Προμελέτη και όχι βρασμός ψυχής φαίνεται ότι υπήρξε από τον δολοφόνο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στο έγκλημα που συντάραξε τη χώρα με τη δολοφονία της Καρολάιν.
Συγκεκριμένα, η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια Άλκηστις Ηγουμενάκη εξέφρασε στο δικαστήριο την άποψη ότι δεν υπήρξε βρασμός ψυχικής ορμής στο έγκλημα των Γλυκών Νερών, αλλά υπήρξε προμελέτη από τον κατηγορούμενο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι βάσει των στοιχείων της δικογραφίας ο 34χρονος πιλότος πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και πως είχε έλλειψη ενσυναίσθησης.
Η περιγραφή-σκιαγράφηση της ψυχιάτρου για την προσωπικότητα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
«Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει έλλειψη συναισθήματος, έπαρση.
Οι πράξεις του είναι με βάση το εγώ. Στη ναρκισσιστική διαταραχή έχουμε αίσθηση μεγαλείου, έλλειψη ενσυναίσθησης.
Δολοφονεί τη γυναίκα του, τη μητέρα του παιδιού του. Εκείνη τη στιγμή δεν καταλαβαίνει ότι το παιδί θα πονέσει.
Το ότι τοποθέτησε το μωρό δίπλα στη μητέρα του, είναι πολύ βάρβαρο, δεν τον νοιάζει που το μωρό θα καταλάβει την έλλειψη, του προκαλείται στρες.
Σκοτώνει το ζώο. Τέσσερις μήνες ζούσε μαζί τους, δεν τον νοιάζει.
Στην κηδεία πάει και ζητάει χρήματα για κηδεία. Τη μάνα την προστατεύουμε.
Το πώς κρατούσε το παιδί τέσσερις ώρες κάτω από τον ήλιο. Δεν χρειαζόταν να πάει το μωρό. Δεν σκέφτεται το μωρό.
Η έλλειψη ενσυναίσθησης φαίνεται παντού», κατέθεσε στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή αναζητούν τον θαυμασμό.
«Ο Μπάμπης ήθελε να τον θαυμάζουν, έχει δυσανεξία στην απόρριψη»
«Βλέπουμε την αναζήτηση του θαυμασμού. Βρίσκει ανήλικη για σύντροφο, πετά με ελικόπτερο πάνω από το σχολείο. Στη ναρκισσιστική διαταραχή έχουμε δυσανεξία στην απόρριψη. Αποδιοργανώνεται το είναι μας», σημείωσε.
Η μάρτυρας επέμεινε ότι άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή μπορούν να τιθασεύσουν τα συναισθήματά τους και να τα ελέγξουν, όμως έχουν την τάση να εκδικούνται.
Τι διαπίστωσε η ψυχίατρος διαβάζοντας το ημερολόγιο της Καρολάιν
Ρωτήθηκε εάν η Καρολάιν παρουσίαζε κατάθλιψη και απάντησε ότι από τη μελέτη της δικογραφίας και του ημερολογίου έχει εντοπίσει στοιχεία.
Πρόεδρος: Από τη μελέτη του ημερολογίου του θύματος, μπορείτε να διαγνώσετε ότι ο κατηγορούμενος είχε επηρεάσει τη συμπεριφορά του θύματος; Είχε χάσει την αυτοπεποίθησή της η Καρολάιν;
Μάρτυρας: Βρίσκω στοιχεία κατάθλιψης στην Καρολάιν, που μπορούν να προκαλέσουν ενοχές. Βλέπω μια κοπέλα που ερωτεύτηκε όντας έφηβη και προσπαθούσε να ανεξαρτητοποιηθεί. Είχε αρχίσει να νιώθει εγκλωβισμένη. Είχε αρχίσει να νιώθει την πίεση, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κάτι, δεν μπορούσε να τα πει ούτε στη μητέρα της. Οι γονείς δεν συμφωνούσαν με αυτή τη σχέση, αλλά την επέτρεψαν. Δεν ήθελα να γίνουν τόσο γρήγορα, γάμος, παιδί…
Η εισαγγελέας ρώτησε την ψυχίατρο πώς μεταφράζεται στην επιστήμη της ο νομικός όρος «βρασμός ψυχικής ορμής» και η μάρτυρας χρησιμοποίησε τον όρο «αψιθυμία», η οποία όπως είπε συνοδεύεται από σωματικές αντιδράσεις όπως κοκκίνισμα, αύξηση καρδιακών παλμών, που βγάζουν το άτομο εκτός ελέγχου.
«Ο Μπάμπης στη δολοφονία της Καρολάιν δεν είχε πανικό, εγώ βλέπω κακοποίηση», είπε η ψυχίατρος
Εισαγγελέας: Συνδέετε την ναρκισσιστική διαταραχή με την αντικοινωνική;
Μάρτυρας: Ναι, ενυπάρχουν και οι δύο στον κατηγορούμενο.
Ένορκος: Το ότι έβαλε το παιδί δίπλα στη μητέρα του είναι από έλλειψη ενσυναίσθησης ή άγνοιας του τι θα του προκαλέσει και πανικού;
Μάρτυρας: Δεν υπήρξε κανένας πανικός. Βλέπω κακοποίηση. Ήταν θάνατος διαρκείας. Δεν ήταν ένα πιστόλι. Δεν τον ένοιαζε τίποτα. Λείπει απόλυτα το συναίσθημα. Πουθενά ούτε για τη γυναίκα του, ούτε για το παιδί του, ούτε για το σκύλο. Υπάρχει αυτό το «μου». Ήταν άνθρωπος απόλυτα κτητικός και προς την Καρολάιν και προς το παιδί. Αυτό λέγεται «αντικειμενοποίηση». Ήταν χειριστικός. Θεωρούσε την οικογένειά του κτήμα του.
Ψυχίατρος: Ναι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είχε προσχεδιάσει τη δολοφονία της Καρολάιν
Η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας ρώτησε τη μάρτυρα τόσο για τη μητέρα της Καρολάιν, όσο και για το εάν ο κατηγορούμενος είχε προσχεδιάσει το έγκλημα.
Πολ αγωγή: για ποιο λόγο δεν είναι εδώ η κα Σουζάνα;
Μάρτυρας: Εγώ της το συνέστησα, πονάει, υποφέρει.
Πολ. αγωγή: έχουμε διατάραξη μυαλού ή έναν μεθοδικό άνθρωπο;
Μάρτυρας: Απόλυτα μεθοδικός, το μυαλό του μπορούσε να ελέγξει τις πράξεις του.
Πολ.αγωγή: Υπήρξε προμελέτη;
Μάρτυρας: Ναι, η προμελέτη δεν σημαίνει ότι κάποιος το σκέφτεται καιρό πριν, αρκούν και πέντε λεπτά. Βλέπουμε μια απόλυτη προετοιμασία.
Πολ. αγωγή: Η προμελέτη φαίνεται και στο θέατρο επί 37 ημέρες;
Μάρτυρας: Ναι, συνήθως όταν δεν υπάρχει προμελέτη βγαίνουν, φωνάζουν, ουρλιάζουν, καλούν σε βοήθεια, προστατεύουν το παιδί.
Πολ.αγωγή: είδατε πανικό;
Μάρτυρας: Όχι, πουθενά.
«Είχε απόλυτη διαύγεια ο Μπάμπης όταν δολοφονούσε την Καρολάιν»
Η υπεράσπιση του Μπάμπη Αναγνωστόπολου επέμεινε στο εάν ο κατηγορούμενος είχε διαύγεια κατά την τέλεση του εγκλήματος. Η μάρτυρας είπε ότι ο πιλότος έχει απόλυτη διαύγεια και πως δεν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να μην ισχύει εφόσον είναι πιλότος και η δουλειά του το απαιτεί.
Μάρτυρας: «Έχει απόλυτη διαύγεια του τι κάνει. Θεωρεί ότι «έχω δίκιο, τα κάνω όλα σωστά». Ξέρετε πόσοι νάρκισσοι υπάρχουν; Έχουμε τον κ.Τράμπ..
Πρόεδρος: Μην πάμε σε γενικεύσεις. Επιδρά στο τι πράττει; Στο τι είναι άδικο;
Μάρτυρας: Όχι, ξέρει τι κάνει.
Συνήγορος υπεράσπισης: Αν ερχόταν σε σας θα του συστήνατε θεραπεία;
Μάρτυρας: Οι νάρκισσοι δεν έρχονται.
Συν.υπερασπισης: το ημερολόγιο το ξέρετε;
Μάρτυρας: Ναι κάποια από αυτά.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση του κατηγορούμενου υπέβαλε αίτημα να μην ληφθεί υπόψη η κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας Ελένης Μυλωνοπούλου, αναφορικά με την επιστημονική κρίση της σε κάποια θέματα γιατί, σύμφωνα με το αίτημα, δεν έχει την ιδιότητα της ψυχολόγου και δεν μπορεί να ερμηνεύσει συμπεριφορές, ενώ έχει υποπέσει σε αντιφάσεις.
Πηγή: iefimerida.gr