Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλλι Χανίων σε ανακοίνωση της κατηγορεί το Πολυτεχνείο Κρήτης για παρανομίες αναφορικά με με την ενοικίαση των εγκαταστάσεων στον Λόφο Καστέλλι.
Η ανακοίνωση:
«Της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλλι Χανίων
ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ: Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΨΕΥΔΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΝΔΩΝΗ
Με αφορμή πρόσφατη απάντηση της υπουργού Πολιτισμού στην Βουλή των Ελλήνων (6-8-2024) μετά από ερώτηση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, η Πρωτοβουλία μας Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλλι Χανίων ενημερώνει τον χανιώτικο κόσμο για τις ευθύνες του Πολυτεχνείου και του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στον χειρισμό της υπόθεσης της εκμίσθωσης από το Πολυτεχνείο Κρήτης του μνημειακού συγκροτήματος στην ιδιωτική μονοπρόσωπη εταιρεία Belvedereι με σκοπό την μετατροπή του σε ξενοδοχείο:
1.Το Πολυτεχνείο Κρήτης παραβαίνει τον αρχαιολογικό νόμο σε σχέση με την ενοικίαση των Στρατώνων και των Φυλακών, καθώς τα δύο αυτά ιστορικά κτήρια ανήκουν στο ίδιο συγκρότημα με το κτήριο της Μεραρχίας, συμπληρώνοντας τον μνημειακό χαρακτήρα.
Τμήματά τους χρονολογούνται από την εποχή της ενετοκρατίας και εδράζονται στο βυζαντινό τείχος. Ειδικά το ισόγειο των Φυλακών είναι ένας από τους πύργους της ενετικής οχύρωσης του λόφου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 4858 / 2021», και συγκεκριμένα του άρθρου 7 (όπως είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 123/ν.4611/Μάιος 2019), «τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1453, είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας, εφόσον ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα ή νομή» και «Η διοίκηση και διαχείριση των ανωτέρω μνημείων ασκείται από το Δημόσιο».
Στο Δημόσιο συμπεριλαμβάνονται και τα νομικά του πρόσωπα, όπως είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα εν γένει. Επομένως, τα εν λόγω ακίνητα μνημεία είναι εκτός πάσης συναλλαγής και η διοίκηση και διαχείρισή τους ασκείται από το Δημόσιο για την προστασία του πολιτιστικού κεφαλαίου της Χώρας και ειδικότερα την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς χάριν των επερχόμενων γενεών, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του 2019.
2.Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα έπρεπε ήδη να έχει καταγγείλει την Σύμβαση με την Εταιρεία Belvedere, ως παράνομη, για τον εξής κύριο λόγο: Σύμφωνα με τον νόμο 5079/2023, άρθρο 30, παρ. 2, απ την 1η Απριλίου 2024 εφαρμόζονται αυτοδικαίως δεσμευτικά οι διατάξεις των ισχυόντων και μη αναθεωρημένων Γ.Π.Σ. Στον Δήμο Χανίων, για το μνημειακό συγκρότημα η προβλεπόμενη χρήση είναι εκπαίδευση και κατά κανένα λόγο τουριστική.
Επομένως, η συγκεκριμένη σύμβαση, καθώς ρητά αφορά σε ξενοδοχειακή και τουριστική χρήση, παραβιάζει ευθέως τις παραπάνω διατάξεις του Νόμου.
3.Ακριβώς, για να θολώσει το τοπίο και να εξυπηρετήσει το Πολυτεχνείο και την Εταιρεία, η υπουργός Πολιτισμού συνεχίζει να επιμένει ψευδώς και στην πρόσφατη απάντηση στην Βουλή σε ερώτηση της Νέας Αριστεράς (η προηγούμενη ήταν πριν τρεις μήνες σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ), ότι δηλαδή οι χρήσεις γης δεν είναι δεσμευτικές, παρά την ευρεία ενημέρωση ως προς τον σημερινό δεσμευτικό χαρακτήρα, από όλους τους εμπλεκόμενους, τον Δήμο Χανίων, την Πρωτοβουλία μας και τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης.
Αλλά, ακόμη και αν οι διατάξεις δεν ήταν δεσμευτικές, η ηγεσία του ΥΠΠΟ και το Πολυτεχνείο Κρήτης θα έπρεπε να είχαν σεβαστεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τον δημόσιο χαρακτήρα του συγκροτήματος με κοινωφελείς λειτουργίες και την ισχυρή κήρυξη της Μεραρχίας ως νεώτερου μνημείου, αντιπροσωπευτικής τυπολογίας δημόσιου αρχιτεκτονήματος και φορέα συλλογικής μνήμης (2018), καθώς και τα αρχαία τμήματα των άλλων κτισμάτων.
4. Η υπουργός Πολιτισμού στην απάντησή της αναφέρεται συνεχώς σε μελέτη αποκατάστασης από την Belvedere, αποφεύγοντας σκοπίμως να συμπληρώσει την φράση «και μετατροπή σε ξενοδοχείο», όπως είναι το αίτημα της εταιρείας, το οποίο έχει κατατεθεί στο ΥΠΠΟ από το 2021.
Ο λόγος; Για να αποκρύψει ότι αν υπήρχε ευνομούμενη διοίκηση θα έπρεπε ήδη προ πολλού να είχε απορριφθεί το αίτημα της εταιρείας για χρήση απαγορευτική από τον νόμο, χωρίς την εισαγωγή του σε κανένα συμβούλιο. Και όχι να συζητά για παράνομη χρήση, δηλαδή μελέτη αποκατάστασης του δημόσιου μνημειακού συγκροτήματος από μια ιδιωτική εταιρεία με σκοπό την δημιουργία ξενοδοχείου. Εξάλλου, για την ξενοδοχειακή χρήση έχουν εισηγηθεί αντίθετα και οι περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
5. Πλήρης μελέτη αναστήλωσης (αρχιτεκτονική, στατική, μηχανολογική) που έφτασε μέχρι την δημοπράτηση έχει γίνει στο παρελθόν από το ίδιο το Πολυτεχνείο, όταν σκόπευε να ιδρύσει εκεί Σχολή Καλών Τεχνών.
Είναι όνειδος για το Ίδρυμα να μην χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα μελέτη με ελάχιστες πιθανές επικαιροποιήσεις και προσαρμογές (κατά τον αρχιτέκτονα που ανέλαβε την μελέτη Αντ. Νουκάκη). Αντιθέτως, συνεργάζεται με ιδιωτική εταιρεία για μετατροπή των ιστορικών κτηρίων-μνημείων σε ξενοδοχείο και με προσχηματική έναρξη την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης.
Πόση άραγε αποζημίωση θα αξιώσει η συγκεκριμένη εταιρεία με πρόσχημα πάντα την σύνταξη αυτής της μελέτης, αν δεν προχωρήσει το έργο της; Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε ότι όλοι οι φορείς και η κοινωνία των Χανίων που έχουν σταθεί απέναντι στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων, κατανοούν πλέον ξεκάθαρα την αιτία όσων συνέβησαν το 2024 στον λόφο Καστέλλι με την διευκόλυνση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αστυνομίας προς την Εταιρεία Belvedere, ώστε σήμερα να δηλώνεται ότι ξεκίνησε το έργο της στα κτήρια με πρόσχημα μια μελέτη αποκατάστασης.
Σε αγαστή συνεργασία Υπουργείο Πολιτισμού και Πολυτεχνείο Κρήτης προσπαθούν απεγνωσμένα να βοηθήσουν την ιδιωτική Εταιρεία να μετατρέψει σε ξενοδοχείο το μνημειακό συγκρότημα, το μπαλκόνι και τοπόσημο της πόλης. Όλα αυτά στον βωμό του χρήματος.
Μόνη ελπίδα και στήριγμα, η βούληση της κοινωνίας και των δημοτών των Χανίων να αντισταθούν και να μην επιτρέψουν τελικά αυτό το έγκλημα, όπως επανειλημμένα το έχουν αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις.
Στη μνήμη των πρόσφατα και πρόωρα χαμένων συμπολιτών μας, Μιχάλη Ανδριανάκη, πρωτοστάτη στον αγώνα μας, Erik Hallager και Γιάννη Μαρκαντωνάκη, βαθειά πληγωμένων από την προοπτική της ξενοδοχοποίησης των μνημείων στην κορυφή του λόφου.»