Περισσότερες από εφτάμιση ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 14 Ιουλίου, με την συζήτηση για το θέμα της καθαριότητας να κινείται σε αναμενόμενα υψηλούς τόνους και να φτάνει έως και μετά τα μεσάνυχτα!
Οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας που παρουσίασε η δημοτική αρχή και το οποίο περιλαμβάνει και συνεργασία με ιδιώτη στην αποκομιδή, υπήρξαν έντονες και καθολικές.
Τόσο οι επικεφαλής όσο και οι περισσότεροι σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων που τοποθετήθηκαν στάθηκαν επικριτικά απέναντι στον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό και την δημοτική αρχή και επικεντρώθηκαν κυρίως σε τρία σημεία: Πρώτον, στο γεγονός ότι ο ίδιος και τα στελέχη της συμπολίτευσης διαβεβαίωναν προεκλογικά ότι θα υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας και δεν άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτη. Δεύτερον, στην απαξίωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που οδήγησε νομοτελειακά στη λύση του ιδιώτη. Και τρίτον στο κόστος του σχεδίου που προτείνει η δημοτική αρχή και είναι επιπλέον 8,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία πιθανόν να πέσουν στα 6, είτε με εξοικονόμηση με άλλους τρόπους (π.χ. μείωση του μισθολογικού κόστους της Υπήρεσίας Καθαριότητας με την απομάκρυνση συμβασιούχων, όταν ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους), είτε με την έκπτωση που θα δώσει ο ανάδοχος στον διαγωνισμό.
Σχεδόν όλοι ζήτησαν περισσότερα στοιχεία ώστε να αποφασίσουν και την στάση τους όταν έρθει το σχέδιο ξανά στο δ.σ. προς ψήφιση.
Οι τοποθετήσεις:
Ο Μιχάλης Καραμαλάκης, επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο η πόλη μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Λυπάμαι που ενημερωθήκαμε για αυτό το κρίσμο θέμα από τα ΜΜΕ. Πιστέψτε με κύριοε Δήμαρχε, δεν έχετε να χάσετε ακούγοντάς την αντιπολίτευση.
Επί της ουσίας, διαπιστώνω αλλαγή πλεύσης σε σχέση με όσα λέγατε και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Δεν στηρίξατε την Υπηρεσία Καθαριότητας. Και αναρωτιέμαι πώς θα υλοποιήσετε αυτό το σχέδιο με τους εργαζόμενους απέναντι σας;.
Καθυστερήσατε να φέρετε τον Οργανισμό, επειδή ίσως δεν ήταν στις προθέσεις σας η ενίσχυση της καθαριότητας. Όλοι θέλουμε μια καθαρή πόλη αλλά με τι κόστος; Τι σημαίνει οκτώμισι εκατομμύρια? Πώς προκύπτει αυτό το ποσό; Θα χρειαστούμε ακριβή στοιχεία προτού αποφασίσουμε τι θα ψηφίσουμε”.
Η Μαρία Καναβάκη, επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για σένα”, επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της δημοτικής αρχής να μην ενημερώσει τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τους εργαζομένους, πριν δώσει συνέντευξη τύπου. Για το σχέδιο, η κ. Καναβάκη είπε κι εκείνη ότι προεκλογικά, ποτέ ο Δήμαρχος δεν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να αλλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας: “Δεν μπορεί να λέτε προεκλογικά στους συμβασιούχους, είστε καλοί και μετεκλογικά να τους αφήνετε στο έλεος του Θεού. Για το σχέδιο θα τα πούμε όταν έχουμε τα στοιχεία και τα δεδομένα στη διάθεσή μας. Μέχρι να εφαρμοστεί όμως και επειδή δεν θα χρειαστεί μόνο πέντε μήνες όπως λέτε, σας παρακαλούμε κάντε κάτι να καθαρίσει η πόλη”.
Ο Δημήτρης Δουλουφάκης, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” τόνισε: “Δεν είστε ανίκανοι. Είστε πάρα πολύ ικανοί να εφαρμόζετε την πιο αντιλαϊκή πολιτική. Για πρώτη φορά μπαίνει ιδιώτης στα ανταποδοτικά γιατί αυτό ήταν το σχέδιο σας. Να φτάσετε τους δημότες στο αμήν για να δεχτούν τον ιδιώτη”.
