Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα πρωτοποριακής έρευνας που πραγματοποιείται μεταξύ Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης, της Κύπρου και του Μονάχου για την δυνατότητα ανάπτυξης αντιβιοτικών μέσα από μικροοργανισμούς που έχουν συλλέξει από παραλίες και αλυκές στην Κρήτη.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο Επίκουρος Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Σαρρής, η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών έγινε γιατί οι συνθήκες για να επιβιώσουν μικροοργανισμοί είναι πάρα πολύ δύσκολες.
«Έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε περίπου 600 μικροοργανισμούς και τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας μας είναι πράγματι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουμε βρει πως κάποιοι από αυτούς τους μικροοργανισμούς καταπολεμούν παθογόνα. Πλέον προσπαθούμε να εντοπίσουμε τις ουσίες αυτές που δημιουργούν οι οργανισμοί αυτοί για την καταπολέμηση των παθογόνων ώστε να εξετάσουμε στη συνέχεια κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργία αντιβιοτικών μέσα από τις συγκεκριμένες ουσίες.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ Παναγιώτης Σαρρής.
Σύμφωνα με τον κ Σαρρή η σχετική έρευνα στη χώρα μας έχει καθυστερήσει καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλη μικροβιακή ποικιλότητα που δίνει πολλές δυνατότητες για τη συγκεκριμένη έρευνα. Η προσπάθεια του κ Σαρρή και των συνεργατών του έχει ξεκινήσει όπως είπε τα τελευταία δύο χρόνια και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Όπως επεσήμανε όμως, ο χρόνος για να καταφέρουν να παράξουν ένα αντιβιοτικό μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι μεγάλος.
Είναι η πρώτη φορά που διενεργείται μια τέτοιου είδους έρευνα στη χώρα μας και στην ερευνητική αυτή δράση ενώνουν τις δυνάμεις τους η ομάδα Μικροβιολογίας του καθηγητή των Πανεπιστημίων Κρήτης και Exeter του Ην. Βασιλείου και ερευνητή του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, Δρ. Παναγιώτη Σαρρή, η ομάδα Μικροβιακής Οικολογίας και Βιοπληροφορικής του Δρα. Ηλία Λαγκουβάρδου από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, η ομάδα Ενζυμικής Τεχνολογίας του Καθηγητή Ιωάννη Παυλίδη από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η ομάδα Μικροβιολογίας και Μεταβολικής Μηχανικής του Καθηγητή Εμμανουήλ Τραντά από το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.