Προσωπικός Γιατρός… χωρίς επαρκές ιατρικό προσωπικό στην πόλη του Ρεθύμνου

Πρέπει να διαβάσετε

Κενά και παραλείψεις ετών αποκάλυψε η προβληματική εκκίνηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού στο Ρέθυμνο, αλλά και στο σύνολο της χώρας. Το υπουργείο Υγείας, πάντως, επιχείρησε τα τελευταία 24ωρα να προχωρήσει σε διόρθωση βασικών αστοχιών.

Σε επίπεδο νομού, οι μετρημένες επιλογές εντός της πόλης εξαντλήθηκαν σε τάχιστο χρόνο.  Εντός των «τειχών» του Ρεθύμνου ίσχυσε ο,τι και σε πολλές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας: Πολίτες που επισκέπτονταν το φαρμακείο της γειτονιάς τους για να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα, έφευγαν άπραγοι ή αναγκάζονταν επιλέξουν γιατρό αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους! Με τη ζήτηση να είναι αυξημένη, η διαθεσιμότητα και στα Κέντρα Υγείας της ενδοχώρας άρχισε να φθίνει.

Μιλώντας προσφάτως στη βουλή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δεν αρνήθηκε ότι «υπάρχουν σημεία που ταλαιπωρείται ο πολίτης», αλλά σημείωσε ότι «μπαίνουν και θα μπαίνουν συνεχώς γιατροί στο σύστημα» και τουλάχιστον σήμερα ο ποσοτικός στόχος έχει επιτευχθεί.

Χθες, εξάλλου, δόθηκε κι επίσημα παράταση στην εφαρμογή των αντικινήτρων για τη μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό», έπειτα από τη δημοσιοποίηση της σχετικής ΚΥΑ σε ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, αντί για την 1η Οκτωβρίου – όπως αρχικά προβλεπόταν – τα «πέναλτι» για όσους πολίτες δεν γράφονται στο σύστημα του «Προσωπικού γιατρού» θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα που πλέον θα ισχύσουν από 1η Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα δεν θα υπάρξουν ποινές, ωστόσο θα υπάρχουν κίνητρα, δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους και θα λάβουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, κατά το πρώτο ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό.

Την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λόγω της δυσκολίας των πολιτών να βρουν γιατρό για να γραφτούν.

«Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον Προσωπικό Γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί», είχε σημειώσει ο κ. Πλεύρης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας, οι εγγραφές πολιτών στον θεσμό του «Προσωπικού Γιατρού» ξεπέρασαν τα 4.000.000.

Ο Θάνος Πλεύρης έχει ήδη υπογράψει την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων, οι συμβάσεις των οποίων θα υπογράφουν τις επόμενες ημέρες και θα προστεθούν περισσότεροι γιατροί στο σύστημα.

Επομένως, στις περιοχές που έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων των προσωπικών γιατρών, οι πολίτες δύνανται να περιμένουν έως την υπογραφή των νέων συμβάσεων με γιατρούς που θα διασφαλίσει την επάρκεια γιατρών στο σύστημα και την ευκολότερη επιλογή τους από τους πολίτες.

 

Προοδευτική εξομάλυνση

«Σε καμία χώρα δεν στήθηκε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε 2-3 μήνες» σχολίασε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης.

Συστήνει στον κόσμο να μην πανικοβάλλεται, καθησυχάζοντας πως ούτε για τα φάρμακα και ούτε για τις εξετάσεις τους θα έχουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. «Δεν θα πληρώνουν πρόστιμο» τουλάχιστον ως τον Δεκέμβρη, όπως δηλώνει.

Συνάμα, η διαδικασία θα παραμένει ανοικτή και για τους γιατρούς προκειμένου κι εκείνοι να γραφτούν οποτεδήποτε το επιθυμούν, συμμετέχοντας και στηρίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε. «Όσο θα λύνονται τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συμβάσεις, όπως τουλάχιστον έχουν δοθεί από τη μεριά του υπουργείου Υγείας, ελπίζω ότι θα εντάσσονται γιατροί στο σύστημα και θα μπορούν οι πολίτες να έχουν περισσότερες επιλογές. Αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» ξεκαθαρίζει ο κ. Στεφανάκης, όντας υπέρ στον να γίνει μία «αρχή» που θα είναι κοντά και προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπου στήνεται χρειάζεται χρόνια, δεν χρειάζεται μήνες» εξήγησε στη συνέχεια ο ίδιος. «Προσπαθούμε, ο κάθε πολίτης να επιλέγει έναν προσωπικό γιατρό που θα τον ξέρει και θα τον παρακολουθεί, που θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να τον δει και δεν θα βρίσκεται στην άλλη άκρη του νομού».

Ο «Προσωπικός Γιατρός» ανοίγει τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του κάθε πολίτη, επισημαίνει ο κ. Στεφανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες και στις αγκυλώσεις που παρουσιάστηκαν σε τοπικό επίπεδο:

«Φυσικά και έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα που να είναι οργανωμένο και να συνδέονται όλες οι δομές της δημόσιας πρωτοβάθμιας (Κέντρα Υγείας Περιφέρειας, Κέντρο Υγείας πόλης, ΤΟΜΥ). Ο σχεδιασμός είχε το εξής λάθος από την αρχή: Πρώτα κανονίζεις και εξασφαλίζεις τους γιατρούς που συμμετέχουν  σε ένα τέτοιο εγχείρημα, που είναι πανελλαδικής εμβέλειας κι αποτελεί μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Υπολογίζεται λοιπόν ότι χρειάζεσαι – 5 με 6.000 σε όλη την Ελλάδα. Έχεις τη λίστα και στη συνέχεια καλείς τον κόσμο να εγγραφεί. Αλλιώς, είναι αδύνατο να μην φτάσουμε εκεί που φτάσαμε» θα πει.

Στην πόλη, όπως θα παρατηρήσει,  συγκριτικά με την περιφέρεια, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα σε ο,τι αφορά το δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας (το υπάρχον). Το Κέντρο Υγείας, επί παραδείγματι, διαθέτει μία γιατρό η οποία παρότι έχει συνταξιοδοτηθεί εργάζεται λόγω των έκτακτων καταστάσεων, ενώ στη λίστα των συμβεβλημένων εμφανίζεται ένας γιατρός που είναι αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας Σπηλίου.

Αποτέλεσμα το… παράδοξο: «Στην περιφέρεια να έχει γραφτεί ο μισός νομός στα αντίστοιχα Κέντρα Υγείας» σημειώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου, ο οποίος θα υπενθυμίσει το προφανές: ο απομακρυσμένος… γιατρός φυσικά και δεν μπορεί να είναι ο «προσωπικός» με όλη τη σημασία της λέξης, για τους κατοίκους της πόλης. Θα υπάρχει χάσμα χιλιομέτρων και επικοινωνίας.

«Χάνει το νόημά της η προσωπική ιατρική»

«Όταν επιλέγεις να ξεκινήσεις, όπως ήταν η προκήρυξη, με τους γιατρούς του δημοσίου, με τους πρώην συμβεβλημένους του ΕΟΠΥ και με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, λογικό είναι να σου προκύψουν 2.500  με 3.000 γιατροί  όλοι κι όλοι, και βέβαια ο πληθυσμός να είναι πολύ περισσότερος. Αφού είδαν ότι υπάρχει μία έλλειψη, γιατί ο ΕΟΠΥ είναι αποψιλωμένος (από τους 10.000 έμεινε με 1.000 πανελλαδικά) συμπεριέλαβαν γενικούς γιατρούς και παθολόγους, από τους οποίους δεν έχουμε πολλούς στην πόλη» υπογραμμίζει ο κ. Στεφανάκης, που θα προσθέσει ότι η «αναδιανομή ασθενών μεταξύ γιατρών δεν έχει κανένα νόημα: χάνει το νόημά της η προσωπική ιατρική».

Μία άλλη ένσταση που θα καταθέσει, αφορά τις ώρες απασχόλησης: «Επτά ώρες επί πέντε μέρες  και τέσσερα ραντεβού ανά ώρα, ένα ανά δεκαπέντε λεπτά, είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να μην συμβληθείς. Αυτό το πράγμα δεν περπάτησε πουθενά. Δεν μπορείς να κάνεις προσωπική ιατρική με 15λεπτα ραντεβού. Δεν μπορεί να δουλέψει αυτό το σύστημα».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο ίδιος, «Οι ημερομηνίες πήγαν όλες πίσω, διότι άτυπα μέχρι 31/12 έχουν περιθώριο οι γιατροί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον – να μπουν καινούργιοι γιατροί μέσα στο σύστημα. Οι πολίτες έχουν το χρόνο να εγγράφονται όσο θα εμφανίζονται γιατροί στις λίστες».

Για τα πρόστιμα θα αναφέρει: «δεν προβλέπεται να υπάρχουν, τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου».

Είναι βέβαιος πως οι γιατροί αν λυθούν βασικά προβλήματα, θα εντάσσονται προοδευτικά στο σύστημα.

Μέχρι τέλος του χρόνου, συγκεκριμένα, «Θα εντάσσονται με τη διόρθωση των προβλημάτων, προοδευτικά, γιατροί στο σύστημα (και ιδιώτες και γιατροί ειδικοτήτων) και θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτούς πολίτες, εφόσον οι γιατροί αυτοί συνδέονται με κάποια σύμβαση με τον ΕΟΠΥ» λέει ο κ. Στεφανάκης.

Άλλωστε, εξ όσων γνωρίζει στις καινούργιες ειδικότητες που θα ενταχθούν θα περιλαμβάνονται και παιδίατροι από τις αρχές του επόμενου έτους.

 

Στη βουλή το θέμα

Εν τω μεταξύ, χθες συζητήθηκε στη βουλή επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον  θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον προσωπικό γιατρό έχει ήδη ναυαγήσει. Το μόνο που έχει γίνει όπως είπε  είναι η απλή αντιστοίχιση πληθυσμού κυρίως με γιατρούς του Δημόσιου τομέα (Κέντρων Υγείας – ΤΟΜΥ και Περιφερειακών Ιατρείων), υπό την απειλή των «προστίμων» προς τους πολίτες, που έχουν αναγκάσει πολύ κόσμο να επιλέξει γιατρούς μακριά από τον τόπο κατοικίας του, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί. «Έτσι όμως οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προσωπικού γιατρού χωρίς άμεση επαφή και διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή ! Σε συνδυασμό μάλιστα με την παγκόσμια πρωτοτυπία να μπορούν να έχουν ρόλο προσωπικού γιατρού υπερεξειδικευμένοι γιατροί όπως ογκολόγοι, φυσίατροι, αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.λπ., το «μοντέλο Πλεύρη» οδηγεί σε πλήρη σε «μετάλλαξη» της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και σε «κακοποίηση» του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος πρέπει κατά προτεραιότητα να βασιστεί στις δημόσιες δομές υγείας, στη διεπαγγελματική συνεργασία με τους υπόλοιπους υγειονομικούς της ΠΦΥ, στην πρόληψη-προαγωγή της υγείας και στην κοινοτική φροντίδα»ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

 

Πηγήrethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα