Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ραντάρ καιρού: Η ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία που θα είχε σώσει την Κρήτη από τις καταστροφες

Πρέπει να διαβάσετε

Θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί με ακρίβεια η ένταση των καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν την πλημμύρα στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Μαλεβιζίου; Θα μπορούσαν οι πολίτες να έχουν ειδοποιηθεί και να έχουν προστατευθεί; Να έχουν αναβάλει τις μετακινήσεις τους, αφού ήταν δεκάδες εκείνοι που η νεροποντή βρήκε στο δρόμο, με δύο ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό θάνατο και αρκετούς να εγκλωβίζονται να να διασώζονται την τελευταία στιγμή;

Οι μετεωρολόγοι είναι κάθετοι. Θα μπορούσε και η λύση είναι το ραντάρ καιρού. Μια ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία, η οποία με ακρίβεια προβλέπει την ώρα και την ένταση των ακραίων -και όχι μόνο- καιρικών φαινομένων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την εκπομπή «Πυξίδα» του Κώστα Συλιγάρδου, ο μετεωρολόγος Νικόλαος Ράμμος, αποκάλυψε μάλιστα πως το 2016 είχε γίνει πρόταση προς την Περιφέρεια Κρήτης να εντάξει στις δράσεις της ένα ραντάρ καιρού, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

«Με το ραντάρ θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί το μέγεθος και η ένταση της κακοκαιρίας με ακρίβεια αλλά και το προς τα που θα κινηθεί», σημείωσε ο κ. Ράμμος τονίζοντας παράλληλα πως το θέμα της πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων «επιστημονικά έχει λυθεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και «ανοιχτά μυαλά» που θα δουν αυτές τις λύσεις και τις προσαρμόσουν σε τοπικό επίπεδο».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι λύσεις αυτές μπορεί αν είναι κοστοβόρες όμως «θα μπορούσαν να σώσουν ζωές και περιουσίες».

Τέλος ο κ. Ράμμος ανέφερε πως υπάρχουν και τεχνικές τροποποίησης του καιρού, με τον ίδιο να έχει συμμετάσχει σε τέτοια προγράμματα, όπου με συγκεκριμένε διαδικασίες οι οποίες εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι δυνατό να ελεγχθεί η ένταση τω καιρικών φαινομένων ή να προκληθεί βροχή σε μια περιοχή, ή να αποφευχθεί η βροχή σε μια άλλη.

Υπάρχουν τεχνολογίες και δεν χρησιμοποιούνται

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Διδάκτωρα Μετεωρολογίας του KIT Γερμανίας και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργου Παπαβασιλείου.

Μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, τόνισε πως το ραντάρ καιρού είναι ένα σύστημα το οποίο μπορεί να δώσει ακριβείς προβλέψεις και δήλωσε: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τεχνολογίες και να μην χρησιμοποιούνται».

«Τα γεγονότα εξελίχθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά»

Για το θέμα μίλησε στην Τηλεόραση CRETA και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

«Τα γεγονότα εδώ εξελίχθηκαν μέσα σε λίγα μόνο λεπτά», δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας στην Αντιγόνη Ανδρεάκη και τόνισε πως «χρειαζόμαστε συστήματα για να κάνουμε αρτιότερη πρόγνωση».

Ωστόσο κ. Λέκκας εξέφρασε την άποψη πως «είναι άλλο το θέμα της πρόβλεψης και άλλο αυτό της προειδοποίησης. Έχω ασχοληθεί με τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, δεν είναι τόσο απλά, είναι πολυσύνθετα συστήματα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα