Τις επόμενες κινήσεις τους μετά την ανακοίνωση έξι μέτρων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή εξετάζουν οι αγρότες στα κατά τόπους μπλόκα στη χώρα.
Στον Πλατύκαμπο και έπειτα από ευρεία σύσκεψη των Θεσσαλών παραγωγών, προέκυψε ότι κινούνται στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και ζητούν: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, λύση για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Παράλληλα, είναι πιθανό να επιδιώξουν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης στον Πλατύκαμπο ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα», αλλά και δεν απαντούν, όπως είπε, στα αιτήματά τους. Τα μπλόκα της Θεσσαλίας αποφάσισαν ομόφωνα να πάνε στην Agrotica το Σάββατο, ενώ την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες όλης της χώρας αναμένεται να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.
Δείτε τις δηλώσεις Γεωργαδάκη
Και προσέθεσε: «Είναι μεν αποτέλεσμα των αγώνων μας, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο».
Νωρίτερα, τα μπλόκα των αγροτών σε Στεφανοβίκειο και Πλατύκαμπο επισκέφθηκε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σύσκεψη έγινε και στο μπλόκο των αγροτών στην Agrotica, όπου αποφασίστηκε κορύφωση των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.
Νωρίς το απόγευμα, δεκάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο των Μαλγάρων. Οι αγρότες τονίζουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς, όσα ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους.
Πρόθεση των αγροτών δεν είναι να κλείσουν τον δρόμο, όπως λένε, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ τους συμβολικά στη γέφυρα, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις, έπειτα από διαπραγματεύσεις, επέτρεψαν σε οκτώ τρακτέρ να ανέβουν στη γέφυρα και τα υπόλοιπα παραμένουν στον παράδρομο της εθνικής οδού.
«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας» τόνισε σε δηλώσεις του στο ThessToday ο αγρότης και εκπρόσωπος επικοινωνίας του Μπλόκου Δερβενίου Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης.
Απέκλεισαν συμβολικά τη νότια πύλη της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο
Στο μεταξύ, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών και λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα».
Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία. Υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».Πολλοί μάλιστα λένε πως «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».
Για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Χατζηπαραδείσης εκπροσωπώντας τους συμμετέχοντες στις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενή τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».
Υπενθυμίζεται ότι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από χθες οπότε και άνοιξε τις πύλες της η 30η Agrotica, έχουν σταθμεύσει με 300 τρακτέρ πάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου της ΔΕΘ, ενώ οι αλιείς παραμένουν με τα καΐκια τους στον όρμο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις του κλάδου.
Οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
Για το αγροτικό συλλαλητήριο που πρόκειται να πραγματοποιήσουν αύριο εν μέσω της 30ης- επετειακής- Agrotica, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου. Το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.