Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
23.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΡΑΕ προς ΥΠΕΝ: Χρειάζονται τρεις διαγωνισμοί για ρεύμα στην Κρήτη από 2020 έως 2024

Πρέπει να διαβάσετε

Ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα ηλεκτρικής επάρκειας που αντιμετωπίζει η Κρήτη στο διάστημα έως την ηλέκτριση της διασύνδεσης με την Αττική, έχει στείλει εκ νέου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.

Στην επιστολή της Αρχής περιγράφονται τα προτεινόμενα βήματα της λύσης, τα οποία είχαν και παλαιότερα διαβιβαστεί στο ΥΠΕΝ, και στην ουσία η ΡΑΕ ζητάει από την πολιτική ηγεσία να της επιτρέψει να προσλάβει συμβούλους για να προχωρήσει στους απαιτούμενους διαγωνισμούς, και εν γένει να την ενισχύσει ώστε να μπορεί να προχωρήσει στους απαιτούμενους χειρισμούς.

Η πρόταση της ΡΑΕ αποτελεί μια δέσμη τεσσάρων βασικών δράσεων και βασίζεται σε σχετική μελέτη που έχει πραγματοποιήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Θεωρείται, δε, βέλτιστη καθώς εξασφαλίζει την επάρκεια, σε συνδυασμό με την οικονομικότητα και την περιβαλλοντική προστασία.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει:

  • Τη μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα στον Αθερινόλακκο της Κρήτης με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 100 MW, σε μονάδες που θα καίνε φυσικό αέριο.
  • Την εγκατάσταση νέας μονάδας περί τα 100 MW, κατά προτίμηση με καύσιμο φυσικό αέριο.
  • Την προσθήκη νέας δυναμικότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα επίπεδα των 200 MW (100 MW αιολικών και 100 MW φωτοβολταϊκών).
  • Την εγκατάσταση και ένταξη στο σύστημα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (σύγχρονων μπαταριών) δυναμικότητας περί τα 30 με 40 MW.

Τα δύο πρώτα σκέλη της λύσης στηρίζονται στην έλευση LNG στο νησί. Αυτό σημαίνει προκήρυξη διαγωνισμού για την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού (FSRU) και ταυτόχρονη εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας δυναμικότητας 100 MW. Αυτός είναι ο πρώτος διαγωνισμός που θεωρεί απαραίτητον η ΡΑΕ.

Για την προσθήκη νέας «πράσινης» δυναμικότητας 100 MW αιολικών και 100 MW φωτοβολταϊκών απαιτείται ένας ακόμα «διπλός» διαγωνισμός, για τον οποίο η ΡΑΕ έχει κάνει μέρος της προεργασίας, έχει καταλήξει στο Ολλανδικό μοντέλο, αλλά παρόλα αυτά δεν εμφανίζεται έτοιμη, κυρίως λόγω υποστελέχωσης, να τον πραγματοποιήσει.

Σε ότι αφορά, τέλος, την τέταρτη δράση, δηλαδή την εγκατάσταση στο τοπικό σύστημα μπαταριών αποθήκευσης με δυναμικότητα περί τα 30 με 40 MW, η ΡΑΕ προτείνει να υλοποιηθεί επίσης με έναν ακόμα διαγωνισμό. Θα είναι η πρώτη τέτοια απόπειρα και η λογική της είναι να ενισχυθεί συνολικά η δυναμικότητα του συστήματος και να δοκιμαστεί, επιπλέον, μια καινοτόμα τεχνολογία σε πραγματικές συνθήκες.

Εάν οι μπαταρίες πάψουν να είναι αναγκαίες για την Κρήτη θα μπορούν να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν σε άλλα ελληνικά νησιά.

Πηγή: energypress.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα