Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
25.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ρέθυμνο: Αναγκαία η συνεργασία ακαδημαϊκών φορέων και πολιτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Πρέπει να διαβάσετε

Η ανάγκη συνεργασιών ακαδημαϊκών φορέων και πολιτών και η καλύτερη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Οικολογικού συμποσίου «Γη: Ένας βιώσιμος Πλανήτης για όλους», που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματική Αλλαγής τόνισε ότι η βασική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών: «Τα στοιχεία βιοποικιλότητας, όπως η βλάστηση, είναι στοιχεία που βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι περιοχές είναι κυρίως μοχλοί τοπικής ανάπτυξης και πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης, για να μπορέσουν στη χώρα μας αυτές οι περιοχές να αναπτυχθούν, να μείνει ο κόσμος στις περιοχές του και να μην έχουμε φαινόμενα αστικοποίησης και ερημοποίησης της υπαίθρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο σεισμολόγος και καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας,  τόνισε ότι η διασύνδεση μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των επιχειρησιακών φορέων αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, πιο έγκαιρα και με περισσότερη γνώση.

«Βεβαίως, χρειάζεται να κάνουμε βήματα ακόμη. Δεν θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε στο επίπεδο της ολικής διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και του μηδενισμού των επιπτώσεων. Αυτό δεν είναι εφικτό όχι μόνο σε εθνικό ούτε αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες διαδικασίες και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

«Η βασικότερη πολιτική είναι η στροφή στην καθαρή ενέργεια. Στον Ήλιο και στον άνεμο» τόνισε ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης, ο οποίος πρόσθεσε:  «Είναι αυτό το μεγάλο πρόγραμμα που έχει ορίζοντα το 2050 κατά το οποίο θα επιτευχθεί αυτό που λέμε κλιματική ουδετερότητα. Δεν θα χρησιμοποιείται πια λιγνίτης, κάρβουνο και πετρέλαιο. Θα υπάρχει πολύ μικρή συμβολή του φυσικού αερίου και η ενέργεια θα παράγεται από τον ίδιο άνεμο, το πράσινο υδρογόνο και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Μέσα από αυτήν την πολιτική μειώνεται το πρόβλημα τουλάχιστον στην Ε.Ε και συμβάλλεται στην παγκόσμια προσπάθεια που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο ο κ. Καρτάλης τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτή η προσαρμογή. «Στην Κρήτη ειδικά, η κλιματική αλλαγή πρέπει να προσεγγιστεί υπό το πρίσμα του τουρισμού και πως τον επηρεάζει και πως επηρεάζει τη γεωργία. Η Κρήτη μπορεί να παράγει τη δική της ενέργεια μέσα από τον ήλιο και τον άνεμο. Έχει τεράστιο δυναμικό και ηλιακό και αιολικό», ανέφερε.

«Ο ρόλος του δικαστή είναι πάντα συμπληρωματικός σε αυτόν του νομοθέτη και της διοίκησης. Έρχεται και ασκεί εκ των υστέρων έλεγχο στις πράξεις και στις αποφάσεις τους. Ο ρόλος του είναι να καλύπτει τα κενά της νομοθεσίας, έτσι ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο πολίτης», δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες κάνουν πράγματα, τα οποία ο κοινωνικός τους περίγυρος τα εγκρίνει. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να τους δείξουμε ότι αυτά που ζητάμε για την κλιματική αλλαγή είναι κάτι που γίνεται και αλλού, τα κάνουν οι συμπολίτες τους, οι φίλοι τους και η οικογένειά τους. Είναι πράγματα απλά, με πολλαπλασιαστική δύναμη», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωσήφ Μποτετζάγιας.

Για το παράδειγμα της δεντροφύτευσης των πόλεων, ο κ. Μποτετζάγιας τόνισε: «Η πίεση που ασκούν οι πολίτες στους Δήμους τους για τη διενέργεια δενδροφυτεύσεων είναι πολύ σημαντική»

Το συμπόσιο συνεχίζεται σήμερα για τρίτη ημέρα, στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και συνδιοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα