Φαίνεται πως η ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή «έξω πάμε καλά» αποδεικνύεται διαχρονική. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει ο καθένας μας για τα εσωτερικά τεκταινόμενα είναι σημαντικό οι ξένοι, και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, να επιβραβεύουν κάποιες επιδόσεις μας.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο τόπος έχει δυνατότητες. Αρκεί βέβαια να τις αξιοποιούμε, μιας και στην Ελλάδα το αυτονόητο συχνά παραμένει ζητούμενο. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και το ότι επί δεκαετίες γινόμαστε θεατές των εξελίξεων. Αλλά και η παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή μας υστέρηση. Κι όλα αυτά την ώρα που κλοτσάμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται. Και, το χειρότερο, δεν εκμεταλλευόμαστε τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτουμε.
Τη μελαγχολική αυτή πλευρά μάς υπενθυμίζει κάθε τόσο η δυσκολία μας να ξεφύγουμε από την εμπεδωμένη αντίληψη της ήσσονος προσπάθειας. Είτε γιατί έχουμε έλλειψη αυτοεκτίμησης. Είτε διότι είμαστε δέσμιοι παρωχημένων και στενόμυαλων απόψεων.
Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα έχει και θετικές όψεις. Ήταν επίτευγμά της η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και δη στον στενό πυρήνα των προηγμένων χωρών. Το ίδιο και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που κατά περιόδους πετύχανε. Καθώς και τα έργα υποδομής που υλοποίησε. Ωστόσο, η καθυστέρηση σε άλλους καίριους τομείς είναι περισσότερο από εμφανής.
Σήμερα που βιώνουμε τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, μάλλον ωριμάζει μια νέα συνειδητοποίηση, η οποία μας βοηθά να καταλάβουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τρέξουμε ταχύτερα, αφήνοντας στην άκρη τη διαβρωτική αδράνεια και τα διάφορα νεφελώματα.
Η στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας δεν συνίσταται μόνο στο γενναιόδωρο Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά και στην αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών μας. Ξεχωριστή σημασία έχει το ότι υιοθετούν και υποστηρίζουν καινοτόμες και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες όπως ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου. Και τούτο διότι το θεωρούν πρότυπο ενεργειακό έργο.
Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το επικαλούνται ως παράδειγμα, μιας και συνδυάζει την αντλησιοταμίευση με την αιολική παραγωγή. Μάλιστα, το χαρακτηρίζουν αμιγώς πράσινο πρότζεκτ αποθήκευσης και διαχείρισης καθαρής ενέργειας με αναστρέψιμα υδροηλεκτρικά, επισημαίνοντας τα σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά του οφέλη.
Τώρα δε που η αποκαλούμενη «Πράσινη Συμφωνία» φιλοδοξεί να αποτελέσει μια νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, το μοντέλο του Αμαρίου καθίσταται για τους εταίρους μας ελκυστικό για μια τολμηρή στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εξ ου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην εξέλιξη του έργου, θέλοντας να το χρησιμοποιήσουν ως υπόδειγμα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενδιαφέρον εκφράζουν και χώρες πέραν του Ατλαντικού, ακόμη και διεθνείς προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην καθαρή ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δύο μεγάλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια από τη Γαλλία και τη Γερμανία έκαναν εκτενή ρεπορτάζ για τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου.
Να, που τελικά μια ελληνική πράσινη επένδυση 280 εκατομμυρίων ευρώ αναδεικνύεται σε ευρωπαϊκό πρότυπο έργο βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, επιβεβαιώνοντας την καραμανλική ρήση.