Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Προσωπικός γιατρός: «Αλαλούμ» καταγγέλλει η Ένωση Παθολόγων – Γιατί διστάζουν γιατροί να μπουν στο σύστημα

Πρέπει να διαβάσετε

Σημαντικές επισημάνσεις για τη σωστή λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού κάνει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των ραντεβού για πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες, που έχουν κάνει ήδη την εγγραφή τους.

Φαίνεται πάντως, πως σε σχέση με τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών για οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η τελευταία -αυτή του προσωπικού γιατρού- ήρθε για να μείνει.

Τι πρέπει να αλλάξει και που πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

Απαραίτητη μεταρρύθμιση για την πρόληψη της υγείας των πολιτών

Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού είναι μια απαραίτητη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τους επαγγελματίες παθολόγους, για την καθοδήγηση των πολιτών στο σύστημα υγείας, για την πρόληψη υγείας των πολιτών, για την οικονομία του συστήματος υγείας (είναι οικονομικότεροι γιατροί από τους εξειδικευμένους) και για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων.

Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτή τη μεταρρύθμιση;

Γίνεται μια προσπάθεια συμπλήρωσης του δικτύου ιατρών που ήταν ελλιπές ενώ ταυτόχρονα προωθούν τους πολίτες να εγγραφούν στο δίκτυο. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας αυτού του δικτύου των γιατρών με προσέλκυση ιδιωτών, οι οποίοι ωστόσο, έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον, παρ’ όλο που η χρηματοδότηση είναι ικανοποιητική.

Γιατί οι γιατροί διστάζουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί γιατροί

Οι γιατροί διστάζουν να συμβληθούν διότι:

α) Δεν υπάρχει περιορισμός στην επισκεψιμότητα των πολιτών με αποτέλεσμα ο ιατρός να είναι απροστάτευτος στην ανασφάλεια των ασθενών.

β) Οριοθετεί την επίσκεψη στα 15 λεπτά

γ) Υπάρχει δυσανάλογη δέσμευση ωραρίου. Η 7ωρη απασχόληση στο πενθήμερο είναι αποτρεπτική και ανασταλτική.

δ) Υπάρχει πιθανότητα εφημέρευσης σε παρακείμενη δομή του ΕΣΥ χωρίς την θέληση του ιατρού, κάτι που οι γιατροί χαρακτηρίζουν “εξοργιστικό”.

ε) Οι άδειες των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών ρυθμίζονται από το παρακείμενο Κρατικό Κέντρο Υγείας

“Όλα αυτά αλλάζουν τα στάνταρ παροχής υπηρεσιών. Τα ιατρεία με εξατομικευμένη υπηρεσία μετατρέπονται σε ιατρεία μαζικής ιατρικής . Το υπουργείο δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η βασική αγωνία των αυτοαπασχολούμενων ιατρών είναι το μέλλον. Η διαχρονική υποβάθμιση των υπηρεσιών τους και κατά συνέπεια της φήμης τους σίγουρα αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα”, τονίζουν τα μέλη της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

«Λάθος το γράψου όπου να’ναι»

Αναφορικά με την προσπάθεια εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό επικρατεί επικοινωνιακό αλαλούμ, σύμφωνα με τους παθολόγους:

“Η εγγραφή των πολιτών σε ένα ήδη προβληματικό δίκτυο που δεν παρέχει πλήρη κάλυψη του πληθυσμού είναι εξ’ ορισμού προβληματική. Από την άλλη, η απειλή του προστίμου οδήγησε σε μεγάλη σύγχυση προκαλώντας ανασφάλεια σε χρόνιους ασθενείς και στις οικογένειες τους αγωνιώντας μήπως και αποκλειστούν από το σύστημα”, λένε οι γιατροί της Ένωσης.

Από την άλλη, μεγαλύτερες αναστολές έχουν οι ασθενείς που είχαν μια χρόνια σχέση εμπιστοσύνης με γιατρούς, οι οποίοι όμως αρνούνται να ενταχθούν στο θεσμό. Αυτοί οι πολίτες έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, λένε οι παθολόγοι:

“Βέβαια οι εκπρόσωποι του υπουργείου με άνεση απαντούν “αλλάξτε ιατρό“ υπονοώντας ότι δεν είναι μείζον ζήτημα να είναι ιατρός της επιλογής τους. Κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι ο προσωπικός ιατρός. Όλοι νομίζουν ότι θα είναι ο ιατρός τους που θα απευθύνονται για ζητήματα υγείας και από την άλλη το υπουργείο διατείνεται ότι είναι εντελώς τυπικό αρκεί να γραφτείς όπου να ‘ναι σε όποιον να ‘ναι καταλύοντας το ουσιαστικό νόημα του προσωπικού ιατρού”, σημειώνουν οι ίδιοι οι γιατροί της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

Αλαλούμ με τους πολίτες στους οποίους απευθύνονται στις ειδικότητες

Σύμφωνα δε με τους ίδιους, η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ανακοίνωση ότι o προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι και εξειδικευμένος ιατρός που έχει στοιχειώδεις γνώσεις παθολογίας όπως γαστρεντερολόγος νευρολόγος κ.α. “Πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα εκτός της ειδικότητας του;” διερωτώνται και συνεχίζουν:

“Τελικά λοιπόν το νέο αυτό σύστημα έχει αναστατώσει τον ιατρικό κόσμο παραβιάζοντας επαγγελματικά δικαιώματα, κανόνες δεοντολογίας και την κοινή λογική, επιστρατεύοντας ειδικότητες εκτός αντικειμένου να διαχειριστούν προβλήματα για τα οποία ελάχιστη εμπειρία έχουν”, λένε.

Επίσης, έχει αναστατώσει τους πολίτες με το αντικρουόμενο μήνυμα ότι πρέπει όλοι υποχρεωτικά να εγγραφούν σε ουσιαστικά “απρόσωπους” προσωπικούς ιατρούς αλλά και μπορούν να πηγαίνουν άλλους ιατρούς.

“Το υπουργείο υγείας θα πρέπει να πάρει πιο σοβαρά το ρόλο του. Να αντιληφθεί ότι ο προβληματισμός των πολιτών και ειδικά των χρόνιων ασθενών για την υγεία τους είναι υψίστης σημασίας και ότι περνάει μέσα από την σχέση τους με τον Ιατρό”, καταλήγουν οι ίδιοι οι παθολόγοι.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα