Προσωπικός γιατρός: Τι αλλαγές θα φέρει μόλις εφαρμοσθεί πλήρως σε νοσηλείες, φάρμακα και επισκέψεις

Πρέπει να διαβάσετε

Ψηφιακά συστήματα, προσωπικός γιατρός αλλά και νέος ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών συνθέτουν τα πρώτα βήματα της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκίνησε να υλοποιεί το υπουργείο Υγείας αλλά με πολλά αγκάθια.

Το σύστημα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται πλήρως στις αρχές του νέου έτους, παρότι πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να μετατεθεί και για αργότερα. Άλλωστε το βασικό πρόβλημα της έλλειψης των γιατρών παραμένει.

Ο προσωπικός γιατρός όμως αναμένεται να φέρει απόλυτη αλλαγή στις συνήθειες των πολιτών μέχρι σήμερα, αφού θα επηρεάσει νοσηλείες, φαρμακευτικές θεραπείες και εξετάσεις.

Και αυτό μέσω του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας που θα πρέπει να αποκτήσουν όλοι πολίτες της χώρας με τη βοήθεια του προσωπικού της γιατρού.

Όλα τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών αναμένεται να μεταφερθούν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Υπηρεσίες υγείας με πλαφόν;

Τα νέα ψηφιακά συστήματα που έχουν δημιουργηθεί θα αξιοποιηθούν στο μέλλον σε όλες τις μονάδες υγείας και στα νοσοκομεία ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η υγεία των ασθενών από όλους τους φορείς και από τους ιδιώτες γιατρούς.

Όμως το ζήτημα είναι ότι κυβερνητικά στελέχη μελετούν τον έλεγχο των δαπανών υγείας μέσω των ατομικών φακέλων των ασθενών. Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα ελέγχου τύπου πλαφόν, των φαρμάκων των νοσηλειών αλλά και των διαγνωστικών εξετάσουν που θα προκύπτει με ειδικές νέες εφαρμογές που θα ενσωματωθούν στο σύστημα των παροχών.

Στο τραπέζι είναι δηλαδή η εφαρμογή ενός πλαφόν ανά ασθενή αφού είναι πιθανό να μπαίνει «κόφτης» όταν θα ξεπερνιέται ένα συγκεκριμένο όριο σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλείες. Μέχρι σήμερα όλα τα όρια που έχουν εφαρμοσθεί είναι στους γιατρούς και όχι στους πολίτες. Γεγονός βέβαια που θα φέρει μεγάλη ανατροπή στην περίθαλψη των ασθενών.

Ο έλεγχος των δαπανών πάντως μέσω του ατομικού ψηφιακού φακέλου φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι προϋπόθεση στην πρώτη επίσκεψη τον προσωπικό γιατρό να δημιουργηθεί ο ψηφιακός φάκελος του πολίτη.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν την έγκριση στον προσωπικό τους γιατρό ώστε να εισάγει όλα τα προσωπικά τους δεδομένα στον ψηφιακό φάκελο.

Για το άνοιγμα του φακέλου και την ανάγνωση των στοιχείων θα πρέπει να δίνει ο ασφαλισμένος το πράσινο φως, αφού θα δημιουργηθούν κλειδιά ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα