Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ρέθυμνο: Δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος για τις εμπορικές επιχειρήσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Το ενεργειακό κόστος και ο υψηλός πληθωρισμός, που συνεχίζουν τους τελευταίους πολλούς μήνες, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του Ρεθύμνου. Χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις συσσωρεύονται, με τους επιχειρηματίες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και διακανονισμούς, για να μπορέσουν να διατηρούν βιώσιμα και ανοιχτά τα καταστήματά τους. Κάποιοι τα καταφέρνουν και άλλοι όχι και αναγκάζονται είτε να διακόψουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους είτε να στραφούν σε άλλη μορφή επιχειρείν, που θα τους αποφέρει έσοδα.

Όπως τονίζουν οι έμποροι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε ένα χρόνο έχουν τριπλασιαστεί καθιστώντας αδύνατη αφενός την έγκαιρη πληρωμή τους και αφετέρου θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η κρίση οικονομική και ενεργειακή έχει επηρεάσει το σύνολο της κοινωνίας περιορίζοντας στο ελάχιστο το διαθέσιμο εισόδημα.

Τα οικονομικά προβλήματα πολλά, οι υποχρεώσεις κάθε μήνα «τρέχουν», ενώ και η περίοδος των εκπτώσεων φαίνεται να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Οι τιμές σύμφωνα με τους εμπόρους είναι χαμηλές και ελκυστικές, ωστόσο διαπιστώνουν πως οι καταναλωτές έχουν από την πλευρά τους σειρά άλλων αναγκών να καλύψουν, με αποτέλεσμα η τοπική αγορά να έρχεται τελευταία στη λίστα.

Παρόλα αυτά οι ντόπιοι επιχειρηματίες διατηρούν την αισιοδοξία τους εκτιμώντας ότι η ενίσχυση των εισπράξεών τους την περίοδο των Χριστουγέννων αποτέλεσε μια καλή τονωτική ανάσα για την περίοδο του χειμώνα σε αριθμό τέτοιο που να περιορίσει τις απώλειες που καταγράφονται στην περίοδο των εκπτώσεων και ευελπιστούν πως λίγο το καρναβάλι και λίγο το Πάσχα θα τα καταφέρουν μέχρι τον Απρίλιο, που αναμένεται να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν για την οποία τα μηνύματα μέχρις στιγμής είναι θετικά.

Άλλωστε ο εμπορικός κόσμος κατά κόρον επενδύει στην τουριστική σεζόν, περίοδο κατά την οποία καταγράφει τους υψηλότερους τζίρους, μιας και ο πληθυσμός της πόλης πολλαπλασιάζεται.

Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.», η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αθηνά Τσικιντίκου, ανέφερε: «μέχρι στιγμής η κίνηση στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων δεν χαρακτηρίζεται καλή. Θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσει η διοργάνωση τω εκδηλώσεων του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού και από κει περά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κρατηθούμε όρθιοι με τα λιγότερα δυνατά χρέη. Όμως οι συνάδελφοι έμποροι, με τους οποίους έρχομαι σε επαφή είναι αισιόδοξοι με δεδομένα τα θετικά μηνύματα για την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα το γεγονός ότι οι εκπτώσεις δεν αποφέρουν μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κάπως μετριάζεται μετά μάλιστα από μια καλή χριστουγεννιάτικη περίοδο. Οι έμποροί μας διατηρούν δυνάμεις με την έννοια ότι κρατούσαν μικρό καλάθι για τις εκπτώσεις».

Το ενεργειακό κόστος εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον εμπορικό κόσμο, όπως παραδέχεται η κυρία Τσικιντίκου, αφού όπως λέει οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε ένα χρόνο έχουν τριπλασιαστεί την στιγμή που η κίνηση περιορίζεται και η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί: «τα ποσά των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τις εμπορικές επιχειρήσεις είναι υπέρογκα και το κόστος δυσβάσταχτο. Η έκπτωση που κάνει το κράτος συγκριτικά με τα χρήματα που καταβάλλουν είναι μηδαμινή και οι έμποροι έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν από τα εμπορικά καταστήματα ακόμα και την περίοδο των εκπτώσεων, είναι είδος πρώτης ανάγκης για τον καταναλωτή και αυτό είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό».

Η περίοδος των εκπτώσεων θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται κάποια καταστήματα τις τελευταίες μέρες του μήνα να ρίξουν και άλλο τις τιμές.

Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον έχει επιπτώσεις και στην εικόνα της τοπικής αγοράς, με την έννοια ότι συρρικνώνονται τα αμιγώς εμπορικά καταστήματα, μιας και οι ιδιοκτήτες ή όσοι τα λειτουργούσαν προχωρούν σε αλλαγή χρήσης της επιχείρησης, είτε αυτό αφορά σε καταστήματα που απευθύνονται σε τουρίστες είτε σε εστίαση. Σε αυτό βέβαια, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, καθοριστικό ρόλο παίζει και το μίσθωμα για ένα κατάστημα, καθώς αν σε ένα υψηλό ενοίκιο προστεθούν όλα τα λειτουργικά έξοδα καθίσταται μη βιώσιμη η λειτουργία του εμπορικού καταστήματος σε αντίθεση με μια επιχείρηση εστίασης.

«Όπου υπάρχει εμπορικό κατάστημα και έχει γίνει πιάτσα εστίασης το εμπορικό «χτυπιέται» από την εστίαση» σχολιάζει η κυρία Τσικιντίκου.

Παράταση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Εν των μεταξύ διπλή παράταση δόθηκε για τις επιστρεπτέες προκαταβολές και για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από το υπουργείο Οικονομικών. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή my Business Support οι 10.000 και πλέον επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ξεκινήσουν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μέχρι τις 31 Μαΐου. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την απόφαση, οι ανωτέρω επιχειρήσεις χάνουν το δικαίωμα της επιπλέον έκπτωσης 15% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του ποσού, αλλά ισχύουν οι εκπτώσεις ανάλογα με τις ζημιές που είχαν την περίοδο της πανδημίας.

Πηγήrethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα