Στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, τα οποία έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, αναφέρθηκε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής και Παθολόγος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Το γεγονός ότι ένας ιερέας από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε νοσήσει πριν από δύο μήνες από κορωνοϊό και αυτή τη στιγμή φέρει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος της μετάλλαξης, αποδεικνύει ότι «τα αντισώματα που δημιουργεί ο κορωνοϊός στον άνθρωπο, δεν είναι αποτελεσματικά στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος», σύμφωνα με την κα. Ψαλτοπούλου, η οποία παραδέχεται ότι η διαπίστωση αυτή προκαλεί άγχος στην ιατρική κοινότητα.
Ωστόσο, η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι αυτή που κυριαρχεί περισσότερο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κρήτη, με την κα. Ψαλτοπούλου να σημειώνει ότι «αυτό που ξέρουμε για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ότι είναι περισσότερο μεταδοτικό και ότι προσβάλει κυρίως παιδιά μικρής ηλικίας».
Τα «καλά νέα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, είναι ότι τα εμβόλια RNA, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων, όποτε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
«Είναι σημαντικό να υπάρξει υψηλός δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης σε όλον τον κόσμο, αφού όλοι εξαρτιόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε ένα «παγκόσμιο χωριό», παρόλο που υπάρχει ανταγωνισμός και πόλεμος για το ποιος θα εμβολιαστεί πρώτος, ή ποια χώρα θα εμβολιάσει πιο γρήγορα τον πληθυσμό της».
Η κα. Ψαλτοπούλου, αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι είναι λογικό το άνοιγμα των σχολείων να επιδρά στο φορτίο μολυσματικότητας, ωστόσο αν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, δε θα υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων.