Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Προσφυγικό: Οι ΜΚΟ στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης

Πρέπει να διαβάσετε

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού, που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στα νησιά – ιδίως στη Μυτιλήνη – και προκαλεί σφορδές κόντρες σε πολιτικό επίπεδο.

Χθες, Τρίτη, το βράδυ υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής των ΜΚΟ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στους στόχους της πρωτοβουλίας.

«Στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», είπε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισήμαναν συστήνεται, για πρώτη φορά, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μητρώο μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Υπογράμμισαν, δε, πως η ρύθμιση προβλέπει ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο.

MKO με ονοματεπώνυμα

«Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Κουμουτσάκος: Υπάρχουν σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για βαθιά και σκοτεινά κυκλώματα που λειτουργούν και στα οποία η σημερινή κυβέρνηση βάζει τέλος.

«Όταν αναλάβαμε την εξουσία, παραλάβαμε μια κατάσταση με υπερπληθυσμό στα κέντρα φιλοξενίας, με μη επιστροφές και κυρίως με βαθιά δίκτυα συγκεκριμένων συμφερόντων που απομυζούσαν και εκμεταλλεύονταν τους ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους. Βαθιά και σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ και διαφόρων άλλων επαγγελματιών της αλληλεγγύης που ζούσαν πλουσιοπάροχα απομυζώντας ως τσιμπούρια. Αυτό το κύκλωμα ήταν διάχυτο και σε πολλά επίπεδα».

Τεταμένο το κλίμα στη Μυτιλήνη

Την ίδια, ώρα, ωστόσο στη Μυτιλήνη η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένη, καθώς χθες, Τρίτη, εκτυλίχθηκαν νέες σκηνές έντασης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Δημοτικό Θέατρο για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία, οι δυνάμεις της οποίας έχουν ενισχυθεί.

Αποτέλεσμα ήταν γυναίκες και παιδιά να πέσουν στο δρόμο και να ποδοπατηθούν. Μάλιστα, χρειάστηκε η μεταφορά μίας γυναίκας, η οποία έχασε τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια της έντασης, στο νοσοκομείο.

Το τοπικό μέσο stonisi.gr, σημειώνει πως το απόγευμα της ίδιας ημέρας κάτοικοι της περιοχής καταφέρθηκαν κατά συντοπιτών τους που δεν συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες κατά των προσφύγων/μεταναστών, ενώ παράλληλα, επιτέθηκαν λεκτικά και σε πρόσφυγες, τους οποίους μάλιστα, φέρεται, να κυνήγησαν μέσα στην πόλη.

Κόντρες στη Βουλή

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μυτιλήνη οδήγησε σε μία σφοδρή πολιτική κόντρα στην Βουλή.

Ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση στη Μόρια και επανέλαβε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο τα επεισόδια να είναι υποκινούμενα. Να σημειωθεί πως περί υποκίνησης είχε κάνει λόγο και ο κ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Προφανώς υπήρξε υποκίνηση από την εξαθλιωμένη κατάσταση που διαβιούν, αυτό τους υποκίνησε», σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ για ακροδεξιά ρητορική που πυροδότησε ακραίες καταστάσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το πρόβλημα το δημιούργησε η ακροδεξιά σας πολιτική. Σας καθιστούμε υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα