Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ρέθυμνο: Μ. Καρυστιανού και Π. Ασλανίδης – Όλα όσα ανέφεραν για το δυστύχημα των Τεμπών

Πρέπει να διαβάσετε

Εκδήλωση για το Δυστύχημα των Τεμπών πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην Πλατεία Μικρασιατών,  με ομιλητές την Μαρία Καρυστιανού και τον Παύλο Ασλανίδη, εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τέμπη 2023.

Στην Πλατεία Μικρασιατών το παρών δίνει πλήθος κόσμου στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».

«Σε αντίδραση της προσπάθειας να μην ακούγεται καθόλου η φωνή μας είμαστε εδώ, αποδεχόμενοι την πρόταση από διάφορους συλλόγους του Ρεθύμνου να μιλήσουμε για τα Τέμπη και κυρίως να ενημερώσουμε για το σημείο της ανάκρισης στο οποίο βρισκόμαστε. Το μήνυμα είναι ότι ο κόσμος με κάθε τρόπο θα ενημερώνεται για όλα όσα τραγικά συμβαίνουν και τα μαθαίνουμε και για να πούμε ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε παρά μόνο όταν καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος. Τα Τέμπη δεν ήταν απλά εκείνο το δρομολόγιο το τραγικό που σκοτώθηκαν και βυθίστηκαν στο πένθος 57 οικογένειες. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. Είναι το πως αντιμετωπίζει το κράτος τον πολίτη», ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος Μαρία Καρυστιανού .

Ο Παύλος Ασλανίδης σημείωσε: «Το μήνυμα είναι να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη γιατί ξέρουμε ότι αφορά όλη την Ελλάδα και ειδικά τους νέους, που για αυτούς πρέπει να αγωνιστούμε όλοι. Για να μην συνεχιστούν αυτά τα εγκλήματα που κάνει η χώρα τους. Θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου για αυτά που έρχονται στη συνέχεια. Τα δικαστήρια τα ευρωπαϊκά, όλα αυτά που θα έρθουν στη συνέχεια».

Η κα. Καρυστιανού και ο κ. Ασλανίδης με τους γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών αναφορικά με τις έρευνες ο τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Οικογενειών – Συγγενών θυμάτων στα Τέμπη Βασίλης Κοκοτσάκης τόνισε: «Νομίζω ότι πάμε εξαιρετικά καλά. Στην προσπάθειά μας συμβάλλουν και ανεξάρτητοι επιστήμονες, οι οποίοι επιβεβαιώνουν αυτό που είχαμε από την αρχή. Το αν διαλευκανθεί η υπόθεση δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να παλέψουμε πολύ περισσότερο για να πείσουμε και αυτούς που πρέπει να πείσουμε. Πιστεύω ότι με τη συμμετοχή πολλών περισσότερων που συντάσσονται τελευταία, τόσο με την κα. Καρυστιανού και τους συγγενείς αλλά και πολύ περισσότερο με εμάς στην ερευνητική ομάδα θα κάνουμε και τους δύσπιστους να σταματήσουν αυτά τα περί θεωριών συνωμοσίας και να ασχοληθούν με την πραγματικότητα, η οποία οφείλω να πω ότι απέδειξε τελευταία ότι και τα 30 παιδιά σκοτώθηκαν από τη φωτιά και όχι από τη σύγκρουση».

«Έχει πολύ κόσμο και χαιρόμαστε πολύ για αυτό. Γιατί δεν θέλουμε να ξεχάσουμε και δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία εάν δεν κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους. Πρέπει να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη», τόνισε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Πανδή .

Το απόγευμα προηγήθηκε η προετοιμασία ενός χορευτικού δρώμενου , με ελεύθερη συμμετοχή. Πρόκειται για χορευτικό δρώμενο -παραδοσιακός χορός Ιερισσού της Χαλκιδικής, Καγκελευτός – το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στην τραγωδία των Τεμπών. Η εκπαιδευτικός Κατερίνα Πανδή, εμπνεύστηκε από αυτόν τον χορό και τον «έδεσε» με στοιχεία από το Έγκλημα των Τεμπών. Το μελωδικό μέρος που τον συνόδευε είναι δανεισμένο από το παραδοσιακό τραγούδι “Μακρυνίτσα” ή  “Ο χαλασμός της Νάουσας” με προσαρμοσμένα  τα λόγια έτσι ώστε να παραπέμπουν στο τραγικό έγκλημα.

Αμέσως μετά οι Γιώργης Ξυλούρης ( Ψαρογιώργης ), Σ. Φιλιππάκης, Α. Λεοντίδης και Μ. Τριπολιτάκης έπαιξαν ζωντανή μουσική, ενώ μηνύματα στήριξης απέστειλαν οι Κοινοί Θνητοί, Γιάννης Αγγελάκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δημήτρης Μητσοτάκης, Social Waste, Θραξ Πανκς, Σπύρος Γραμμένος και Πάνος Βλάχος.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι φορείς Ομάδα Πολιτών Ρεθύμνου, το Συμπόσιο Πολιτισμού, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου και το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι η κα Καρυστιανού και ο κ. Ασλανίδης βέθηκαν το μεσημέρι στον κόμβο του Γαλατά , στον ΒΟΑΚ και άφησαν λίγα λουλούδια στο σημείο του πολύνεκρου τροχαίου, όπου έχασαν τη ζωή τους ο Αλέξανδρος, ο Νίκος και ο Θοδωρής.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα