Μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς και στους ασθενείς που πραγματικά το χρειάζονται έχει δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” και στη χώρα μας, καθώς εκτός από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, το σκεύασμα φτάνει στα χέρια και υγιών ανθρώπων που απλά θέλουν να αδυνατίσουν.
Το φάρμακο που περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη επηρεάζει και το σημείο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων.
Το Ozempic της εταιρείας Novo Nordisk είναι φάρμακο για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχεται επαρκώς, σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.
Χορηγείται υποδορίως με ένεση στην κοιλιά, τον μηρό ή το άνω μέρος του βραχίονα. Η ένεση γίνεται μία φορά εβδομαδιαίως.
Πώς συνδέθηκε με την απώλεια βάρους
Αν και δεν είναι επίσημα ένα φάρμακο απώλειας βάρους, η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν Ozempic, μπορεί να χάσουν βάρος ενώ λαμβάνουν το φάρμακο. Στην πραγματικότητα, το δραστικό συστατικό του Ozempic, σεμαγλουτίδη, είναι εγκεκριμένο από τον FDA σε υψηλότερες δόσεις για τη θεραπεία ατόμων που εμφανίζουν παχυσαρκία και άλλα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος, με το όνομα Wegovy.
Λόγω της έλλειψης του Wegovy σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα απώλειας βάρους του Ozempic που αναπαράγονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άτομα χωρίς διαβήτη τύπου 2 έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους.
H σεμαγλουτίδη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τρόπο γλυκοζοεξαρτώμενο, διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας την έκκριση γλυκαγόνης όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά. Στο μηχανισμό μείωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συμμετέχει επίσης μία μικρή καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης κατά την πρώιμη μεταγευματική φάση. Κατά την υπογλυκαιμία, η σεμαγλουτίδη μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και δεν επηρεάζει την έκκριση γλυκαγόνης.
Η σεμαγλουτίδη μειώνει το σωματικό βάρος και τη λιπώδη μάζα του σώματος μέσω της μειωμένης πρόσληψης ενέργειας, που σχετίζεται με γενική μείωση της όρεξης. Επιπλέον, η σεμαγλουτίδη μειώνει την προτίμηση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Ως αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1, η σεμαγλουτίδη ενισχύει τις επιδράσεις της ορμόνης GLP-1.
Εκτός από τις επιπτώσεις στη γλυκόζη του αίματος και τον διαβήτη, το GLP-1 επηρεάζει επίσης το βάρος μέσω δύο βασικών μηχανισμών:
-Επηρεάζει τα κέντρα πείνας στον εγκέφαλο (συγκεκριμένα στον υποθάλαμο), μειώνοντας την όρεξη και τις λιγούρες.
-Επιβραδύνει τον ρυθμό κένωσης του στομάχου, παρατείνοντας αποτελεσματικά την πληρότητα και τον κορεσμό μετά τα γεύματα.
Οι κίνδυνοι από τη χρήση του
Το Ozempic δεν είναι ασφαλές για όλους. Σύμφωνα με την εταιρεία, η χρήση αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 μπορεί να συσχετιστεί με ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα. Έχει επίσης παρατηρηθεί οξεία παγκρεατίτιδα κατά τη χρήση αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1.
Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας. Εάν υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας, η σεμαγλουτίδη πρέπει να διακόπτεται. Εάν επιβεβαιωθεί, η θεραπεία με σεμαγλουτίδη δεν πρέπει να ξεκινήσει ξανά.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη σε συνδυασμό με σουλφονυλουρία ή με ινσουλίνη ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
Σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη και σεμαγλουτίδη, έχει παρατηρηθεί αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Επιπλέον, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία συνιστάται να χρησιμοποιούν αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας με σεμαγλουτίδη.
Παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Τα προβλήματα σχετικά με την επάρκεια του σκευάσματος προκάλεσαν την παρέμβαση και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.
“Παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά.
Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν“, σημείωνε στην ανακοίνωσή του.
“Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Η όλη αυτή στρέβλωση στην διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.)
Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση” συμπλήρωνε.
Ο ΠΦΣ ζητά να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών.