Κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας, το ΝΑΤΟ συνεδρίασε για την πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και οδήγησε στο θάνατο δύο ανθρώπους. Μετά τη συνεδρίαση, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης, ωστόσο πρόσθεσε ότι η έρευνα συνεχίζεται.
«Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», προσέθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Η Ρωσία φλερτάρει με τον γκρεμό»
Τις εξελίξεις ανέλυσε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη. Ως προς την πιθανότητα να πρόκειται περί λάθους η ρίψη πυραύλου σε πολωνικό έδαφος, ο κ. Καιρίδης απάντησε: «Η Ρωσία φλερτάρει με τον γρεμό. Είναι κόκκινη γραμμή η επίθεση σε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ. Το ‘χουν πει και το ‘χουν ξαναπεί όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και προφανώς οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Δυστυχώς όμως η Ρωσία συνεχίζει αυτήν τη βαρβαρότητα των αεροπορικών επιδρομών, δημιουργώντας συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο «ατύχημα». Το χθεσινοβραδινό μάλλον περιορίζεται και κάπως ξεπερνιέται σε σχέση με τις πολύ δυσάρεστες εξελίξεις που θα μπορούσαμε να είχαμε».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η κατάσταση περιπλέκεται επειδή ρωσικής τεχνολογίας όπλα, έχουν κι οι δύο πλευρές, και οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι. Οπότε δεν μπορεί να είναι βέβαιο από ποιον εκτοξεύθηκε.
Η… ομίχλη του πολέμου
Ως προς την πολύμηνη διάρκεια του πολέμου, για τον οποίο στην αρχή η έκβαση φαινόταν προδιαγεγραμμένη, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στο μεγάλο αναλυτή του πολέμου Κλάουζεβιτς, ο οποίος περιέγραφε τη λεγόμενη «ομίχλη του πολέμου». «Αυτά τα οποία θεωρείς εσύ δεδομένα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, δεν υπάρχουν, δεν ισχύουν. Είναι τόσο απρόβλεπτες οι εξελίξεις που προκαλεί ο πόλεμος, που όποιος νομίζει ότι έχει σιγουριές, απατάται πλάνειν οικτρά κι αυτό αποδείχθηκε και τώρα. Όχι μόνο δεν είναι μικρής διάρκειας πόλεμος, αλλά η Ρωσία χάνει. Μεγάλη ανατροπή! Κανείς δεν το περίμενε. Όλοι είχαμε πιστέψει το μύθο του πανίσχυρου ρωσικού στρατού και σε ένα βαθμό, το μύθο του μεγάλου γεωστρατηγικού ηγέτη Πούτιν, ο οποίος απ’ότι φαίνεται, έκανε το μεγαλύτερο γεωστρατηγικό λάθος σίγουρα της καριέρας του, αλλά και ιστορικά από τα μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να κλυδωνίζεται και το δικό του καθεστώς πια στο εσωτερικό της Ρωσίας».
Μιλώντας με στοιχεία, ο κ. Καιρίδης τόνισε πως τα μισά κέρδη της Ρωσίας από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, έχουν ανακαταληφθεί. 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή τα 2/3 της ελληνικής επιφάνειας έχουν ανακαταληφθεί από τους Ουκρανούς και η μόνη μεγάλη πόλη την οποία είχαν καταφέρει να καταλάβουν οι Ρώσοι, η Χερσώνα, έχει περάσει εδώ και μερικές ημέρες πίσω στα χέρια των Ουκρανών.
«Έχει πολύ μεγάλη στήριξη η Ουκρανία από τους Δυτικούς. Κάτι το οποίο είχε υποτιμήσει ο Πούτιν. Άλλωστε χάρη σε αυτά τα όπλα καταφέρνει και επιτίθεται κι έχει ήδη και θα έχει ακόμη περισσότερη στήριξη οικονομική. Ωστόσο το μεγάλο βάρος της τραγωδίας το βιώνει η ίδια η ουκρανική κοινωνία, η οποία έχει τεράστια απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ένα προσφυγικό κύμα που ξεπερνάει τα 7-8 εκ. Ουκρανών που έχουν περάσει τα σύνορα προς δυσμάς και οικονομική κατάρρευση. Θα φτάσει φέτος το -40% η πτώση του ουκρανικού ΑΕΠ. Το μόνο αισιόδοξο σε όλα αυτά είναι ότι ο επιτιθέμενος ηττάται».
Τα αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα του πολέμου
Στην παρούσα φάση σύμφωνα με τον Καθηγητή, οι όροι έχουν αντιστραφεί και το ερώτημα είναι πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες την επόμενη ημέρα. «Διερράγη η σχέση Ρωσίας – Δύσης κι Ευρώπης ειδικά, η οποία βασιζόταν στην ενέργεια. Δεν πρόκειται ποτέ ξανά η Ευρώπη να εισάγει στις ποσότητες που το έκανε, ρωσικούς υδρογονάνθρακες και να εξαρτηθεί ξανά από τη Ρωσία. Ακόμη, δημιουργήθηκε περισσότερη ουκρανική εθνική συνείδηση και ισχυρή ουκρανική ταυτότητα, που σε κάποια μέρη της, ενδεχομένως να μην ήταν τόσο ισχυρή μέχρι τη ρωσική εισβολή. Και θα πρόσθετα και τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική που στέλνουν το μήνυμα ότι οι δυτικές δημοκρατίες ξέρουν να μάχονται με τη σωστή ηγεσία, για τα συμφέροντά τους και κυρίως για τις αξίες τους. Για μια σειρά από λόγους, η Ρωσία μπήκε σε μια πάρα πολύ μεγάλη περιπέτεια κι αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Εκτείνεται σε 11 ζώνες ώρας, είναι πυρηνική δύναμη και είναι ένα ερώτημα ποια θα είναι η σχέση μας με την μεταπολεμική Ρωσία».
Σκοτάδι στο «τούνελ» ως προς τη λήξη
Κλείνοντας, ο κ. Καιρίδης δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο άμεσης λήξης του πολέμου. «Το ηθικό των Ουκρανών είναι αναπτερωμένο. Θέλουν να πάρουν πίσω τα εδάφη τους, δεν είναι διατεθειμένοι για συμβιβασμούς και συνομιλίες. Οι Αμερικανοί όμως κάνουν αυτές τις συνομιλίες με τους Ρώσους. Δε βλέπω όμως τις συνθήκες ακόμη ώριμες για να μετατραπεί αυτή η θερμή σύγκρουση σε ψυχρή».