Δραματική μείωση στα αποθέματα αίματος καταγράφηκε και το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας καθώς η πανδημία επιδείνωσε την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να κάνει λόγο για πρωτόγνωρη εικόνα.

Ωστόσο τα στοιχεία που αφορούν στην Κρήτη εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο ενώ οι εθελοντικές αιμοδοσίες που οργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης” κατέγραψαν αύξηση κατά 200% στη συγκέντρωση μονάδων αίματος.

«Ευτυχώς το Ηράκλειο δεν έζησε τραγικές καταστάσεις όπως στην Αττική όπου εξαιτίας των ελάχιστων αποθεμάτων άνθρωποι υπομεταγγίζονταν. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας η μείωση στα αποθέματα κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 30% φτάνοντας όμως ακόμα και το 50% σε σχέση με πριν την πανδημία» ανέφερε στον ΣKAΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Ειρήνη Γεργιανάκη.

«Σε επίπεδο Κρήτης οι αιμοδοσίες που οργάνωσε ο «Αιματοκρήτης» κατέγραψαν αύξηση 200% στη συγκέντρωση μονάδων αίματος λόγω των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών των οποίων η προσέλευση ήταν συγκινητική και με την προσφορά τους μπόρεσαν να κρατήσουν τη ροή αίματος σε σταθερό επίπεδο» τόνισε η κα. Γεργιανάκη.

Επισήμανε παράλληλα ότι μεταξύ των εθελοντών αιμοδοτών ήταν πάρα πολλά νέα παιδιά 18-19 ετών ενώ και οι γυναίκες αιμοδότησαν πάρα πολύ μέσα στην πανδημία εκφράζοντας την ελπίδα να έχουμε βγει από τη δύσκολη κατάσταση και στο μέλλον τα πράγματα να είναι πολύ πιο ομαλά.

Το οξύμωρο, ωστόσο, που επισήμανε η πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου είναι πως ενώ ως χώρα έχουμε πρωτιά στον αριθμό των εθελοντών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφουμε πολύ μεγάλες ελλείψεις αίματος καθώς οι εθελοντές αιμοδότες δίνουν αίμα περιστασιακά ή όταν προκύψει ανάγκη συγγενικού τους προσώπου, δεν υπάρχει δηλαδή σταθερότητα στην αιμοδοτική συμπεριφορά.