της Φαίης Σφακιωτάκη
Προσεχώς αναμένονται ανακοινώσεις για την «ενεργοποίηση» του πολυσυζητημένου “νόμου Γκάγκα”, ο οποίος ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2022, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για να τεθεί σε εφαρμογή.
“Πρέπει και να μπορούν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. και οι χειρουργοί να έχουν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και να μπορούν αν το επιθυμούν, αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο Ε.Σ.Υ., να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και χειρουργοί του ιδιωτικού τομέα εάν το επιθυμούν, να μπορούν να χειρουργούν στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.” δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθετώντας χρονικά την εφαρμογή του νόμου εντός του προσεχούς διμήνου.
“Ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, γιατί εκδηλώθηκαν αρκετές αντιδράσεις από όλους τους ιατρικούς συλλόγους” σημείωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος. “Έχουμε ένα κράτος που λέει «δεν έχω λεφτά να σας δώσω». Μια προτεινόμενη λύση είναι η μείωση της φορολογίας. Τότε δε δε θα έχουμε λόγο να βγούμε έξω.”
“Γίνεται και σε άλλα μέρη. Δεν είμαστε οι πρώτοι. Και στη Μεγάλη Βρετανία όταν δούλεψα ένα διάστημα, οι γιατροί του δημόσιου τομέα είχαν τη δυνατότητα μια ολόκληρη μέρα την εβδομάδα να είναι στον ιδιωτικό τομέα” ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης.
Για “αποδιάρθρωση και αποδιοργάνωση του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας υπήρχε”, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.
Τι προβλέπεται για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς
Ο νόμος Γκάγκα δίνει νέες δυνατότητες και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Κοντάκη να τονίζει πως μέσω αυτού, διασφαλίζεται ότι οι γιατροί όλης της χώρας θα εργάζονται υπό κοινό καθεστώς, κι όχι με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
“Ίσα ίσα που ο νόμος τακτοποιεί την κατάσταση, γιατί ενώ στη Θεσσαλονίκη οι συνάδελφοι βγαίνουν έξω χωρίς να τους κυνηγάει κανείς, στη Λάρισα πήγαν στα δικαστήρια, στο Ηράκλειο δεν τολμάει να βγει κανείς έξω. Στην Αθήνα αυτοί που είναι έξω, είναι στο Ευγενίδειο, το οποίο είναι νοσοκομείο του Πανεπιστημίου. Δηλαδή υπάρχει στην Ελλάδα ένα καθεστώς το οποίο είναι τελείως άνισο. Εμείς την απόφαση την πήραμε, αφότου συμβουλευτήκαμε τη νομική μας υπηρεσία. Ένας πανεπιστημιακός γιατρός λοιπόν, ο οποίος κάνει αίτηση στη Σύγκλητο για να του δώσει την άδεια να κάνει ιδιωτικό έργο έξω, θα πρέπει να δουλεύει το πρωινό του ωράριο στο νοσοκομείο ή στο Πανεπιστήμιο και να ελέγχεται από το Διοικητή του Νοσοκομείου για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή από τον Κοσμήτορα της Σχολής εάν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του στο Πανεπιστήμιο. Δηλαδή ο χρόνος που θα μπορεί να δουλέψει ως ιδιώτης, ελέγχεται. Δεν είναι ασύδοτος. Αναφορικά με τους προβληματισμούς που εκφράζονται για τα χειρουργεία, αν θέλετε, με την ενιαία λίστα χειρουργείων που τίθεται τώρα σε εφαρμογή, τουλάχιστον το «έξω – μέσα» διασφαλίζεται.”
“Μέχρι τώρα οι πανεπιστημιακοί έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου κι όχι κάτι παραπάνω. Αυτό το είχαν από παλιά. Δεν είναι κάτι καινούριο. Το καινούριο θα είναι να μπορούν να κάνουν πράξεις, σε συνεργασία με τα ιδιωτικά διαγνωστικά, κάτι όμως που ακόμη δεν έχει εγκριθεί” διευκρίνισε ο κ. Πατριανάκος. “Η Σύγκλητος μπορεί να πήρε μια απόφαση, βάσει του νόμου Γκάγκα που έχει ψηφιστεί, αλλά αναμένεται ακόμη η Υπουργική Απόφαση για να εφαρμοστεί. Επίσης, διευκρινίζω ότι οι γιατροί του δημοσίου για να δουλέψουν έξω, πρέπει να πάρουν άδεια από τον Ιατρικό Σύλλογο. Τέτοια άδεια, εμένα δε μου έχει ζητηθεί.”
Στο ερώτημα αν ένας γιατρός που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο θα έχει πρακτικά τη δυνατότητα από άποψη χρόνου και αντοχών να εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πατριανάκος απάντησε: “Με υπερεργασία, αν λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να κάνει δυο μέρες απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο κι έχουμε και τουλάχιστον μια εφημερία την εβδομάδα”.
“Οι υπάρχοντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί μας δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε ένα σύστημα υγείας που επί της ουσίας υπολειτουργεί“ πρόσθεσε ο κ. Βρύσαλης.
Μειωμένος χειρουργικός χρόνος & χαμηλές απολαβές
Ο κ. Κοντάκης, ο οποίος είναι Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής, παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΠαΓΝΗ, όπου ο χειρουργικός χρόνος έχει μειωθεί κατά 40%, λόγω έλλειψης της ειδικότητας των αναισθησιολόγων.
“Αυτήν την ώρα πραγματικά νιώθω θλίψη να είμαι σε μια κλινική, να έχω 10 γιατρούς ειδικευμένους και να περιμένει ο καθένας μια ή δυο φορές το μήνα για να πάρει ένα τακτικό χρόνο για να δουλέψει ως χειρουργός. Επίσης, υπάρχουν ειδικότητες που δεν μπορούμε να προσελκύσουμε στο Ε.Σ.Υ. Ένας νευροχειρουργός για παράδειγμα, ο οποίος είναι επιτυχημένος επαγγελματικά, δύσκολα θα έρθει στο νοσοκομείο για να απασχοληθεί, γιατί θα πληρώνεται 1.500 ευρώ το μήνα. Έναν επεμβατικό νευροακτινολόγο δεν μπορούμε να τον προσελκύσουμε στο σύστημα, διότι ξέρει ότι θα έρθει σε ένα πανεπιστήμιο όπου θα εγκλωβιστεί στα 1.500 ευρώ.”
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατριανάκος πρόσθεσε: “Ο μέσος όρος του μισθού του ιατρού στην Ελλάδα σε σχέση με το βασικό μισθό είναι γύρω στο 1,9, όταν ο επόμενος χαμηλότερος μισθός στην Ευρώπη είναι στο 3. Στη Ρουμανία είναι στο 9! Θα σας πω επίσης ένα παράδειγμα, που αφορά στα απογευματινά ιατρεία. Μια κλινική επίσκεψη σε μένα που είμαι Διευθυντής Ε.Σ.Υ. χρεώνεται 60 ευρώ. Ξέρετε πόσα λεφτά παίρνω; Ούτε 17!”.