Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με πλήθος προβλημάτων υγείας, από καρδιαγγειακές παθήσεις έως διαβήτη. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια ακόμη δυσάρεστη συσχέτιση: Η κατανάλωση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων προϊόντων φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης, μιας χρόνιας αυτοάνοσης δερματικής πάθησης. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο JAMA Dermatology.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά σκευάσματα, που παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λίπη, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποικιλία πρόσθετων για να γίνουν πιο νόστιμα, ελκυστικά και ανθεκτικά, συμπεριλαμβανομένων χρωμάτων, γαλακτωματοποιητών, αρωμάτων και σταθεροποιητών. Τέτοια τρόφιμα είναι τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα σακχαρούχα δημητριακά, τα έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς θέρμανση προϊόντα και τα αλλαντικά.
Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την δρ. Emilie Sbidian, δερματολόγο στο Νοσοκομείο Henri-Mondor στο Créteil της Γαλλίας, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 18.500 συμμετεχόντων, εκ των οποίων 1.825 άτομα είχαν ψωρίαση, ενώ 802 από αυτά ταξινομήθηκαν ως «ενεργές» περιπτώσεις.
Για να διερευνηθεί ο ρόλος της διατροφής, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσα γραμμάρια υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων καταναλώνουν καθημερινά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Τα άτομα με ενεργή ψωρίαση ήταν 36% πιο πιθανό να καταναλώνουν τις υψηλότερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Τα ευρήματα προσθέτουν στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των δημοφιλών τροφίμων στην υγεία. Για τα άτομα με ψωρίαση, οι διατροφικές επιλογές μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση της πάθησης. Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη της μείωσης της πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της υιοθέτησης μιας διατροφής πλούσιας σε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.