Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Σε ισχύ από σήμερα – Πώς εκδίδεται και πού χρησιμοποιείται

Πρέπει να διαβάσετε

Ακολουθώντας μια εύκολη διαδικασία στο gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet είτε τον ΑΜΚΑ μας, μπορούμε από σήμερα, Δευτέρα 31 Μαΐου, να εκδίδουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Το βράδυ της Κυριακής εκδόθηκε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πλέον οι πολίτες θα μπορούν να εκδόσουν είτε ψηφιακά, είτε να τυπώσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Οι πολίτες θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας gov.gr με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ να κατεβάζουν σε ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό και να το εκτυπώνουν αν το επιθυμούν. Η γνησιότητα του πιστοποιητικού θα ελέγχεται στα σύνορα μέσω κωδικού QR.

Μέσα από το gov.gr θα επιλέξουν τον τομέα Υγεία και Πρόνοια και έπειτα θα δουν την επιλογή «Κορωνοϊός COVID -19». Στην λίστα με τις διάφορες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της πανδημίας, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. θα προστεθεί και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού. Εκεί θα ζητηθεί να δοθούν οι κωδικοί taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες, δηλαδή ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης και θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του:

  • έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο
  • ή έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ
  • ή έχει ασθενήσει από την covid 19 και έχει αναρρώσει.

Ειδικότερα για τον εμβολιασμό θα αναφέρει:

  • Όνομα και επώνυμο
  • ημερομηνία γέννησης
  • στοχευόμενη νόσο
  • είδος εμβολίου
  • σκεύασμα εμβολίου
  • κάτοχο αδείας κυκλοφορίας ή παρασκευαστή του εμβολίου
  • αριθμό σε σειρά εμβολιασμών/δόσεων και
  • ημερομηνία συνεδρίας εμβολιασμού με αναφορά της ημερομηνίας της τελευταίας ληφθείσας δόσης.

Στην περίπτωση του τεστ κορωνοϊού θα αναφέρει:

    • Όνομα και επώνυμο
    • ημερομηνία γέννησης
    • στοχευόμενη νόσο
    • είδος δοκιμασίας (τεστ)
  • ονομασία της δοκιμασίας
  • κατασκευαστή της δοκιμασίας
  • ημερομηνία και ώρα συλλογής του δείγματος της δοκιμασίας
  • ημερομηνία και ώρα παραγωγής του αποτελέσματος της δοκιμασίας
  • αποτέλεσμα της δοκιμασίας και
  • δομή διενέργειας της δοκιμασίας

Για όσους νόσησαν θα αναφέρει:

  • Όνομα και επώνυμο
  • ημερομηνία γέννησης
  • στοχευόμενη νόσο από την οποία έχει νοσήσει το φυσικό πρόσωπο και
  • ημερομηνία του θετικού αποτελέσματος.

«Τρέχει» η Ελλάδα

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, που εντάσσεται στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την τόνωση του τουρισμού, στέφηκε με επιτυχία, καθώς την περασμένη εβδομάδα το Ψηφιακό Πιστοποιητικό έλαβε και την τελική εγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο γεγονός αναφέρεται και ο γερμανικός Τύπος της Κυριακής. Ενδεικτικό είναι ότι το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο RND, το οποίο συνεργάζεται με πλήθος τοπικές γερμανικές εφημερίδες, αναφέρει:

«Επί μήνες πάλευε για το πιστοποιητικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τώρα επιτέλους μπορεί να ανακοινώσει μια επιτυχία. Το ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολισμού είναι γεγονός. Και η Ελλάδα θα είναι, το πιθανότερο, η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα το ενεργοποιήσει ήδη από τον Ιούνιο».

Επιπλέον, ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην απλή διαδικασία για την έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού στη χώρα μας.

Η Deutsche Welle θυμίζει ότι πριν από μια εβδομάδα χώρες-μέλη της ΕΕ και ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, στις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, το οποίο θα περιέχει στοιχεία για τους εμβολιασμούς και την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. Οι διευκολύνσεις που θα παρέχονται σε όσους προσκομίζουν το πιστοποιητικό είναι υπόθεση κάθε χώρας-μέλους. Το πιστοποιητικό δεν είναι υποχρεωτικό. Όσοι όμως ταξιδεύουν χωρίς αυτό θα πρέπει να υπολογίζουν με περιορισμούς.

Επισήμως το πιστοποιητικό θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από την 1η Ιουλίου. Η Αθήνα ωστόσο δεν θέλει να περιμένει μέχρι τότε. Στη παρουσίαση του πιστοποιητικού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τώρα που υπάρχει το νομικό πλαίσιο θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ψηφιακό πιστοποιητικό στην Ελλάδα πριν την 1η Ιουλίου».

Παράλληλα, στην παρουσίαση την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πιστοποιητικό «υπόδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας». Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε το πιστοποιητικό «σημαντική κατάκτηση». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θύμισε μάλιστα ότιτο ψηφιακό πιστοποιητικό βασίζεται σε πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού και τόνισε ότι «τον Ιανουάριο ελάχιστοι πίστεψαν αυτή την ιδέα».

Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που θέτει σε λειτουργία τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς ο σχετικός Κανονισμός τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε αναλυτική παρουσίαση την Παρασκευή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID 19, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο διευκόλυνσης των πολιτών που ταυτόχρονα σέβεται απόλυτα και προστατεύει αποτελεσματικά τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαλειτουργικότητας στην ΕΕ» και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πνεύμα ηγεσίας που επέδειξε ως προς την υιοθέτηση και την υλοποίηση του πιστοποιητικού.

Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο τεχνικό κομμάτι του έργου, καθώς πρόκειται για «ένα σύνθετο τοπίο από διαφορετικά μητρώα, βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες».

Όπως σημείωσε, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID «αποτελεί μια “ψηφιακή χορογραφία” μεταξύ πολλαπλών οργανισμών και κρατών – μελών με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε τη σπουδαιότητα των κοινών προδιαγραφών του πιστοποιητικού για όλα τα κράτη-μέλη και ανέλυσε την αρχιτεκτονική διασύνδεσης των ελληνικών πληροφοριακών συστημάτων που οδηγούν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID. Τέλος, παρουσίασε σε πραγματικό χρόνο τόσο τη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού μέσω του gov.gr όσο και τον μηχανισμό ελέγχου της γνησιότητας και της ακρίβειάς του.

Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι θα βεβαιώνει

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

– έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή

– έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή

– έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

– αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή

– αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή

– αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Ποια μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα