Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού και ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού μοιράζονται τις τρεις πρώτες θέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ως προς τη θετική μεταβολή στην επισκεψιμότητα για το 2018 σε σχέση με το 2017.

Οι δείκτες ρεκόρ στον τοπικό τουρισμό, η τάση ενίσχυσης ακόμη και τους χειμερινούς μήνες αλλά και η επιχείρηση εξωστρέφειας του μοναδικού αρχαιολογικού πλούτου του Ηρακλείου αποτυπώνονται στα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

«Χρυσό», «αργυρό» και «χάλκινο» σε Φαιστό, Κνωσό και Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Φαιστός παίρνει το «χρυσό» στη σχετική λίστα με αύξηση στους δείκτες επισκεψιμότητας του 2018 φτάνοντας στο 41,3%,  το «αργυρό» εξασφαλίζει η Κνωσός με 34,8% και το «χάλκινο» πηγαίνει στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου με θετική μεταβολή 30,2% σε σχέση με το 2017.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας αποτυπώνουν τις τάσεις ενίσχυσης στην επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, της Φαιστού και της Κνωσού που εμφανίζουν εντυπωσιακή δυναμική ως προς τους δείκτες επισκεψιμότητας και κατατάσσονται στις κορυφαίες θέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ανάλογα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία, όχι μόνο για τις μεταβολές αλλά και για τον αριθμό των επισκεπτών.

Το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου είναι το τρίτο στη σειρά με τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών (πρώτα στη λίστα είναι το μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) με συνεχώς αυξητικούς δείκτες από το 2016 και έπειτα. Μάλιστα ο όγκος των επισκεπτών το 2018 έφτασε τους 555.031.

Αντίστοιχα ο αριθμός των επισκεπτών στην Κνωσό είναι ο μεγαλύτερος σε επίπεδο αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Για το 2018 ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε σε εντυπωσιακά επίπεδα (855.663 επισκέπτες) και το … φράγμα του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών μοιάζει ρεαλιστικό.

Σωτήρης Μεταξάς