Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ψάχνουν έναν έναν όσους μίλησαν με το προφίλ της 12χρονης στο blindchat

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εξέλιξη παραμένει η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, για την ταυτοποίηση ατόμων από τον μακρύ κατάλογο των 212 διαφορετικών χρηστών που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, συνομίλησαν 367 φορές μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Blindchat με τα προφίλ που είχαν δημιουργηθεί με την 12χρονη.

Πίσω από αυτούς τους διαφορετικούς λογαριασμούς και τις συνομιλίες που φαίνεται να ξεκίνησαν πριν από 5 μήνες, στις 25 Μαίου 2022 στις 14.34 και διήρκησαν έως και τις 22 Αυγούστου στις 00,42,  φέρεται να ήταν ο Ηλίας Μίχος, ενώ εξετάζεται αν και ποιοι άλλοι κρύβονται πίσω από τους επίμαχους λογαριασμούς.

Μεταξύ των ατόμων αυτών, ερευνάται και η συμμετοχή της προφυλακισθείσας 37χρονης μητέρας, καθώς φέρεται ως συνδιαχειρίστρια.

Κατά την πρώτη είσοδο στις 25/5/2022 που έγινε με δοκιμαστικό προφίλ στο blindchat,  όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν 24 συνομιλίες μέσα σε διάστημα 6 ημερών, δηλαδή έως και τις 31/5/2022.

Ακολούθησε η δημιουργία νέου δοκιμαστικού προφίλ 10 ημέρες μετά, στις 10 Ιουνίου 2022 στις 16.45, όπου μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, μέχρι και τις 11/6 στις 10.43, έγιναν 5 συνομιλίες .

Ο πρώτος λογαριασμός με φωτογραφία της 12χρονης

Την ίδια μέρα, στις 11 Ιουνίου, λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 15.04 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά λογαριασμός στον οποίο υπήρχε η φωτογραφία του 12χρονου παιδιού, στο όνομα χρήστη αναγραφόταν το όνομα της με λατινικούς χαρακτήρες κάτω παύλα και έναν διψήφιο αριθμό δίπλα, υπήρχε διεύθυνση e mail, περιοχή Αθήνα, ενώ η ηλικία που δινόταν ήταν «20» ετών.

Μέσω αυτού του προφίλ, η λειτουργία του οποίου διήρκησε τρεις ημέρες έως και τις 14/6/2022 στις 18.19, πραγματοποιήθηκαν 15 συνομιλίες.

Από εκείνη την στιγμή μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, στις 29/7/2022 χρησιμοποιήθηκαν για τις εν λόγω επικοινωνίες και άλλα προφίλ κάποια από τα οποία ήταν δοκιμαστικά και κάποια άλλα σαν αυτό με την φωτογραφία της ανήλικης.

Οι έρευνες στη ΔΕΕ

Οι έμπειροι αναλυτές στο τμήμα ψηφιακών πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αν και μελετάνε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, καταφέρνουν και εντοπίζουν σημαντικά στοιχεία για τα οποία ενημερώνονται άμεσα τόσο οι αστυνομικοί του Ανηλίκων, όσο και η 33η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.

Η δυσκολία εντοπίζεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο γεγονός πως δεν είναι σε θέση να ανακτηθούν φωτογραφίες που στάλθηκαν από τα προφίλ που παρουσιαζόταν το παιδί αλλά και αυτές που έλαβε, καθώς διαγράφονται αυτόματα μετά το πέρας των 7 ημερών.

Παρουσιάζονται χρήστες του Blindchat

Το μεσημέρι της Πέμπτης, πέρασαν αυτοβούλως το κατώφλι της ΓΑΔΑ, δύο ακόμα χρήστες – υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον ακόμα τέσσερα άτομα έχουν εμφανιστεί στην ΕΛ.ΑΣ.- ένας 43χρονος και ένας 54χρονος.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο 43χρονος ανέφερε πως τον περασμένο Ιούνιο, συνομίλησε με ένα άτομο το οποίο προσομοιάζει στην 12χρονη ενώ ο 54χρονος δήλωσε ναι μεν χρήστης της εν λόγω εφαρμογής όμως ότι ουδέποτε μίλησε με ανήλικο άτομο.

Μετά την ένορκη εξέταση τους, αποχώρησαν ωστόσο η συμμετοχή τους στην υπόθεση ερευνάται.

Παράλληλα 6 ακόμα άτομα, ηλικίας από 35 έως 50 ετών, οι περισσότεροι διαζευγμένοι, που χρησιμοποιούσαν το blindchat,  σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο, καθώς φέρονται και αυτοί να αντάλλαξαν μηνύματα μέσω της εφαρμογής γνωριμιών.

Ο ρόλος του αστυνομικού που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ

Τα στελέχη του τμήματος ανηλίκων, ζήτησαν άμεσα από την 33η ανακρίτρια τα στοιχεία του αστυνομικού που φέρεται να αντάλλαξε μηνύματα με το άτομο που διαχειριζόταν τα προφίλ της 12χρονης.

Αστυνομικές πηγές ξεκαθάρισαν «ότι στην παρούσα φάση εξετάζεται η εμπλοκή μόνο του εν λόγω αστυνομικού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να εμπλέκει και άλλον συνάδελφο του. Ωστόσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη καθώς η προσπάθεια ταυτοποίησης και για τους υπόλοιπους άγνωστους άνδρες, είτε που συνομίλησαν μόνο, είτε που συναντήθηκαν κιόλας με το παιδί , συνεχίζεται».

Όσον αφορά τον εν λόγω αστυνομικό, πρόκειται για έναν 26χρονο που υπηρετεί στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και ακόμα διερευνάται το είδος των επαφών που ανέπτυξε με το παιδί. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως φέρεται να έμεινε μόνο στις συνομιλίες και πως δεν προχώρησε στο επόμενο βήμα, να συναντήσει δια ζώσης την 12χρονη και να την κακοποιήσει σεξουαλικά, κάτι για το οποίο όμως αναμένονται οι απαντήσεις.

Πάντως η ανακρίτρια θα έχει τον τελευταίο λόγο και θα αποφασίσει εάν υπάρχει λόγος ποινικής δίωξης του ή όχι.

Τα «πακιστανικά» νούμερα

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, επεσήμαναν πως κάποιοι από τους άνδρες που πραγματοποιούσαν τις συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα «πακιστανικά» νούμερα, με στόχο να μην μπορεί να εντοπιστεί η ταυτότητα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να εντοπίστηκε μία γυναίκα το όνομα της οποίας ταυτοποιήθηκε μέσα από την ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων. Η εν λόγω γυναίκα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κλήθηκε στη ΓΑΔΑ και φαίνεται να υποστήριξε ότι το 2018 της είχαν κλέψει  μία τσάντα με πολλά καρτοκινητά, τα οποία έφερε μαζί της καθώς εργαζόταν ως πωλήτρια, έξω από σταθμούς μετρό στο κέντρο της Αθήνας.

Τα εν λόγω καρτοκινητά ήταν δηλωμένα στο όνομά της και αν κάποιος πολίτης ήθελε να πάρει αριθμό έδινε ταυτότητα ώστε στη συνέχεια η  εταιρία να κάνει τις ταυτοποιήσεις και να αλλαχθούν τα στοιχεία κατόχου. Μετά την κλοπή όμως, όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει, η εταιρία δεν κατάφερε να τα απενεργοποιήσει όλα και έτσι ενδεχομένως κάποια να παρέμειναν στο όνομά της.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα