Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025
8.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πρωτοφανής επιτυχία για τη μεταμόσχευση: Ο μοναδικός άνθρωπος με όργανο χοίρου ζει κανονικά, 2 μήνες μετά

Πρέπει να διαβάσετε

Ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο με λειτουργικό όργανο χοίρου μετά από μεταμόσχευση ζει χωρίς προβλήματα έπειτα από 2 μήνες ρεκόρ, σύμφωνα με το AP.

Μια γυναίκα από την Αλαμπάμα πέρασε ένα σημαντικό ορόσημο το Σάββατο (25/1) για να γίνει ο μακροβιότερος εν ζωή λήπτης μεταμοσχευμένου οργάνου χοίρου -υγιής και γεμάτη ενέργεια με το νέο της νεφρό για 61 ημέρες και συνεχίζει.

Η «superwoman» με το νεφρό χοίρου

«Είμαι superwoman», δήλωσε η Towana Looney στο Associated Press, γελώντας για το γεγονός ότι ξεπερνά τα μέλη της οικογένειας σε μεγάλους περιπάτους στη Νέα Υόρκη, καθώς συνεχίζει την ανάρρωσή της. «Είναι μια νέα αντίληψη για τη ζωή».

Η ζωηρή ανάρρωση της Looney είναι μια ηθική ώθηση στην προσπάθεια να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις από ζώα σε ανθρώπους πραγματικότητα. Μόνο τέσσερις άλλοι Αμερικανοί έχουν λάβει άκρως πειραματικές μεταμοσχεύσεις γονιδιακά τροποποιημένων οργάνων χοίρου – δύο καρδιές και δύο νεφρά – και κανένας δεν έζησε περισσότερο από δύο μήνες.

«Αν την βλέπατε στο δρόμο, δεν θα είχατε ιδέα ότι είναι το μόνο άτομο στον κόσμο που κυκλοφορεί με ένα όργανο χοίρου μέσα του που λειτουργεί», δήλωσε ο Δρ Robert Montgomery του NYU Langone Health, ο οποίος διηύθυνε τη μεταμόσχευση της Looney.

Ο Montgomery χαρακτήρισε τη νεφρική λειτουργία της Looney «απολύτως φυσιολογική». Οι γιατροί ελπίζουν ότι μπορεί να φύγει από τη Νέα Υόρκη -όπου ζει προσωρινά για τις εξετάσεις μετά τη μεταμόσχευση- για το σπίτι της στο Γκάντσντεν της Αλαμπάμα σε περίπου έναν μήνα.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί και να λειτουργεί καλά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα», είπε.

Πώς γίνονται οι μεταμοσχεύσεις οργάνων χοίρου σε ανθρώπους

Οι επιστήμονες τροποποιούν γενετικά τους χοίρους, ώστε τα όργανά τους να μοιάζουν περισσότερο με τα ανθρώπινα, για να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή έλλειψη μεταμοσχεύσιμων ανθρώπινων οργάνων. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα μεταμοσχεύσεων των ΗΠΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους χρειάζονται νεφρό, και χιλιάδες πεθαίνουν περιμένοντας.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων χοίρων μέχρι στιγμής ήταν πειραματικές περιπτώσεις που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επιτρέπει μόνο σε ειδικές περιπτώσεις για ανθρώπους που δεν έχουν άλλες επιλογές.

Και τα λίγα νοσοκομεία που τις δοκιμάζουν ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με το τι λειτούργησε και τι όχι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πρώτες επίσημες μελέτες ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης από ένα είδος σε άλλο) στον κόσμο, που αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή φέτος. Η United Therapeutics, η οποία προμήθευσε το νεφρό της Looney, ζήτησε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων την άδεια να ξεκινήσει μια δοκιμή.

Το πώς θα τα πάει η Looney είναι «πολύ πολύτιμη εμπειρία», δήλωσε ο Δρ Tatsuo Kawai του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης μεταμόσχευσης νεφρού χοίρου στον κόσμο πέρυσι.

Η περίπτωση της Looney

Η Looney ήταν πολύ πιο υγιής από τους προηγούμενους ασθενείς, σημείωσε ο Kawai, οπότε η πρόοδός της θα βοηθήσει στην ενημέρωση των επόμενων προσπαθειών. «Πρέπει να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον», είπε.

Η Looney δώρισε ένα νεφρό στη μητέρα της το 1999. Αργότερα οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης προκάλεσαν υψηλή αρτηριακή πίεση που κατέστρεψε το εναπομείναν νεφρό της. Πέρασε οκτώ χρόνια σε αιμοκάθαρση προτού οι γιατροί καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν θα έπαιρνε ποτέ όργανο από δωρεά – είχε αναπτύξει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που ήταν προετοιμασμένα να επιτεθούν σε άλλο ανθρώπινο νεφρό.

Έτσι, η Looney, 53 ετών, αναζήτησε το πείραμα με τον χοίρο. Κανείς δεν ήξερε πώς θα λειτουργούσε σε κάποιον «ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο» με αυτά τα υπερδραστήρια αντισώματα.

Μόλις 11 ημέρες μετά την επέμβαση της 25ης Νοεμβρίου, η ομάδα παρακολούθησε στενά την ανάρρωσή της μέσω εξετάσεων αίματος και άλλων μετρήσεων. Περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, διαπίστωσαν ανεπαίσθητα σημάδια ότι είχε αρχίσει η απόρριψη – σημάδια που είχαν μάθει να αναζητούν χάρη σε ένα πείραμα του 2023, όταν ένα νεφρό χοίρου λειτούργησε για 61 ημέρες μέσα σε έναν νεκρό άνδρα, το σώμα του οποίου είχε δωρηθεί για έρευνα.

O Montgomery είπε ότι αντιμετώπισαν με επιτυχία την κατάσταση και έκτοτε δεν υπήρξε κανένα σημάδι απόρριψης.

Η Looney με τη σειρά της προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους, λειτουργώντας ως αυτό που o Montgomery αποκαλεί πρέσβειρα για τους ανθρώπους που την πλησιάζουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μοιράζονται την αγωνία τους για τη μεγάλη αναμονή για μεταμοσχεύσεις και αναρωτιούνται για τα νεφρά χοίρων.

Κάποιος, όπως είπε, εξετάζεται για ξενομεταμόσχευση σε άλλο νοσοκομείο, αλλά φοβάται, αναρωτώμενος αν πρέπει να προχωρήσει.

«Δεν ήθελα να τον πείσω για το αν πρέπει ή όχι να το κάνει», δήλωσε η Looney. Αντ’ αυτού τον ρώτησε αν ήταν θρησκευόμενος και τον παρότρυνε να προσευχηθεί, να «ακολουθήσει την πίστη του, αυτό που του λέει η καρδιά του».

«Μου αρέσει να μιλάω με τους ανθρώπους, μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους», πρόσθεσε. «Θέλω να γίνω κάτι σαν εκπαιδευτικό κομμάτι» για τους επιστήμονες ώστε να βοηθήσουν τους άλλους.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί πόσο καιρό θα λειτουργήσει το νέο νεφρό της Looney, αλλά αν αποτύχει, θα μπορούσε να κάνει ξανά αιμοκάθαρση.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πραγματικά ποια είναι τα επόμενα εμπόδια, επειδή είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε τόσο μακριά», δήλωσε ο Μοντγκόμερι.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε στενά».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα