Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια πολίτες έχουν ωφεληθεί από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα, αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχει ήδη μεγάλη απήχηση, καθώς μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν λάβει και πραγματοποιήσει το self test. Παράλληλα, δυναμικά συνεχίζονται οι δωρεάν μαστογραφίες, όπως και τα τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στον γυναικείο πληθυσμό. Περί τα μέσα του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το οποίο απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε χθες αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την παρουσίαση του διαφημιστικού σποτ για το «Προλαμβάνω», το ευρύτερο Εθνικό Πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχουν πραγματοποιηθεί 600.000 δωρεάν μαστογραφίες και 33.000 γυναίκες βρέθηκαν με πρώιμα ευρήματα ακολουθώντας εγκαίρως το θεραπευτικό δρόμο, κάτι που ενδεχομένως γινόταν σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο εάν δεν υπήρχε το υπενθυμιστικό μήνυμα για μαστογραφία στο κινητό τους.
Την ίδια ώρα, περισσότερες από 20.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν εξετάσεις (τεστ ΠΑΠ ή Hpv Dna test αναλόγως την ηλικία τους), στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Περίπου 300 γυναίκες μετά τα τεστ παραπέμφθηκαν για κολποσκόπηση και βιοψία. Περιζήτητα είναι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε μόλις τον περασμένο μήνα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, έχουν γίνει 500.000 δωρεάν self tests, 9.000 από τα οποία έχουν βγει θετικά. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει 500 κολονοσκοπήσεις με βιοψία.
«Ούτε οι ίδιοι είχαμε φανταστεί τι αντίκτυπο θα είχε το πρόγραμμα προσυμπτωματικών ελέγχων», σημείωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης η κυρία Αγαπηδάκη. Όπως είπε, η ίδια και οι συνεργάτες της δέχονται συνέχεια μηνύματα από τους πολίτες. Για παράδειγμα, από ανασφάλιστους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις, κάποιες εκ των οποίων είναι ακριβές. Επίσης, μηνύματα από ανθρώπους που πρόλαβαν σε πρώιμο στάδιο μια κακοήθεια. «Είναι μηνύματα με ελπίδα και δύναμη», όπως ανέφερε.
Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Δρ Γεράσιμος Σιάσος, ο Συντονιστής Διευθυντής με εξειδίκευση στη Χειρουργική του παχέος εντέρου στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Δρ Χρήστος Κοντοβουνήσιος, καθώς και μια νεαρή δικαιούχος του προγράμματος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο κ. Σιάσος σημείωσε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η 1η αιτία θανάτων παγκοσμίως και μέσω του screening μπορούν να μειωθούν οι θάνατοι κατά 20.000 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Ο κ. Κοντοβουνήσιος αναδεικνύοντας την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου επεσήμανε πως η μετάλλαξη ενός πολύποδα σε κάτι κακόηθες παίρνει 8 με 10 χρόνια. «Όταν βρίσκουμε κάτι στο πρώτο, αρχικό στάδιο, 9 στις 10 περιπτώσεις έχουμε ίαση», ανέφερε. Η δικαιούχος του δωρεάν τεστ ΠΑΠ, Βάσια, περιέγραψε πώς το μήνυμα την έκανε να κινητοποιηθεί και να πάει για εξέταση, καθώς και πόσο εύκολη ήταν η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού.
Προ των πυλών το πρόγραμμα των καρδιαγγειακών
Στο μεταξύ, σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα sms για τον δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας τοποθέτησε χρονικά την έναρξη του τέταρτου κατά σειρά προγράμματος περί τις 15 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση αφορά σε δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ. Θα ακολουθεί δωρεάν επίσκεψη σε γιατρό και εφόσον κριθεί αυξημένος κίνδυνος για παθήσεις της καρδιάς υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω διερεύνηση με πλήρη καρδιολογικό έλεγχο. Δικαιούχοι είναι 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 30 έως 70 ετών.
Στο διαφημιστικό σποτ για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» επιστρατεύεται το χιούμορ μέσα από το οποίο περνά το μήνυμα της δύναμης της πρόληψης. Πολίτες διαφορετικών ηλικιακών ομάδων δηλώνουν «προληπτικοί», με την έννοια ότι πιστεύουν σε προλήψεις (ημέρες, αριθμούς, μαύρες γάτες), καταλήγοντας ότι για το λόγο αυτό … προλαμβάνουν, δηλαδή υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο της υγείας τους.