουσιάζουμε και τη διαχείριση των υπολειμμάτων της τροφής. Ο Δημήτρης Κουρογιάννης καθηγητής ΕΜΠ θα μας παρουσιάσει πως διαχειρίζονται τα διατροφικά υπολείμματα στην παραγωγή αντικειμένων τέχνης και χρηστικών ενώ για πρώτη φορά η υπηρεσία πρασίνου και καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου θα μας παρουσιάσει το πρόγραμμα διαχείρισης των βιοαποβλήτων».
«Σμίγουν η παράδοση με την καινοτομία, ο πολιτισμός με την τεχνολογία»
Στον χαιρετισμό του στα χθεσινά εγκαίνια της γιορτής ο δήμαρχος Ρεθύμνου μίλησε για το πάντρεμα της παράδοσης με την καινοτομία και τον πολιτισμό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Σμίγουν η παράδοση με την καινοτομία, ο πολιτισμός με την τεχνολογία, οι αρχές της κυκλικής οικονομίας εγκιβωτίζονται στην τοπική αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση. Οι πιο οικείες και αγαπημένες σε όλους μας εκφράσεις πολιτισμού, η μουσική, το τραγούδι, ο χορός επιστρατεύονται για να αναδείξουν την ασυγκράτητη δυναμική αυτού του τόπου, το πάθος των ανθρώπων του, την αγάπη τους για τη γενέθλια γη, αρχές, αξίες και αισθήματα που εκτονώνονται στην παραγωγή θαυμαστών προϊόντων, τα οποία αναζωογονούν τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και αναγεννούν τη σκέψη και τη ματιά μας στον κόσμο. Προϊόντων που συνθέτουν την κρητική διατροφή και δικαίως καταλαμβάνουν υψηλή θέση στη διεθνή διατροφική κλίμακα: με κορυφαίους πρεσβευτές της τα ιερά σύμβολα του κύκλου της ζωής, τον οίνον, τον σίτον και το έλαιον αλλά και το τυρί, τους χοχλιούς, τα χαρούπια, το αβοκάντο, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική, με τη συνδρομή των κρητικών βοτάνων και αρωματικών φυτών, αποκτούν, στα αστικά κέντρα και στα χωριά της Κρήτης, άλλες διαστάσεις, που τις καθιστούν μοναδικές.

Μέσω της τυποποίησης τους, ταξιδεύουν από το σπιτικό τραπέζι, στα εστιατόρια του νησιού και τη χώρας κι από κει στο εξωτερικό, καταλαμβάνοντας μια αξιοπρεπή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών που αναζητούν την ποιότητα και όταν τη βρουν, την επιλέγουν και την τιμούν.
Αυτόν τον προσανατολισμό υπηρετεί η Γιορτή Κρητικής Διατροφής:
Υιοθετήσαμε το παράδειγμα της Φύσης που εξασφαλίζει την ισορροπία της μέσα από την εναρμόνιση των λειτουργιών της, στη διοργάνωση ετούτης της γιορτής. Όλοι μαζί, Περιφέρεια Κρήτης και Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, δήμος Ρεθύμνης και Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο συνεργαστήκαμε με πλήθος θεσμικών φορέων όπως το πανεπιστήμιο Κρήτης, τους δήμους του νομού, την εκκλησία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με οργανωμένες συλλογικότητες και συλλόγους όπως τον Εμπορικό, τον σύλλογο Ξενοδόχων του πολιτιστικούς και παραδοσιακούς συλλόγους του Ρεθύμνου και της Κρήτης, με παραγωγούς, ιδιώτες, επαγγελματίες εθελοντές, για να συν- δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο, ευνοϊκό για να καρποφορήσουν οι ιδέες μας, να προωθηθούν οι κοινοί μας στόχοι, να ενδυναμωθεί η κοινωνική μας συνύπαρξη, να εμπλουτιστεί η συλλογική μας ταυτότητα ως μέλη μιας κοινωνίας που επενδύει στο μέλλον της μέσα από την αρμονική σύνθεση του συνόλου των δυνάμεων της».
Το σημερινό πρόγραμμα της Γιορτής Κρητικής Διατροφής (6/7)
19:00 – 23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.
19:00 – 20:30: Αφιέρωμα στο Ζαχαροπλαστείο Κανακάκη. Παρουσίαση αφιερώματος από τον Μάνο Χ. Γοργοράπτης, βασισμένο στο βιβλίο του «Ρέθεμνος , Σημεία των Καιρών 3», Ρέθυμνο 2021. Κέρασμα από το ζαχαροπλαστείο.
20:00 – 21:00: Αφιέρωμα στην Μοναστηριακή Κουζίνα της Κρήτης. Παρουσίαση παραδοσιακού μοναστηριακού φαγητού «Σουπιές με Μάραθο και Σπανάκι» από τον Αιδεσιμότατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Παπαδάκη της ενορίας Παγκαλοχωρίου.
21:00 – 21:30: Κρητική μουσική και χοροί από την Σχολή Χορού «ΚΑΜΑΡΙΤΗΣ» και το μουσικό συγκρότημα του Κώστα Ανδρεδάκη και Μανόλη Κατσαμά.
21:30: Συναυλία με την Αργυρώ Καπαρού και την Ερωφίλη. “Από την Nouvelle Vague … στο Νέο Κύμα”. Ένα αφιέρωμα στους δημιουργούς του νέου κύματος. Δύο σημαντικές ερμηνεύτριες, η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού, θα αποδώσουν με το ξεχωριστό χρώμα της φωνής τους τραγούδια, ενώ η ηθοποιός Άννα Ψαρρά θα αφηγείται – με σύντομα κείμενα ανάμεσα από τα τραγούδια – το Χρονικό του Νέου Κύματος και τη δράση των δημιουργών του. Συνθέτες όπως οι : Γιάννης Σπανός, Λάκης Παππάς, Νότης Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Λίνος Κόκοτος και άλλοι, άφησαν εκείνη την περίοδο – πριν τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 – στο ελληνικό ρεπερτόριο σημαντικά τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ, ενώ παράλληλα επανασύστησαν με αυτό τον τρόπο στο κοινό την ελληνική ποίηση και τους ποιητές μας. Ο συνθέτης Κώστας Γιαννάκης, θα συνοδεύσει τις ερμηνεύτριες, με τον ίδιο λιτό τρόπο που επιβάλλει αυτό το είδος.