Η έντονη και συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας προκάλεσε την ανησυχία της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, υπό τον φόβο μίας ενδεχόμενης ισχυρής δόνησης, μετά και τον καταστροφικό σεισμό της Κρήτης.
Η περιοχή έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, με την επιτροπή να συγκαλείται χθες εκτάκτως, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχει στα χέρια της.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εισηγήθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να μεταβούν αμέσως στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν επιτόπου τόσο την κατάσταση, όσο και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως είπε, «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».
Η έκτακτη συνεδρίαση των σεισμολόγων για τη Θήβα
Οι ειδικοί θα έχουν έτοιμο το πόρισμά τους το αργότερο μέχρι σήμερα το πρωί και θα το αποστείλουν στην Πολιτική Προστασία.
Το iefimerida.gr επικοινώνησε χθες με τον σεισμολόγο και μέλος της Επιτροπής, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος μας διευκρίνισε ότι τα ρήγματα στις δύο περιοχές (Αρκαλοχώρι και Θήβα) δεν έχουν καμία γεωδυναμική σχέση μεταξύ τους.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η επιτροπή των ειδικών είχε συνεδριάσει ξανά στις 21 Ιουλίου, όπου είχε εξετάσει μαζί την περίπτωση της Θήβας αλλά και του Αρκαλοχωρίου. Ωστόσο, «επειδή η περιοχή της Θήβας βρίσκεται σε σεισμική υπερδιέγερση από τις αρχές Ιουλίου, και εξακολουθεί να έχει σεισμική δραστηριότητα δύο μήνες και μία εβδομάδα μετά, λογικό είναι να την εξετάσουμε ξανά», όπως είπε.
Τσελέντης για σεισμό από το ρήγμα της Θήβας
Οπως είναι προφανές, οι σεισμολόγοι ανησυχούν και για τη Θήβα. Ωστόσο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, τονίζει πως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο.
«Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα, ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι ”θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”».
Πηγή: iefimerida.gr