Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Προβληματισμός για την έξαρση περιστατικών ενδοσχολικής βίας στο Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει η έξαρση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας στο Ηράκλειο, καθώς πριν από λίγες ημέρες ένας 16χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο με θλαστικό τραύμα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Φωτεινή Παπαδάτου, σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αρκετό καιρό τώρα. «Δεν είναι μόνο το θέμα του περιστατικού με τον 16χρονο, αλλά είναι περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος που το Χαμόγελο του Παιδιού, επεκτείνει τις δράσεις που είναι για την ημέρα της 6ης Μαρτίου, για έναν ολόκληρο χρόνο γιατί θα πρέπει όλοι και όλες από όποιο ρόλο βρισκόμαστε να κινητοποιηθούμε για το θέμα της ενδοσχολικής βίας, με παιδιά να φτάνουν και στα νοσοκομεία αλλά και άλλα πολλά που δεν φτάνουν στο φως της δημοσιότητας, είναι ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κόσμο για την καμπάνια αυτή».

Για το λόγο αυτό, το «Χαμόγελο του Παιδιού» άνοιξε μια εκπομπή που καλωσόρισε η υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας. «Φυσικά αυτές οι δράσεις θα συνεχίσουν για όλη τη χρονιά, μέχρι και τις 6 Μαρτίου του 2023 με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του θέματος, τόσο μέσα από τα μάτια των παιδιών που τα βιώνουν με τις προτάσεις τους, για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς. Η παρουσία μας στα σχολεία είναι καθημερινή γι’αυτά τα θέματα, με σεμινάρια, webinars και podcasts».

Η κα. Παπαδάτου σημείωσε πως ο κόσμος του διαδικτύου είναι κόσμος, που ουσιαστικά είναι ανεπίβλεπτος. «Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τι συμβαίνει μεταξύ των παιδιών, αν υπάρχουν περιστατικά εκφοβισμού. Είναι εύκολο όλα αυτά να μπερδεύονται και για τα παιδιά, οπότε πιο δύσκολος είναι ο έλεγχος εκεί ακόμη και η εποπτεία. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε. Είναι σημαντικό για εμάς και μέσα από το U Smile επιδιώκεται αυτό ακριβώς, τα παιδιά μιλώντας με ειδικούς από όλες τις ειδικότητες, να μπορέσουν να εκφράσουν τα ίδια τι πραγματικά χρειάζονται».

Κλείνοντας, η κα. Παπαδάτου σημείωσε πως δεν υπάρχουν συστηματικές και αξιόπιστες μελέτες καταγραφής και διερεύνησης των παιδιών. «Αυτό που εισπράττουμε από την καθημερινή επαφή, με τα σχολεία είναι μια μορφή απευαισθητοποίησης των παιδιών απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας. Ότι μπορούν εύκολα να είναι παρατηρητές σε κάτι πολύ σοβαρό που συμβαίνει ή να τραβήξουν εικόνες και βίντεο. Η έκθεση στα μέσα, στις οθόνες, πιθανόν να έχουν συμβάλει σε αυτό, έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα