Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Προβολή του Ντοκιμαντέρ «Η Αλίβρεκτος Νέα Χώρα» του Κώστα Νταντινάκη στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΗΠΟΣ

Πρέπει να διαβάσετε

Την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΗΠΟΣ των Χανίων θα κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Η Αλίβρεκτος Νέα Χώρα» του Κώστα Νταντινάκη. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής Βάντας Ιωαννίδου & Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, το οποίο ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, αποτελεί την απόλυτη καταγραφή της ιστορικής συνοικίας των Χανίων. Περισσότεροι από 50 – λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί – Νεοχωρίτες συνθέτουν με τις αφηγήσεις τους την ιστορία της Νέας Χώρας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Τα γυρίσματα, με δεκάδες ώρες καταγραφών, ξεκίνησαν το 2008 και ολοκληρώθηκαν το 2010 με την καθοριστική συμβολή του αξέχαστου ιστορικού ερευνητή, Γιώργου Πιτσιτάκη, και της φιλολόγου, Αργυρώς Μαυρεδάκη, στις συνεντεύξεις.
Δώδεκα χρόνια μετά την περιπετειώδη πορεία εξεύρεσης παραγωγών για την ολοκλήρωση της ταινίας, οι περισσότεροι από τους κατοίκους, που κατέθεσαν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους στο ντοκιμαντέρ αυτό δεν ζουν πλέον ανάμεσά μας.

Στην «Αλίβρεκτο Νέα Χώρα” εμφανίζονται μεταξύ άλλων η Βικτώρια Θεοδώρου, ο Νίκος Κοκοβλής, ο Σταμάτης Αποστολάκης, ο Μανώλης Μανούσακας, η Μαρία Βλαζάκη, ο Μιχάλης Ανδριανάκης, η Σταυρούλα Μαρκουλάκη, κ.α.

Το ντοκιμαντέρ συνθέτουν τα κεφάλαια: 1) Τα όρια και η ομορφιά του τοπίου, 2) Στις όχθες του Κλαδισού, 3) Η Νέα Χώρα στην αρχαιότητα, 4) Η Νέα Χώρα την περίοδο της Ενετοκρατίας, 5) Η Καινούργια Χώρα στην Τουρκοκρατία, 6) Η Νέα Χώρα την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, 7) Η Καινούργια Χώρα στον Μεσοπόλεμο, 8) Η δεκαετία του 1940 στη Νέα Χώρα, 9) Οι Εβραίοι στη Νέα Χώρα, 10) Η μετανάστευση στη Νέα Χώρα, 11) Οικονομική και κοινωνική ζωή στην Καινούργια Χώρα, 12) Η θρησκευτική ζωή στη Νέα Χώρα, 13) Το ποδόσφαιρο στη Νέα Χώρα, 14) Μουσική και μουσικοί της Νέας Χώρας, 15) Παιδικές και νεανικές αναμνήσεις.

Μερικές από τις ενδιαφέρουσες αναφορές του ντοκιμαντέρ είναι η εύρεση πατητηριού σταφυλιών στα κλασικά χρόνια και περίτεχνης γυναικείας προτομής την ελληνιστική περίοδο σε οικόπεδο της Νέας Χώρας, το τζαμί της Νέας Χώρας ως σχολείο, το λατομείο του Πετροκοπιού πλάι στον Κλαδισό όπου έκαιγαν τα ρούχα των φυματικών, η εύρεση αντικειμένων Τούρκων καπνιστών στη διάρκεια της πολιορκίας των Χανίων και τα μποστάνια της Δυτικής Τάφρου, η καταπίεση των κατοίκων την περίοδο της μεταξικής

δικτατορίας, οι Εβραίοι μουσικοί “Καμόντες” και οι καντάδες στη Νέα Χώρα, το καφενείο του Φραγγιού ως πυρήνας των πρώτων κομμουνιστών στη “Μικρή Μόσχα” των Χανίων, η επιλογή του Νίκου Κοκοβλή να κατοικήσει στη Νέα Χώρα όταν επέστρεψε από τις σπουδές του στην Αθήνα, ο βομβαρδισμός της Νέας Χώρας και οι άταφοι της Πλατείας Βαφέ στην Κατοχή, η δράση και η σύλληψη του αγωνιστή Βαγγέλη Κτιστάκη, τα εργοστάσια σαπωνοποιίας στη Νέα Χώρα, οι χορταρούδες ως το πλέον επικερδές επάγγελμα μετά τον πόλεμο, κ.ά.
Στην ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 178 λεπτών, εκτός της Βάντας Ιωαννίδου, συνέβαλε αποφασιστικά η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος «Κρήτη, Προφορική Ιστορία» ενώ – στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον σκηνοθέτη- μεγάλο μέρος του υλικού των καταγραφών θα περάσει στο υπό σύσταση ψηφιακό αποθετήριο προφορικών ιστοριών.

Το trailer του ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/n5HD6Mssu0s

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα