Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών το 2024 – Επισπεύδεται το πρόγραμμα επέκτασης του αεροδρομίου

Πρέπει να διαβάσετε

Το 2024 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με την επιβατική κίνηση να σημειώνει ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 31,9 εκατομμύρια επιβάτες, μια αύξηση της τάξης του 13,1% σε σύγκριση με το 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίδοση σε σχέση με τα περισσότερα από τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση οδήγησε τη διοίκηση του αεροδρομίου να επισπεύσει το φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες διακίνησης επιβατών και να διασφαλίσει την αναβάθμιση των υποδομών του.

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης είχε άμεση επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα του ΔΑΑ. Τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα ανήλθαν στα 665,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,2% σε σύγκριση με το 2023. Το προσαρμοσμένο EBITDA σημείωσε άνοδο 15,7%, φτάνοντας τα 424,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 235,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,9%.

Η θετική οικονομική πορεία επιτρέπει στον ΔΑΑ να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή του 100% των καθαρών κερδών, δηλαδή μέρισμα 0,78 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, προωθείται ένα πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (Scrip Dividend) συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επενδύσεων στις αεροπορικές δραστηριότητες.

Επιτάχυνση του προγράμματος επέκτασης

Λαμβάνοντας υπόψη την αδιάκοπη αύξηση της επιβατικής κίνησης, η διοίκηση του ΔΑΑ αποφάσισε την επιτάχυνση του προγράμματος επέκτασης, το οποίο πλέον στοχεύει στην επίτευξη δυναμικότητας εξυπηρέτησης 33 εκ. επιβατών ετησίως νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού και έχοντας ως απώτερο στόχο τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης 40 εκ. επιβατών έως το 2032.

Η επέκταση περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου, με αύξηση των χώρων του κύριου και του δορυφορικού αεροσταθμού κατά 148.000 τ.μ., διεύρυνση των εμπορικών χώρων από 13.500 τ.μ. σε 34.000 τ.μ., καθώς και την ανάπτυξη 32 νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 1,28 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού και των κεφαλαίων που θα αντληθούν από το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος.

Μέχρι το 50% των επενδύσεων αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2028 και το υπόλοιπο μέρος μέχρι το 2032.

Ενίσχυση της συνδεσιμότητας και ανάπτυξη μη αεροπορικών δραστηριοτήτων

Το 2024, η Αθήνα συνδέθηκε με 157 προορισμούς σε 55 χώρες, εξυπηρετούμενη από 68 αεροπορικές εταιρείες. Η επέκταση των δρομολογίων προς αγορές υψηλής ζήτησης, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Παράλληλα, οι μη αεροπορικές δραστηριότητες κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 18,9%, φτάνοντας τα 160,3 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικοί χώροι του αεροδρομίου αναβαθμίστηκαν σημαντικά, με 18 νέα καταστήματα και αύξηση της εμπορικής επιφάνειας, ενισχύοντας την καταναλωτική εμπειρία των επιβατών.

Προοπτικές και στρατηγική ανάπτυξης

Η ισχυρή δυναμική του 2024 αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025, με την επιβατική κίνηση να εκτιμάται ότι θα σημειώσει μεσαίου μεγέθους μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΑΑ στοχεύει στη διατήρηση υψηλών προτύπων εξυπηρέτησης, ενώ παράλληλα ενσωματώνει βιώσιμες πρακτικές, όπως η ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 35,5 MW, που θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του αεροδρομίου.

Με την επιτάχυνση της επέκτασης και τη διατήρηση της θετικής οικονομικής πορείας, ο ΔΑΑ εδραιώνει τη θέση του ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους αερολιμένες στην Ευρώπη, ενισχύοντας τον ρόλο του ως βασικό κόμβο αεροπορικών μεταφορών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα