Στην Ελλάδα οι κάλπες διαχρονικά βασίζονται σε προεκλογικά συνθήματα και εκλογικά διλήμματα.
Κυρίως στις πολιτικές – κυβερνητικές εναλλαγές της εξουσίας, πάντα κέρδιζε το κόμμα που είχε ως βασικό σύνθημα εκείνο που έδινε τις περισσότερες απαντήσεις και τις λύσεις στα αδιέξοδα προβλήματα που εκείνη την περίοδο κυριαρχούσαν και απασχολούσαν την κοινωνία.
Συνήθως τα προεκλογικά συνθήματα προκαλούν αναπόφευκτα ρεαλιστικά διλήμματα στο λαό, κυρίως για το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.
Επιχειρώντας μια σύντομη ιστορική πολιτική αναδρομή με ευκολία θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε τα παρακάτω:
Το έτος 1980 η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφουν την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Τον επόμενο χρόνο το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου με συνθήματα όπως «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ…», «έξω οι Βάσεις του θανάτου», «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», προκαλούν το δίλλημα της πολιτικής «Αλλαγής» και κερδίζουν την εξουσία.
Το έτος 1989 η χώρα ζούσε περίοδο σκανδαλολογίας, υπό τη σκιά του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου Κωσκωτά και η Ν.Δ. με τον Κων/νο Μητσοτάκη σήκωσε τη σημαία της κάθαρσης κερδίζοντας τελικά τις εκλογές μετά από τρείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Μετά τη σύντομη τρίχρονη διακυβέρνηση της χώρας, που χαρακτηρίστηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους ως δεξιά παρένθεση, το ΠΑΣΟΚ με τον ασθενούντα Ανδρέα Παπανδρέου επανέρχεται στην εξουσία. Το σύνθημα που είχε κυριαρχήσει τότε πέραν των σοβαρότατων λόγων που προκάλεσαν την πτώση με το Μακεδονικό και την αποκρατικοποίηση, ήταν το περίφημο σλόγκαν του Ανδρέα Παπανδρέου «επιτέλους τέλος».
Τα χρόνια περνούσαν γρήγορα και με ένα άλλο μεγάλο προεκλογικό σύνθημα «χρηματιστήριο ο καθρέπτης της Ελληνικής οικονομίας», ο Κώστας Σημίτης ανανέωσε το έτος 2000 τη θητεία του στη διακυβέρνηση της χώρας.
Το 2004 ο Κων/νος Καραμανλής με συνθήματα «έρχεται το τέλος της διαπλοκής» και την « επανίδρυση του κράτους», κερδίζει τις εκλογές φέροντας τη Ν.Δ. πρώτη με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου.
Μπορεί τα συνθήματα του Κ.Καραμανλή να μην πραγματοποιήθηκαν όμως το 2008 ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του «κυκλώνα». Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου με ένα άλλο σύνθημα που θα μείνει στην ιστορία «λεφτά υπάρχουν» κερδίζει τις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ ξανά στην εξουσία.
Και ενώ τα πολιτικά συνθήματα συνεχίζονταν από τη μια παράταξη στην άλλη χωρίς αυτά να επαληθεύονται, ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς με νέες διακηρύξεις προτάσεων στο Ζάππειο 1 και Ζάππειο 2 κερδίζει τις πρόωρες εκλογές το 2012 και προχωρεί αποφασιστικά σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου για την οικονομική εξυγίανση της χώρας.
Το έτος 2015 είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην πολιτική ιστορία της χώρας ως το αποκορύφωμα των πολιτικών συνθημάτων και εκλογικών διλλημάτων που τέθηκαν μέχρι τότε στην κρίση του Ελληνικού λαού. «Η ελπίδα έρχεται», «η κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο», «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ακόμη και τα πλέον δημοφιλή συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, «Η Αλλαγή» και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές χωρίζοντας τους πολίτες σε μνημονιακούς «μειοδότες» και
αντιμνημονιακούς «πατριώτες». Το Όχι του δημοψηφίσματος τον Αύγουστο του 2015 που έγινε Ναι, είναι η μεγαλύτερη διαστρέβλωση εκλογικού αποτελέσματος που έχει γίνει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Στις επερχόμενες εκλογές τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν ξεμείνει από προεκλογικά συνθήματα και εκλογικά διλλήματα και το μόνο που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι εκείνο που συστηματικά καλλιέργησε ο Κ.Μητσοτάκης από τότε που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος: Είναι «Το σύμφωνο της Αλήθειας» που ζήτησε να υπογράψει με τον Ελληνικό λαό, με τη βεβαιότητα ότι το εννοεί και θα τηρήσει την υπόσχεσή του.