Ο Κώστας Βαρδαβάς, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο για σένα” περιέγραψε πώς κατά την γνώμη του έφτασε η κατάσταση στο σημερινό σημείο και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, μεταξύ άλλων και για την μελέτη πάνω στην οποία στηρίχθηκε το σχέδιο της δημοτικής αρχής. Ζήτησε τα παραδοτέα αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις και από ποιον ανατέθηκε: “Η αξιοπιστία ενός πολιτικού είναι σημαντική. Εσείς κ. Δήμαρχε αναφέρατε σε όλες τις συνεντεύξεις σας προεκλογικά ότι θα υπερασπιστείτε το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας και περιγράφετε πως. Είπατε ψέματα για να υφαρπάξετε την ψήφο των Ηρακλειωτών.
Μετά τις εκλογές σας ενημέρωσα πλήρως και εσάς και τον κ. Γιαλιτάκη για την κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Αλλά εσείς μπήκατε και ικανοποιήσατε όλα τα χατίρια. Όταν δεν τα καταφέρατε και άρχισαν τα προβλήματα, τα ρίξατε στους προηγούμενους. Αλλά μετά η αποτυχία σας δεν κρυβόταν. Και τότε σας έφταιγε ο δημόσιος χαρακτήρας της Υπηρεσίας. Στα δικαστήρια των συμβασιούχων ο νομικός σύμβουλος του Δήμου έλεγε ότι “δεν έχουμε λεφτά να τους πληρώσουμε” αλλά τώρα τα βρείτε 8,5 εκατομμύρια για ιδιώτες. Αυτή είναι η αυτοδιοίκηση? Τροχονόμοι ιδιωτικών συμφερόντων; Η απαξίωση της Υπηρεσίας ήταν συνειδητή. Δεν μας παρουσιάσατε κανένα ολιστικό σχεδίο, δεν υπάρχει στον σχεδιασμό σας καμία αναφορά στη διαλογή στην πηγή ή σε αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας”.
Ο κ. Βαρδαβάς μίλησε ακόμα για επί μέρους ζητήματα του σχεδιασμού, ενώ πρότεινε ένα εναλακτικό πλάνο, στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχει η αναδιάρθρωση της υπηρεσίας εσωτερικά, καθώς και ο ΕΣΔΑΚ ως συντονιστής ενός μεικτού συστήματος αποκομιδής, σε σύμπραξη και με τους όμορους δήμους, στο πρότυπο της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά, το κόστος θα μειωθεί και ο χαρακτήρας της αποκομιδής θα παραμείνει κατά βάση δημόσιος.
Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη, στη δική της τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων: “Σε αυτήν εδώ την πόλη αντιμετωπίζουμε το ίδιο έργο: οι παλιοί να τα βάζουν με τους νέους, οι νέοι με τους παλιούς και στο τέλος ξεχνάμε ποιος πληρώνει τον λογαριασμό: Ο δημότης! Οι δημότες δεν αλλάζουν οι καρέκλες αλλάζουν. Κύριε Δήμαρχε, κανένας δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του, ούτε εσείς. Χρειάζεστε και τον τελευταίο πολίτη στο τελευταίο χωριό και χρειάζεστε και και τους αιρετούς που βρίσκονται σε αυτήν την αίθουσα. Αν ανοίξετε συζήτηση μαζί τους, κάτι θα πάρετε.
Από εκεί και πέρα κάνουμε μια κουβέντα χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.
Προσωπικά δεν θέλω να πιστέψω ότι μεθοδεύσατε να φτάσει η πόλη σε αυτό το χάλι ώστε να μπει ιδιώτης. Θεωρώ απλώς ότι σας ξεπέρασε η πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φέρετε ένα σχέδιο που να μας διαβεβαιώνει ότι στο τέλος της τετραετούς συμφωνίας δεν θα χρειαστεί ξανά ο ιδιώτης”.
Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης “Ηράκλειο η πόλη μας” Σταύρου Στεφανάκη, ο οποίος είπε ότι εξαιτίας όσων δεν κάνει η σημερινή δημοτική αρχή, οι δημότες του μεταφέρουν συχνά ότι τους λείπει η δημαρχία του Βασίλη Λαμπρινού.
Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου
Αλέξης Καλοκαιρινός: «Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας, στον ορίζοντα του δημοσίου συμφέροντος της καθαριότητας»
Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο εδώ
Σε μια ουσιαστική και αναλυτική ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης παρουσίασαν τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για όχι απλά «μια πιο καθαρή πόλη», αλλά για «μια καθαρή πόλη, όπως δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν το Ηράκλειο».
Ειδικότερα, Αλέξης Καλοκαιρινός και Νίκος Γιαλιτάκης αναφέρθηκαν σε όλα τα δεδομένα της μεταρρύθμισης, στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και τα οφέλη που αναμένονται για τους πολίτες, καθώς και στην αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας, απαντώντας και σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν. Υπέρ της μεταρρύθμισης μίλησαν επίσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Σισαμάκης, Δημήτρης Σπυριδάκης, Γιώργος Αγριμανάκης, Τάσος Τσατσάκης, Γιώργος Καραντινός και Γιώργος Τσαγκαράκης.
Ολοκληρώνοντας την πολύωρη συζήτηση, ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε ότι όπως προκύπτει απ’ όλες τις τοποθετήσεις πρόκειται για μια τομή για την πόλη για ένα δύσκολο ζήτημα το οποίο η Δημοτική Αρχή τολμά να θέσει στην πραγματική του βάση, εκεί όπου πρέπει να τεθεί και η συζήτηση για τον δημόσιο χαρακτήρα: «Υπάρχει η άποψη ότι δημόσιος χαρακτήρας σημαίνει δημόσιος υπάλληλος οδοκαθαριστής, σημαίνει δημόσιος υπάλληλος συνοδός απορριμματοφόρου στο 100%. Κι από εκεί και πέρα, ο εργάτης της καθαριότητας στην διαλογή, ο εργάτης της καθαριότητας στην ταφή, αυτός είναι 100% ιδιωτικός, δεν έχουμε ζήτημα με αυτό. Για αυτό μιλάμε και για τα τελευταία προπύργια τα οποία «θα πέσουν». Ξέρετε πως θα πέσει το προπύργιο; Αφήνοντας το να σαπίσει. Αφήνοντας το σύστημα στις αδυναμίες του να φτάσει στα όρια του και εκεί να εκραγεί ανεξέλεγκτα. Υπό αυτή την άποψη είμαστε εδώ για να προασπίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας στον ορίζοντα του δημοσίου συμφέροντος της καθαριότητας. Αυτή είναι η επιδίωξη μας. Διότι ο δημόσιος χαρακτήρας δεν μπορεί ποτέ να αποχωριστεί από το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό κάνουμε: Προασπιζόμαστε αυτό τον δημόσιο χαρακτήρα πριν καταρρεύσει, πριν, εθελοτυφλώντας και συνεχίζοντας σε μια αρνητική σπείρα, καταλήξουμε σε ένα απόλυτο αδιέξοδο».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι στο επίκεντρο κάθε παρέμβασης της Δημοτικής Αρχής βρίσκονται οι πολίτες του Ηρακλείου, αναφέροντας: «Έξω υπάρχει μια πόλη 200.000 κατοίκων. Αυτοί οι 200.000 κάτοικοι έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες και αυτές θα πρέπει να είναι απαιτήσεις. Έχουν δικαιώματα, έχουν δικαίωμα στην πόλη, και αυτό το οποίο είπαμε, είναι ότι το δικαίωμα στην πόλη είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής. Αυτή είναι μια στιγμή στην οποία το υπηρετούμε στον απόλυτο βαθμό. Υπάρχει λοιπόν η πραγματικότητα και το να πάρουμε αποστάσεις από την πραγματικότητα, θεωρώ ότι δεν είναι επωφελές. Η πραγματικότητα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και σε αυτήν την βάση θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιχειρούμε».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Ηρακλείου μίλησε και για την προσδοκία που έχει δημιουργηθεί από αυτή την μεταρρύθμιση της καθαριότητας, επισημαίνοντας: «Θα επιβεβαιωθεί; Θα έλεγα σε κάποιους συναδέλφους ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να συμβεί αυτό. Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος αυτή η προσδοκία να επιβεβαιωθεί και η μεταρρύθμιση να επιτύχει. Σε κάθε περίπτωση, θα κριθούμε. Κι εγώ θα κριθώ ως Δήμαρχος και η παράταξη της συμπολίτευσης θα κριθεί ως παράταξη. Αλλά θα κριθεί αναλαμβάνοντας με τόλμη, κοιτάζοντας κατάματα την πραγματικότητα πορευόμενοι με αρχές από τις οποίες δεν αφίστανται. Και το αποτέλεσμα βεβαίως είναι κάτι το οποίο θα κριθεί και θα αποτιμηθεί από τους δημότες. Αλλά και ανεξάρτητα από την αποτίμηση, το ζήτημα είναι να κάνουμε το καλό. Είναι να υπηρετήσουμε το κοινό συμφέρον. Αυτός είναι ο μόνος μας γνώμονας, γιατί κατά την άποψη μας, το κοινό συμφέρον ταυτίζεται, ευθυγραμμίζεται με το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον σχηματίζει τον δημόσιο χαρακτήρα. Υπάρχει συνοχή σε αυτό και σε αυτό το συνεκτικό μονοπάτι, πορευόμαστε και εκεί θα κριθούμε».