Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Προθεσμία 58 ημερών για τις χωριστές δηλώσεις συζύγων

Πρέπει να διαβάσετε

Στις επόμενες 58 ημέρες πρέπει τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις να κάνουν σχετική αίτηση στην εφορία, ζητώντας να διαχωριστούν φορολογικά. Αυτό σημαίνει ότι η εκκαθάριση θα γίνεται ξεχωριστά για το κάθε μέλος, ενώ εφόσον υπάρχουν παιδιά αυτά θα προστεθούν στον γονέα που έχει υψηλότερα εισοδήματα. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσόν εισοδήματος, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα. Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται σε αυτόν.

Ωστόσο, όσα ζευγάρια επιλέξουν ξεχωριστή δήλωση πρέπει να κάνουν και τους απαραίτητους υπολογισμούς, καθώς δεν αποκλείεται να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν:

1. Οσοι επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση πρέπει να το δηλώσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Αυτόματα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώσει και τον/τη σύζυγο για την επιλογή αυτή.

2. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του. Δηλαδή, με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή.

Επί της ουσίας εάν σε έναν εκ των συζύγων προέκυπτε φόρος ύψους 700 ευρώ και στον άλλον επιστροφή 700 ευρώ, η εφορία εξέδιδε μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Πλέον με τις χωριστές δηλώσεις ο υπόχρεος σε φόρο θα πληρώσει κανονικά τον φόρο και ο άλλος θα πάρει την επιστροφή που δικαιούται.

Τα τεκμήρια

Πάντως, οι χωριστές δηλώσεις εγκυμονούν και κινδύνους. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Δηλαδή, περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να συντηρηθούν από το εισόδημα που θα δηλώνεται. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις ξεχωριστές δηλώσεις είναι ξεκάθαρη:

• Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι.

• Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών – δηλωθέντων εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Δηλαδή, ο ένας δεν μπορεί, πλέον, να καλύψει το τεκμήριο του άλλου με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

• Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τον κάθε σύζυγο βαρύνουν αυτόν ατομικά, κοινώς ο καθένας μόνος του.

3. Για όσους υποβάλουν κοινή δήλωση τα περιουσιακά στοιχεία θα υπολογίζονται στο σύνολό τους και για τους δύο φορολογουμένους, όπως γίνεται και σήμερα. Εφόσον δεν δηλωθεί η βούληση υποβολής χωριστής δήλωσης από κανέναν εκ των δύο συζύγων, θα υποβάλλεται κοινή δήλωση με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

4. Αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι υποβάλουν χωριστές δηλώσεις είναι ότι όλα υπολογίζονται ξεχωριστά. Κάθε σύζυγος υποχρεούται να «χτίσει» μόνος του το αφορολόγητο. Η κοινή δήλωση επιτρέπει οι περισσευούμενες αποδείξεις του ενός μπορούν να καλύψουν το «κενό» του άλλου.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα