Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Προετοιμάστε τον οργανισμό σας για την αλλαγή της ώρας

Πρέπει να διαβάσετε

Η αλλαγή της ώρας δεν είναι αθώα για τον οργανισμό, ιδίως για τους ανθρώπους με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά στις 3 το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023. Μολονότι η αλλαγή ώρας δεν ακούγεται ως κάτι φοβερό, για τον οργανισμό μας μόνο θετική δεν είναι.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μετά την θερινή αλλαγή ώρας αυξάνονται τα καρδιολογικά προβλήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το 2019 μεγάλη συνδυασμένη ανάλυση με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι την εβδομάδα μετά την αλλαγή της ώρας αυξάνονται τα εμφράγματα.

To 2020 μελέτη στη Νέα Υόρκη κατέδειξε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία με κολπική μαρμαρυγή την εβδομάδα μετά την αλλαγή της ώρας. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Το 2016 άλλη μελέτη έδειξε αύξηση κατά 8% στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια τη Δευτέρα και την Τρίτη μετά την αλλαγή στη θερινή ώρα. Ισχαιμικά είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε διακοπή της παροχής αίματος σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου.

Στην πραγματικότητα, οι καρδιαγγειακές επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο οι ειδικοί ζητούν να σταματήσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας, αρκεί να αρχίσουμε εγκαίρως. Η ειδικός σε θέματα ύπνου Dr. Rachel Ziegler, από το Mayo Clinic Health System της Μινεσότα, έχει μερικές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν.

  • Αρχίστε από σήμερα να μπαίνετε για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα. Κάθε δύο νύχτες να μπαίνετε για ύπνο ακόμα 15 λεπτά πιο νωρίς.
  • Προσπαθήστε όλη αυτή την εβδομάδα να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ για να είστε ξεκούραστοι. Αποφύγετε τα ξενύχτια.
  • Βάλτε το ρολόι για να ξυπνήσετε στην καθιερωμένη ώρα σας την Κυριακή μετά την αλλαγή ώρας. Αν νιώθετε κουρασμένοι, κοιμηθείτε λίγο (15-20 λεπτά είναι αρκετά) αργά το μεσημέρι.
  • Προσέξτε πως σας επηρεάζει ο μεσημβρινός ύπνος. Μερικοί άνθρωποι έχουν αϋπνία αν κοιμηθούν έστω και λίγο το μεσημέρι. Άλλοι αναζωογονούνται και δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
  • Αποφύγετε να κοιμηθείτε μία ώρα περισσότερο την Κυριακή, νομίζοντας ότι θα αναπληρώσετε την ώρα που χάσατε με την αλλαγή. Θα αποδιοργανώσετε χειρότερα τον οργανισμό σας.
  • Προσπαθήστε να μπαίνετε κάθε μέρα (και τα Σαββατοκύριακα) την ίδια ώρα για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια το πρωί. Με αυτό τον τρόπο θα ρυθμίσετε τον οργανισμό σας και θα ξυπνάτε πιο εύκολα τη Δευτέρα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα