Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πτηνό «Σάρα» απέκτησε αυγό στα 74 του

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί να πλησιάζει τα 74, όμως, αυτό δεν την αποτρέπει από το να αποκτήσει σύντροφο, αλλά και απογόνους. Ο λόγος για πτηνό-Σάρα που ζει στο εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής Midway Atoll στο βορειοδυτικό άκρο του Αρχιπελάγους της Χαβάης και καταγράφηκε από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ (USFWS) να φροντίζει το αυγό της.

Όπως αναφέρει η USFWS στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram η 74χρονη Γουίζντομ είναι το γηραιότερο γνωστό άγριο πτηνό στον κόσμο και «επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στο καταφύγιο και άρχισε αμέσως να αλληλεπιδρά με ένα αρσενικό». Από την… αλληλεπίδραση το ευτυχές ζεύγος καλωσόρισε ένα αυγό, το οποίο είναι πολύ πιθανό να εκκολαφθεί.

Τα άλμπατρος Λέισαν (Phoebastria immutabilis), όπως η Γουίζντομ, επιστρέφουν κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο ώστε να συναντηθούν με το σύντροφό τους και αν είναι σε θέση να προχωρήσουν στην απόκτηση νεοσσών.

Για δεκαετίες, αναφέρει η υπηρεσία, η Γουίζντομ επαναλάμβανε τη διαδικασία με τον ίδιο σύντροφο, τον Ακεακαμάζ, αλλά αφού τον περίμενε για αρκετά χρόνια χωρίς εκείνος να εμφανιστεί, άρχισε πολύ… σοφά να ερωτοτροπεί με άλλα -τουλάχιστον τρία- αρσενικά.

Ο τελευταίος απόγονός της εκκολάφθηκε το 2021, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει γεννήσει 50-60 αυγά και έχει αποκτήσει περισσότερους από 30 νεοσσούς.

Ο Τζόναθαν Πλίσνερ, επιβλέπων βιολόγος άγριας ζωής στο εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής χαρακτήρισε το γεγονός «ιδιαίτερα χαρμόσυνο» και πρόσθεσε ότι η 74χρονη εξακολουθεί να έχει ενέργεια και να ακολουθεί το μητρικό ένστικτο που θα τη βοηθήσει να αναθρέψει έναν ακόμα νεοσσό.

Ο ειδικός εξέφρασε αισιοδοξία ότι το αυγό θα εκκολαφθεί και πρόσθεσε ότι ο νέος σύντροφός της φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιημένος στη φωλιά τους.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να συναντάς το γηραιότερο γνωστό άγριο πτηνό στον κόσμο και να το βλέπεις να καταρρίπτει ρεκόρ χρόνο με το χρόνο. Είναι ενδιαφέρον ότι το αμέσως επόμενο γηραιότερο πουλί εδώ που γνωρίζουμε είναι αυτή τη στιγμή μόλις 45 ετών. Είναι μεγάλη η σχεδόν 30 χρόνια διαφορά ηλικίας, ιδίως για την τεράστια αποικία άλμπατρος που δημιουργήθηκε εδώ τη δεκαετία του 1960», συμπλήρωσε.

Η αειθαλής Γουίζντομ σε βίντεο και φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται να ακουμπά απαλά το σώμα της για εκκολάψει το αυγό, έχοντας στο πλευρό της τον νέο της σύντροφο, ο οποίος καταγράφηκε με κωδικό ώστε να είναι δυνατή η αναγνώρισή του στο μέλλον.

Η Γουίζντομ που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 όταν ήταν περίπου πέντε ετών, κατέρριψε ρεκόρ καθώς τα πτηνά του είδους συνήθως δεν ξεπερνούν τα 40 χρόνια ζωής.

Όπως αναφέρει το Eco Watch, o Οκτώβριος και ο Νοέμβριος αντιπροσωπεύουν την περίοδο ζευγαρώματος στο καταφύγιο, με το ζεύγος να μοιράζεται την επώαση του αυγού για περίπου επτά μήνες. Όταν αυτό εκκολαφθεί πετούν χιλιάδες χλμ. προς αναζήτηση τροφής και έπειτα από περίπου έξι μήνες οι νεοσσοί με τη σειρά τους ξεκινούν το δικό τους ταξίδι.

Σε τρία εκατ. άλμπατρος Λέισαν υπολογίζονται τα πτηνά που κάθε χρόνο επιστρέφουν στο καταφύγιο στον Ειρηνικό Ωκεανό για να φωλιάσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους, με την Γουίζντομ να το επαναλαμβάνει από την εποχή του Αϊζενχάουερ.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα