Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
23 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πρωτιά για την Κρήτη σε «Γαλάζιες Σημαίες» – Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα

Πρέπει να διαβάσετε

Με 623 βραβευμένες ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατακτά ξανά τη 2η θέση παγκοσμίως στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Πρώτη περιφέρεια της χώρας αναδείχτηκε η Κρήτη, όπου 153 παραλίες βραβεύτηκαν με «Γαλάζια Σημαία».

Οι βραβεύσεις ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Η συνεχής άνοδος των ελληνικών συμμετοχών ενισχύει την εικόνα της χώρας ως κορυφαίου προορισμού καθαρών και οργανωμένων παραλιών.

Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα

Η Ελλάδα συγκεντρώνει το 15% των παγκόσμιων διακρίσεων, ενώ πρώτος νομός είναι η Χαλκιδική με 93 σημαίες και πρώτη περιφέρεια η Κρήτη με 153.

Η φετινή ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου στο Glyfada Golf Gardens, παρουσία φορέων της πολιτείας και του τουριστικού κλάδου. Την προηγούμενη ημέρα, σε βραβευμένη ακτή της Γλυφάδας, έγιναν βιωματικά εργαστήρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τα παιδιά έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παρακολούθησαν επίδειξη ναυαγοσωστικής από την ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ., υπεύθυνη για την ασφάλεια των ακτών του Δήμου Γλυφάδας.

Το απόγευμα της 15ης Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο “Προστασίας της Φύσης LAB”, με θέμα την αποκατάσταση παράκτιων και θαλάσσιων οικοτόπων, το οποίο προηγήθηκε της επίσημης αναγγελίας των φετινών βραβεύσεων. Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE, Νίκος Πέτρου, και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη. Για το 2025, οκτώ νέα τουριστικά σκάφη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα και έλαβαν τη βράβευση της Γαλάζιας Σημαίας, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστικών σκαφών από τα εννιά (9) στα δεκαεπτά (17).

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 82 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας που συμπλήρωσε το 2021, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 3 Διεθνή δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα