Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η έλλειψη φαρμάκων σε τοπικό επίπεδο με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω και της αύξησης που παρατηρείται αυτή την περίοδο αναφορικά με τα αναπνευστικά νοσήματα και τις παιδικές ιώσεις. Τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και ακόμα απλά αναλγητικά βρίσκονται σε έλλειψη οδηγώντας σε μεγάλη ταλαιπωρία πρωτίστως τους ασθενείς και δευτερευόντως τους ίδιους τους φαρμακοποιούς.
Οι μεν πρώτοι με μια συνταγή γιατρού ανά χείρας αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο τα σκευάσματα που χρειάζονται για την αγωγή τους, μήπως σταθούν τυχεροί και βρουν σε κάποιο φαρμακείο απόθεμα.
Από την άλλη οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς – πελάτες τους.
Εν τω μεταξύ προς το παρόν το μέτρο της απαγόρευσης των εξαγωγών, το οποίο όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί είναι προς της σωστή κατεύθυνση δεν έχει ακόμα αποδώσει και είναι άγνωστο πότε αυτό θα γίνει.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος τους συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης τόνισε πως το πρόβλημα πια είναι τεράστιο επισημαίνοντας πως:
«Το πρόβλημα πλέον έχει οξυνθεί σε βαθμό που δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά, διότι οι ελλείψεις αφορούν και συνταγογραφούμενα φάρμακα και ειδικά σε οξείες παθήσεις του αναπνευστικού που έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο. Επομένως εκεί, στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπάρχουν ελλείψεις σε αντιβιοτικά, σε εισπνεόμενα φάρμακα, σε αντιικά για τη γρίπη, σε παιδιατρικά. Οπότε, εξαιτίας του γεγονότος της έξαρσης των αναπνευστικών παθήσεων, είναι πραγματικά επικίνδυνη η κατάσταση. Αλλά την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά έχουμε ελλείψεις και σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και σε σκευάσματα παρακεταμόλης, που δεν έχει ξανά γίνει ποτέ».
Ο κ. Βαρδιάμπασης επισημαίνει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και αυτό συστήνεται στους πολίτες στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό να αναζητούν σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό εναλλακτικά σκευάσματα.
Ειδικότερα, αναφέρει: «Αυτό που συνιστούμε στους ανθρώπους είναι να ξεχάσουν τις μάρκες και να προσπαθούν μαζί με τον φαρμακοποιό τους να βρίσκουν κάποια εναλλακτική σύμφωνα με τη δραστική ουσία που επιθυμούν και στα συνταγογραφούμενα και στα μη συνταγογραφούμενα. Αν δεν μπορούμε να βρούμε depon, ας πάρουμε apotel, panadol. Αυτά όσον αφορά τις οξείες παθήσεις. Όσον αφορά τις χρόνιες παθήσεις η σύσταση που δίνουμε είναι να μην περιμένει ο ασθενής να του τελειώσουν τα φάρμακα, λίγο νωρίτερα για να μπορέσουμε να έχουμε τον χρόνο να εξασφαλίσουμε τη θεραπεία» και προσθέτει εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τη στάση της πολιτείας ότι:
«Έχουμε πρόβλημα με όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, για όλους τους ασθενείς. Υπάρχουν διαρκώς ανακοινώσεις και τελεσίγραφα από το υπουργείο και τα συναφή. Έχουμε κουραστεί όλη τη χρονιά να «φωνάζουμε» για τις ελλείψεις και φτάσαμε στο σημείο κινδύνου, φτάσαμε στο «σημείο 0». Ως πότε θα κάνει ανακοινώσεις το υπουργείο και θα απειλεί τις φαρμακοβιομηχανίες ότι θα τους επιβάλει κυρώσεις. Γιατί επιτέλους δεν βάζει κυρώσεις;».
Συμπλήρωσε δε ότι η απαγόρευση των εξαγωγών αφορά τα εξαγώγιμα φάρμακα, δηλαδή οι φαρμακέμποροι να μην στέλνουν στο εξωτερικό τα φάρμακα, αλλά να τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά». Σωστά το λέει το υπουργείο, απλώς έπρεπε να το είχε ήδη εφαρμόσει από το καλοκαίρι και όχι την τελευταία στιγμή. Μέχρι να εφαρμοστεί αυτό τι γίνεται; Σίγουρα θα ανακουφίσει την κατάσταση όταν εφαρμοστεί, όμως τώρα είμαστε στην τελευταία στιγμή. Για να το πω πρακτικά, μια μητέρα που το παιδάκι της έχει βρογχιολίτιδα και κυκλοφορεί από φαρμακείο σε φαρμακείο με τη συνταγή στο χέρι και ψάχνει εισπνεόμενη κορτιζόνη, τι θα κάνει; Θα περιμένει τον υπουργό να απαγορεύσει τις εξαγωγές; Αυτό συμβαίνει αυτήν τη στιγμή. Κάθε μέρα μας παίρνουν άνθρωποι τηλέφωνο και ψάχνουν φάρμακα. Είναι καθημερινό φαινόμενο αυτήν τη στιγμή».
Εν τω μεταξύ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον Ε.Ο.Φ να δηλώσουν όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας τα αποθέματα που διαθέτουν από τα φάρμακα της αγοράς που βρίσκονται σε έλλειψη.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι φαρμακαποθήκες απαγορεύεται να εξάγουν σκευάσματα που είναι σε έλλειψη, ενώ θα πρέπει να τα διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Ο υπουργός ανέφερε πως σε περίπτωση που οι φαρμακαποθήκες δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις, θα κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.