Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η ψυχική υγεία των νέων επηρεάστηκε σοβαρά από την πανδημία, διαπιστώνει έρευνα

Πρέπει να διαβάσετε

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία και τις σχέσεις των ανθρώπων, ιδίως των νέων, σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η τρίτη ετήσια έκθεση για την ψυχική κατάσταση του κόσμου για λογαριασμό της Sapien Lab, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, διενέργησε παγκόσμια έρευνα για την κατανόηση της κατάστασης στην ψυχική υγεία.

Με δείγμα τουλάχιστον 400.000 ανθρώπων από 64 χώρες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν για τις οικογενειακές σχέσεις, τις φιλίες και τη συνολική ψυχική ευημερία τους.

Όπως διαπιστώθηκε, υπήρξε μικρή ανάκαμψη στην επιδεινωμένη ψυχική υγεία ως απότοκο της πανδημίας, κάτι που προκύπτει από αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «συντελεστής ψυχικής υγείας». Στο δείκτη αυτό η μέση βαθμολογία είχε μειωθεί κατά 33 βαθμούς -σε μια κλίματα 300 βαθμών- τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως οι νέοι άνθρωποι ήταν πιθανότερο να βιώσουν προκλήσεις ψυχικής φύσης σε σχέση με τις μεγαλύτερες γενιές.

Επιπλέον, άνθρωποι ηλικίας από 18 έως 24 χρόνων, είχαν χαμηλότερο «κοινωνικό εαυτό» (social self), ένα δείκτη που μετρά τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και την ικανότητα ουσιαστικών σχέσεων. Ενώ είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να μην τα πηγαίνουν καλά με την οικογένεια, αναφέροντας υψηλότερα ποσοστά οικογενειακής αστάθειας και συγκρούσεων.

Οι νέοι επίσης ήταν πολύ πιθανότερο να μην έχουν στενούς φίλους, σε σχέση με τους 75 και άνω, δείχνει η έρευνα.

«Το μοτίβο αυτό, εμφανές ακόμη και πριν την πανδημία, αντιπροσωπεύει μια έντονη αντιστροφή των μοτίβων που είχαν καταγραφεί πριν από το 2010, υποδεικνύοντας μια δραματική μείωση στην ψυχική ευημερία με κάθε νεότερη γενιά, κι όχι ενίσχυση της ευημερίας καθώς μεγαλώνουμε» σημειώνεται στην έρευνα.

Οι οικογενειακοί δεσμοί φθίνουν παγκοσμίως, τεκμαίρoνται οι ερευνητές, κάτι που μπορεί να πλήξει την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Άνθρωποι χωρίς στενούς φίλους και με άσχημους οικογενειακούς δεσμούς είναι δέκα φορές πιθανότερο να βιώσουν κακή ψυχική υγεία, διαπιστώνεται.

Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν πως ότι δεν έχουμε εκτιμήσει πλήρως τη βαθιά σχεσιακή φύση της ανθρώπινης ψυχής. Όσο κι αν πιστεύουμε πως είμαστε ανεξάρτητοι, η ευημερία μας έχει να κάνει με τις σχέσεις» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τάρα Τιαγαρατζάν, ιδρύτρια και επικεφαλής επιστήμων στα Sapien Labs.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα