Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ψαλτοπούλου: Η Κρήτη θα επηρεαστεί από τη μετάλλαξη Δέλτα λόγω του τουρισμού

Πρέπει να διαβάσετε

Την πεποίθηση ότι δεν τίθεται θέμα μη αποτελεσματικότητας των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά, η καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Η κα. Ψαλτοπούλου ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές κουβέντες που συγκρίνουν τα εμβόλια μεταξύ τους, ωστόσο διευκρίνισε πως οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις είναι προστατευμένοι. «Δεν χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία του αν έκανα το κατάλληλο εμβόλιο και να έχουμε ένα άγχος. Αν είμαστε ένας υγιείς ενήλικας που μπορούμε να βγάλουμε αντισώματα, θα τα βγάλουμε με οποιοδήποτε εμβόλιο έχουμε εμβολιαστεί».

Πρόσθεσε δε, πως είναι απαραίτητο να αναλογιστούμε τις δραστηριότητες μας από τον Σεπτέμβριο καθώς οι περισσότερες θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους. «Τα σχολεία θα ανοίξουν, τα παιδιά θα βρίσκονται όλα μαζί και πρέπει μέσα στο Σεπτέμβρη να εμβολιαστούμε ώστε να μην νοσήσουμε βαριά και να συμμετέχουμε στο τείχος ανοσίας που πρέπει να υψώσουμε. Ακόμη περισσότερο σε περιοχές τουριστικές όπως τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, βλέπουμε ότι θα επηρεαστούν πολύ από τη μετάλλαξη Δέλτα, διότι έρχονται άτομα που μπορεί να μην είναι εμβολιασμένοι από άλλες χώρες».

Η κα. Ψαλτοπούλου τόνισε πως οι πλήρως εμβολιασμένοι  δεν έχουν βαριά νόσηση ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ και της Μεγάλης Βρετανίας. «Είχαν πάει πολύ καλά στην αρχή γιατί εμβολιάστηκαν γρήγορα, τώρα όμως αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Το Ισραήλ το βλέπουμε ότι αυξάνονται, οι νέοι και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν βαριά νόσηση. Βλέπουμε ένα κύμα που ήρθε με τη μετάλλαξη Δέλτα, η Μ. Βρετανία είχε κάνει την πολιτική ενός εμβολιασμού. Ο ένας από τους δύο εμβολιασμούς, δεν προστατεύει απαραίτητα ως προς τη μετάλλαξη, επομένως πρέπει να τελειώσουμε και τις δύο δόσεις και μετά από 15 ημέρες θα έχουμε τη σωστή απάντηση».

Ερωτηθείσα η κα. Ψαλτοπούλου αν η μετάλλαξη Δέλτα, είναι πιο θανατηφόρα απάντησε πως: «Δεν ξέρουμε ακόμη γι’ αυτό περιμένουμε περισσότερα δεδομένα, από χώρες. Η Ινδία είναι μια χώρα που έχει όχι τόσο καλό σύστημα υγείας, συν έχει μεγάλο συγχρωτισμό του πληθυσμού. Περιμένουμε τα δεδομένα της Μ. Βρετανίας, θα μπορούσε να είναι πιο βαριά η νόσηση, μπορεί και όχι όμως. Είναι σίγουρα περισσότερο μεταδοτική. Στη Βρετανία το θέμα ήταν ότι έχει γίνει η μία δόση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και γι’ αυτό δεν υπήρχε μεγάλη ασφάλεια ως προς τα εμβόλια. Πρέπει να γίνουν και οι δύο εμβολιασμοί και μετά από 15 ημέρες να έχουμε το σωστό αριθμό αντισωμάτων».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα