Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με την «πρόληψη διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε και σε δεύτερη ανάγνωση και αύριο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Σημείο αιχμής και έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ήταν η έννοια του τρομοκρατικού περιεχομένου, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι είναι απολύτως προσδιορισμένη και τη δεύτερη να ζητά τον πλήρη ορισμό της.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι «η ελευθερία του λόγου είναι απολύτως διασφαλισμένη τόσο από την κείμενη νομοθεσία και το Σύνταγμα αλλά και όλα τα υπερνομοθετικά ευρωπαϊκά κείμενα τα οποία η χώρα μας έχει κυρώσει».
«Στο νομοσχέδιο παρέχονται όλες εκείνες οι θεσμικές εγγυήσεις ώστε ούτε παρερμηνεία να γίνει της έννοιας τρομοκρατικό περιεχόμενο ούτε να υπάρχει καμία πιθανότητα να στερηθεί κανείς το συνταγματικό δικαίωμα του λόγου», επεσήμανε ο κ. Μπούγας και συμπλήρωσε:
«Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η αρμοδιότητα για την έκδοση απόφασης για αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο, έχει ανατεθεί στην αστυνομική αρχή. Στη χώρα μας όπως σε και μερικές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ορίζεται η συμμετοχή Ανεξάρτητων Αρχών που επιλέγονται από το Συμβούλιο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για μείζονες εγγυήσεις ώστε να μην υπάρχει ουδεμία προσβολή της ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης, της σκέψης και της πολυφωνίας».
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης, χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια πρόληψης διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες και επιφυλάξεις για την σωστή εφαρμογή του νόμου και ζητώντας «πλήρη ορισμό της έννοιας ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος παρερμηνείας και αυθαιρεσίας που θα οδηγήσει στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και της πολυφωνίας».
Η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, έκανε λόγο για «ασάφειες της συγκεκριμένης διάταξης που δίνουν τη δυνατότητα παρερμηνειών και αυθαιρεσιών σε βάρος της ασφάλειας δικαίου».
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, εξέφρασε την διαφωνία της με το νομοσχέδιο που οδηγεί, όπως είπε, «στον πλήρη περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων του λόγου, της έκφρασης και της πολυφωνίας».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, υποστήριξε ότι «έπρεπε ο νόμος να οριοθετεί συγκεκριμένα την έννοια τρομοκρατικό περιεχόμενο και να συνδέεται ευθέως με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα».
Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης, ανέφερε ότι «είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος του πραγματικού τρομοκρατικού περιεχομένου, το πρόβλημα όμως είναι στην ασάφεια του ορισμού του».
Ο ειδικός αγορητής του κόμματος «ΝΙΚΗ», Γιώργος Ρούντας επιφυλάχθηκε για αύριο στην Ολομέλεια ενώ η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Γεωργία Κεφαλά μίλησε για «αόριστες έννοιες κρίσιμων διατάξεων που αφαιρούν τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης».
Από την πλευρά της, η γενική εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, υποστήριξε ότι «ο ποινικός κώδικας, το Σύνταγμα και τα ευρωπαϊκά κείμενα παρέχουν όλα τα εχέγγυα για την ελευθερία λόγου, σκέψης και έκφρασης».