Μια σημαντική καινοτομία είχε η γιορτή του δήμου Αθηναίων για την αλλαγή του χρόνου, καθώς όλη η παράσταση που οργάνωσε και παρουσίασε ο Φοίβος Δεληβοριάς με συνοδοιπόρους τη Νατάσα Μποφίλιου, τη Μάρθα Φριτζήλα, τον Θανάση Αλευρά και τη φιλαρμονική του δήμου, μεταδόθηκε και στη νοηματική γλώσσα.
Για πάνω από 2 ώρες το δύσκολο αυτό έργο ανέλαβε η διερμηνέας Σοφία Ρομπόλη, η οποία εργάζεται και στον Alpha μεταφέροντας στα άτομα με προβλήματα ακοής τις καθημερινές ειδήσεις.
Η προσπάθεια της Σοφίας Ρομπόλη έτυχε αποθεωτικών σχολίων στα social media καθώς η απόδοση των τραγουδιών και το γεγονός ότι δεν σταμάτησε λεπτό να χορεύει προκειμένου να μεταφέρει το εορταστικό κλίμα επαινέθηκε από αρκετούς.
Αγαπημένη Σοφία Ρομπόλη είδα στο παραθυράκι. Οσοι γνωρίζουμε τη νοηματική γλώσσα είτε σε επίπεδο επάρκειας είτε ως διερμηνείς…να μας αγαπάτε παραπάνω ❤️ (εγώ εξασκούμαι στα τραγούδια στην ΕΝΓ) #συνταγμα https://t.co/MWvm3pz5v8
— +: the + ENCYCLOPAEDIA (@thanasima_agna) January 1, 2025
Εσένα, της νοηματικής, σ’αγαπάω, να ξέρεις! #Συνταγμα
— It’s Sofi (@sofimetou) December 31, 2024
Φοίβος, ΠΑΣΟΚ και νοηματική! Πολύ όμορφη παράσταση #ΔημοςΑθηναιων #φοιβος #δεληβοριας pic.twitter.com/u6x7SNUPTR
— george beltsis (@georgebeltsis) December 31, 2024
Καλή χρονιά. #Συνταγμα #2025newyear pic.twitter.com/rSZChDkCle
— FREEDY & BRUNA (@FREEDYBRUNA) December 31, 2024
#συνταγμα καταπληκτική η κοπέλα που παρουσιάζει το πρόγραμμα στη νοηματική, εχει χορέψει όλο το πρόγραμμα!
— Pennaya (@kethryes) December 31, 2024
Η κοπέλα που μεταδίδει στη νοηματική το πρόγραμμα στο Σύνταγμα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. #Συνταγμα#Φοίβος_Δεληβοριας
— Alexa Korna (@AlexaKorna) December 31, 2024
#Συνταγμα #2025 #2025newyear Athens, Syntagma #Καλη_Χρονια pic.twitter.com/It33YgYEwQ
— Sakis Lakis (@sakis_lakis) December 31, 2024
Σε συνέντευξή της τον περασμένο Ιανουάριο, η Σοφία Ρομόλη αφορμή να ασχοληθεί με τη νοηματική στάθηκε ένας άνθρωπος που συνάντησε κατά την πρακτική της στο Δρομοκαϊτειο καθώς στην οικογένειά της δεν είχε ποτέ κανέναν άνθρωπο με πρόβλημα ακοής
«Σπούδασα στο ίδρυμα κωφών… Είχα τελειώσει ψυχολογία και έκανα την πρακτική μου στο Δρομοκαϊτειο. Εκεί, είδα έναν κωφό, που ήταν πάρα πολλά χρόνια έγκλειστος, γιατί έκανε αντιδράσεις και τον έβλεπαν ως ψυχιατρικό περιστατικό, ενώ δεν είχε καμία σχέση, απλά δεν ήξεραν τη γλώσσα του και δε μπορούσε να επικοινωνήσει. Βλέποντας αυτόν τον άνθρωπο, σκέφτηκα ότι θα πρέπει να δω πως μπορώ να μιλήσω και με αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι άρχισε αυτό το μεγάλο ταξίδι… Ήμουν πολύ κακή μαθήτρια. Δυο χρόνια δεν άνοιξα τα χέρια μου να κάνω νοηματική. Ντρεπόμουν» ανέφερε αρχικά η Σοφία Ρομπόλη.
«Όταν έφτασα στο σημείο να κάνω διερμηνείες, που είναι αρκετά χρόνια σπουδών, ανοίχτηκε ένας νέος κόσμος, κατάλαβα πόσους περιορισμούς έχουν οι κωφοί στην καθημερινότητά τους… Η διερμηνεία που εγώ έχω διαλέξει, πέρα από το κομμάτι των ειδήσεων, είναι το ιατρικό κομμάτι…» είπε σε άλλο σημείο.