Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
23.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ψηφίστηκε η παράταση για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου – Κυρανάκης: «Μηδενισμός του όγκου των εκκρεμοτήτων εντός εξαμήνου»

Πρέπει να διαβάσετε

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το κτηματολόγιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η παράταση έως τις 30 Νομεβρίου του 2024 για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών στο κτηματολογικό γραφείο Ηρακλείου στα παλαιά διοικητικά του όρια. «Αυτή θα είναι η τελευταία παράταση ιστορικά που θα δοθεί στην Ελλάδα, διότι ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι το 2025 η χώρα θα έχει κτηματολόγιο» έχει ξεκαθαρίσει ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ωστόσο από την άλλη πλευρά η δικηγόρος Μαρία Μαρκετάκη, η οποία έχει πολυετή ενασχόληση με το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου τονίζει στην Τηλεόραση CRETA πως ο όγκος των εκκρεμοτήτων είναι δυσανάλογος με το προσωπικό.

«Αυτήν τη στιγμή πέρα από την Προϊσταμένη, εργάζεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου μια υπάλληλος του Υποθηκοφυλακείου, η οποία όμως έχει πάρει μετάταξη κι από την αρχή του 2024 προβλέπεται να φύγει. Κι έχουμε κι ακόμη 4 διοικητικούς υπαλλήλους. Επίσης είχαν έρθει άλλοι δύο διοικητικοί υπάλληλοι το 2023, εκ των οποίων ο ένας ήδη έφυγε για τη βόρεια Ελλάδα σε άλλα γραφεία κι ο δεύτερος πήγε προσωρινά να βοηθάει το κτηματολογικό γραφείο Αγίου Νικολάου. Δεν υπάρχει κανένας μόνιμος νομικός. Υπάρχει ένας μηχανικός, ο οποίος ελέγχει υποθέσεις και άλλων κτηματολογικών γραφείων της χώρας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η δουλειά και να είμαστε πίσω πάνω από ένα χρόνο στον έλεγχο των πράξεων

Ο Υφυπουργός κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου στη διαρκή επιτροπή δημόσιας διοίκησης δήλωσε πως ήδη έχει γίνει αίτημα στον ΑΣΕΠ για 580 προσλήψεις στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Άγνωστό όμως είναι πότε θα γίνουν. Την ίδια ώρα, όπως τονίζει η κ. Μαρκετάκη, για την υπάλληλο που θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο από το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, δεν υπάρχει εκπαιδευμένο άτομο που θα μπορέσει να την αντικαταστήσει στο ταμείο, όπου κι εργάζεται.

Ο όγκος δουλειάς για το κτηματολογικό γραφείο Ηρακλείου από τον Ιανουάριο θα αυξηθεί, καθώς θα περάσουν σε αυτό οι υποθέσεις των υποθηκοφυλακείων του νομού, τα οποία κλείνουν. Όπως εξήγησε ο κ. Κυρανάκης, στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το σύνολο των πράξεων που αφορούν στα ακίνητα να ενταχθούν στο φορέα του Κτηματολογίου, ώστε να απεμπλακεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και «να ξέρει ο πολίτης ότι απευθύνεται σε ένα φορέα, με ένα Υπουργείο κι εμείς να πάρουμε και την ευθύνη του προβλήματος και την ευθύνη της επίλυσης.»

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα από μια σειρά αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, κάνει λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου, με την κ. Μαρκετάκη να υπογραμμίζει πως και πάλι το καταρτισμένο προσωπικό είναι αυτό το οποίο θα κληθεί να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις κι όχι … ρομπότ. Επομένως, όλα θα εξαρτηθούν από τη στελέχωση των γραφείων.

«Μειώνουμε τα πιστοποιητικά, άρα μειώνουμε τη γραφειοκρατία και η καταχώρηση της πράξης θα πρέπει να γίνεται μέσα από μια ενιαία εφαρμογή, με την αξιοπιστία που προσφέρει ο συμβολαιογράφος. Κι εφόσον δεν έχουμε άλλες αποχές κι άλλες απεργίες, θα μπορέσει σε 4-6 μήνες να μηδενιστεί ο όγκος των εκκρεμοτήτων. Για εκείνους όμως που από τον Ιανουάριο θα υποβάλλουν ψηφιακά, σε συνεργασία με το συμβολαιογράφο τους, μέσω του φακέλου μεταβίβασης – κι άρα κι η καταχώρηση θα γίνεται με ένα ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου- εμείς έχουμε εργαστεί ώστε το σύστημα να δουλεύει με ταχύτητα κι αυτός που καταχωρεί και πληρώνει τα τέλη του κτηματολογίου, μέσα σε μια εργάσιμη μέρα να παίρνει απάντηση» σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.

«Στις βασικές διατάξεις που ψηφίστηκαν και που θεωρούνται ότι μειώνουν τη γραφειοκρατία περιλαμβάνεται η κατάργηση του ΤΑΠ από τα συμβόλαια. Αυτό δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ, από την άποψη ότι οι διαδικασίες είχαν έτσι κι αλλιώς επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό. Επίσης, επειδή τα συμβόλαια δε θα ελέγχονται από ρομπότ, πρέπει να υπάρξει και το καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα ελέγχει κι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στο φορέα αρκετό» τόνισε από την πλευρά της η κ. Μαρκετάκη.

Μάλιστα, προβλέπεται η θέσπιση bonus αποδοτικότητας στο προσωπικό, μετά την επίτευξη απολύτως μετρήσιμων στόχων.

«Το bonus προβλέπεται μόνο για τους έμμισθους δικηγόρους του Κτηματολογίου, οι οποίοι συνολικά στη χώρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 80. Το bonus είναι ένα κίνητρο, αλλά δεν μπορεί να μεγαλώσει το 24ωρο. Δηλαδή 24 ώρες για το συγκεκριμένο προσωπικό δε φτάνουν. Είναι απλά μαθηματικά!» κατέληξε η κ. Μαρκετάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα