Άμεση εκκένωση του Εργατικού κέντρου Ρεθύμνου ζητά η ΔΥΠΑ ύστερα από έγγραφο της Πολεοδομίας που χαρακτηρίζει το κτίριο της οδού Γιαμπουδάκη ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικότητας και φθοράς.
Οι κακοτεχνίες και οι ζημιές που έχουν εντοπιστεί κυρίως στο εξωτερικό του κομμάτι, με διαβρώσεις στα τοιχώματα και φουσκωμένους σοβάδες, αλλά και οι μικροεπισκευές που οφείλουν να γίνουν σε συγκεκριμένα εσωτερικά σημεία του κτιρίου, οδήγησαν στην απόφαση απομακρυνσης των περίπου 100 εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων που βρίσκονται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.
Η διοίκηση του ΕΚΡ, βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε αναζήτηση νέας στέγης καθώς η απόφαση της Πολεοδομίας προβλέπει τέσσερις μήνες εκκένωσης, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής και την επαναξιολόγηση του κτιρίου ως ασφαλές και κατάλληλο στέγασης. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», ο κ. Νικολιδάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το που θα πάμε». Οι γραφειοκρατικοί φόβοι για καθυστερήσεις και η σημερινή έλλειψη καθοδήγησης εκ μέρους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αναφορικά με τις ενέργειες που προβλέπονται δημιουργούν απορίες και κυρίως προβληματισμό για τις επόμενες μέρες.
«Εμείς δεν διαφωνούμε με το πόρισμα, αλλά με το κλείσιμο του εργατικού κέντρου»
Σύμφωνη με την ανάγκη για επισκευές στα κομμάτια του κτιρίου που εμφανίζουν προβλήματα στατικότητας είναι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις εκκλήσεις που έχουν γίνει προς τη ΔΥΠΑ τα τελευταία χρόνια, για επανεξέταση των εγκαταστάσεων και πρόβλεψη ανακαινίσεων, σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη. «Το κτίριο θέλει κάποιες επισκευές, ως επί το πλείστον στα δύο κομμάτια που είναι στη μεριά της θάλασσας, όπου οι σοβάδες έχουν φουσκώσει, φεύγουν εξωτερικά και κάποια σίδερα από τις κολώνες έχουν διαβρωθεί και χρήζουν επισκευής. Το εργατικό κέντρο στεγάζεται στο ισόγειο. Υπάρχουν δύο όροφοι πάνω από εμάς, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται και σύμφωνα με την πολεοδομία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, για λόγους ακαταλληλότητας. Στο εσωτερικό υπάρχουν κάποιες ατέλειες και υπάρχουν ανάγκες για μερικές επισκευές, αλλά όχι στον βαθμό που πρέπει να κλείσει το εργατικό κέντρο», ανέφερε, προσθέτοντας επίσης: «Εμείς δεν διαφωνούμε με το πόρισμα, αλλά με το κλείσιμο του εργατικού κέντρου, χωρίς καμία μελέτη για το τι θα γίνει με τόσους εργαζόμενους, οι οποίοι καθημερινά κατακλύζουν το εργατικό κέντρο για να βοηθηθούν. Αυτή είναι η ένστασή μας και η διαφωνία μας».
Μία μεγάλης μορφής ανακαίνιση είναι ουσιαστικά η πολεοδομική πρόβλεψη για τις εργασίες 120 ημερών, που πρέπει να γίνουν στο Εργατικό Κέντρο, ανακαίνιση ωστόσο που δεν συνοδεύεται με την εύρεση ενός νέου κτιρίου μεταστέγασης, σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη: «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρξει μία μελέτη που να λέει ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι ακατάλληλο προς χρήση, να βασιστούν σε κάποια μελέτη αυτοψίας και να μας πουν πηγαίνετε εκεί και συνεχίστε τη δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Υπάρχει ενδεχόμενο μεταστέγασης, αλλά προς το παρόν δεν έχει πέσει καμία ιδέα στο τραπέζι ακόμα. Αυτό που υπάρχει επίσημα από τη ΔΥΠΑ είναι να εκκενώσουμε άμεσα το κτίριο».
Όσον αφορά τις ενέργειες που γίνονται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μπορέσει να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα, ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε: «Σε πρώτη φάση κάνουμε κινήσεις να μιλήσουμε με τη ΔΥΠΑ, να βρούμε κάποιον ειδικό, για να μας καθοδηγήσει στο τι κινήσεις πρέπει να γίνουν. Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι μέχρι στιγμής. Υπάρχουν φόβοι, μην είναι και πάνω από 120 μέρες η ανακαίνιση, λόγω γραφειοκρατίας».
Τέλος ο κ. Νικολιδάκης ανέφερε: «Εμείς θα συμμετέχουμε στις συζητήσεις για τις ιδέες μεταστέγασης, θα βοηθήσουμε και τη ΔΥΠΑ, αλλά και τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα, που βοηθάει τους συναδέλφους οπουδήποτε».