Απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Οι ιεράρχες της Κρήτης συνεδρίασαν σήμερα και αφού έλαβαν γνώση για το περιεχόμενο των πορισμάτων των τριών γιατρών οι οποίοι ορίστηκαν για να αποφανθούν για την κατάσταση της υγείας του κ.κ. Ειρηναίου, αποφάσισαν ομόφωνα την απαλλαγή του από τα καθήκοντά του.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης ανέφερε πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, ήδη από τον μήνα Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου, αποφάσισε ομόφωνα με σύνεση, συνέπεια και σεβασμό στο πολυσέβαστο πρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ειρηναίου, την ενεργοποίηση του άρθρου 39 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.

«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα αυτής της διαδικασίας, δηλαδή οι τρεις ιατροί που τότε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος με ομόφωνη απόφαση της όρισε να εξετάσουν τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο και να αποφανθούν σχετικά, σήμερα η Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση των ενόρκων πιστοποιήσεων, βεβαιώσεων των τριών ιατρών όπως κατατέθηκαν στον πρόεδρο Πρωτοδικών Ηρακλείου και ήρθαν στην Ιερά Σύνοδο μόλις πριν από λίγες ημέρες και αναγιγνώσκοντας τις γνωματεύσεις των ιατρών που κατατέθηκαν εδώ, με τον τρόπο αυτόν, η Ιερά Σύνοδος με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο και στην πολύτιμη προσφορά του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης γνωρίζοντας ότι πλέον δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του, όχι λόγω δικής του υπαιτιότητας άλλα λόγω της ασθενείας η οποία τον κατατρέχει 1,5 χρόνο περίπου τώρα, αποφάσισε ομόφωνα ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος να μην ασκεί εφεξής τα καθήκοντα του, να απαλλαγεί των καθηκόντων του. Μια απόφαση βεβαίως που χρήζει ακόμη της εγκρίσεως ή μη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας» τόνισε ο Επίσκοπος Κνωσού.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η σημερινή απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου δεν είναι «εκτελεστή» αλλά καθίσταται «εκτελεστή» μόνο αν εγκριθεί και επικυρωθεί από την Αγία Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συνεδριάσει στις αρχές του επόμενου μήνα και τότε θα κληθεί να επικυρώσει, να εγκρίνει ή όχι κατά τη δική της κρίση, την απόφαση αυτή της Εκκλησίας της Κρήτης. «Ως είναι γνωστόν, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εκλέγεται αλλά και παύεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο  η οποία τον εκλέγει. Η ημέρα αυτή είναι μια ημέρα ιστορική, για την Εκκλησία της Κρήτης, είναι μια ημέρα που έχει ειδικό βάρος, γιατί καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι ιεράρχες του νησιού μας, που πάντα με ευγνωμοσύνη στέκονται μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο με δυσκολία εκλήθησαν σήμερα, για το καλό της Εκκλησίας μας αλλά προασπίζοντας και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, να λάβουν την απόφαση αυτή που είναι η μόνη νόμιμη και κανονική οδός προκειμένου η Εκκλησία της Κρήτης να προχωρήσει στον δρόμο της αδιατάρακτα και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, στην ασθένεια του αυτή που είναι ανυπέρβλητη κατά τα ανθρώπινα δεδομένα, να μην έχει το βάρος ότι γίνεται αιτία δυσκολίας για την εκκλησία».

Πρόσθεσε δε,  πως εκείνοι που τον έζησαν για 15 ολόκληρα χρόνια, είχαν πολλές φορές ακούσει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να λέει «Παιδιά μου πρώτα η εκκλησία, μπροστά η εκκλησία και έπειτα όλοι εμείς». «Έτσι σε αυτό το φρόνημα και αυτό το ήθος, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος σήμερα έλαβε αυτή την ιστορική απόφαση με σεβασμό στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και στην τοπική μας εκκλησία, η οποία πρέπει ανθρωπίνως να έχει τον δρόμο της και την κεφαλήν της για να πορεύεται και να αντιμετωπίζει τα θέματα και τα προβλήματα που ανακύπτουν».

Κλείνοντας, ο Επίσκοπος Κνωσού σημείωσε πως ανάλογη απόφαση έως και σήμερα δεν έχει κληθεί να πάρει η Εκκλησία της Κρήτης. «Από όσα γνωρίζω μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξε ανάλογη περίπτωση και είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Κρήτης ενεργοποιεί το άρθρο 39 για τον Αρχιεπίσκοπο της. Αλλά ξαναλέω για να είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν η μόνη νόμιμη και κανονική οδός προκειμένου να προχωρήσει η εκκλησία αδιατάρακτα την πορεία της αυτή, με δεδομένο το σεβασμό στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο μας του οποίου στη ζωή και την φροντίδα εφεξής δεν θα αλλάξει τίποτα. Ο Αρχιεπίσκοπος μας όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα και ότι και αν αποφασιστεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είναι εδώ στο δωμάτιο του, σε όλη του τη ζωή που ευχόμεθα να του δίνει ο Θεός μακρότητα αγαθών ετών διότι και μόνο με το χαμόγελο του και τη δύναμη της ψυχής του δίδει σε όλους μας ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα ανάστασης και υπομονής, ένα μήνυμα θυσίας και έτσι και μόνο ευρισκόμενος εδώ θα αποτελεί ευλογία για τον τόπο μας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή που αγάπησε και αγαπά με όλη του την καρδιά. Χωρίς ποτέ να διαχωρίσει κανέναν άνθρωπο, επιφανή ή αφανή, μικρό ή μεγάλο».